Dan Voiculescu dribleaza Justitia

Dosarul devalizării Institutului de Cercetări Alimentare, în care liderul PC este acuzat de spălare de bani și trafic de influență, a fost retrimis la Înalta Curte. Doar această instanță poate judeca parlamentari. Numai că… Voiculescu nu este încă senator cu acte-n regulă și nu există un termen până la care e obligat să depună jurământul, pentru a-i fi validat mandatul.

Președintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu (66 de ani), joacă agresiv în meciul său cu justiția, pentru a tergiversa procesul de corupție din dosarul devalizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Deși a fost ales senator la scrutinul din 9 decembrie, mandatul său nu a fost validat, pentru că nu a venit să depună jurământul. Pe blogul său, Voiculescu a argumentat prin faptul că, în această perioadă, va efectua „un control medical mai amănunțit”, pentru că acum câțiva ani a suferit mai multe intervenții chirurgicale. Din acest motiv, nu va „participa la activitățile curente”.

Cu toate că Voiculescu nu este, deocamdată, senator cu acte-n regulă, magistrații Tribunalului București au decis, pe 20 decembrie, să retrimită Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) dosarul ICA, instanța îndreptățită să-i judece pe parlamentari. Problema e că, legal, Voiculescu nu este încă parlamentar. De altfel, nici nu există un termen precis în care trebuie să depună jurământul, pentru a-i fi validat mandatul.

Strategii avocățești

Avocatul Daniel Fenechiu, ales deputat din partea PP-DD, a atras atenția că judecata acestui dosar s-ar putea complica. Tocmai pentru că judecătorul Constantin Marino – Marin a trimis dosarul la Curtea Supremă, deși lui Voiculescu nu i s-a validat mandatul.

E o strategie genială. Soluția este complet nelegală, având în vedere că dobândești calitatea de senator doar după ce ești validat și depui jurământul. Probabil va urma un recurs la decizia de declinare a competenței, care va fi cu siguranță admis. Dosarul se va întoarce la Tribunalul București, se vor mai pierde trei luni…”, susține Daniel Fenechiu. În opinia sa, acest gen de manevre este permis de regimul inadecvat al imunității pentru parlamentari, care le permite să fie judecați doar de anumite instanțe.

Demisie în vară

În iunie 2012, Dan Voiculescu și-a dat demisia din Senat. Atunci, magistrații erau la un pas să dea o sentință în dosar. După această mișcare, dosarul său de corupție a stagnat în ultimele șase luni. Cazul a fost mutat de la ÎCCJ la Tribunalul București, iar procesul nu a avansat: nu s-au făcut noi expertize și nu au fost audiați martori.

După ce dosarul va reveni la ÎCCJ, pe Dan Voiculescu îl așteaptă o altă veste bună: va fi judecat de un alt complet. Și va fi nevoie de timp pentru ca noii judecători să îl studieze amănunțit. Inițial, dosarul era pe masa unui complet format din judecători cu experiență, recunoscuți prin modul dur prin care sancționează faptele de corupție: Corina Jîjîie- președinta Secției Penale, Lavinia Lefterache – fost director al Institutului Național al Magistraturii – și Mariana Ghena. Noul complet de judecată va fi ales aleatoriu, de către calculator, potrivit procedurii.

Conform procedurii penale, dosarul se reia la ÎCCJ din punctul în care a fost lăsat de către Tribunalul București, astfel încât probele rămân în continuare administrate.

Ele nu sunt invalidate, dacă dosarul merge la o altă instanță. Completul care va prelua dosarul poate reaudia, dacă va considera necesar, martorii și poate administra noi expertize tehnice sau contabile, care ar putea trena judecarea acestui dosar.

Prescripția

Prescripția specială din acest dosar este în anul 2018. Voiculescu este acuzat de spălare de bani și folosirea de către o persoană care îndeplinește o funcție într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte folosase necuvenite.

Concret, DNA susține că privatizarea ICA, finalizată în anul 2003, a fost făcută în folosul liderului PC. Procurorii susțin că el a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții în Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real. Bunurile Institutului au fost subevaluate, iar Ministerul Agriculturii a fost păcălit cu suma de 60.482.615 de euro.

1.500 de zile s-au scurs de la trimiterea în judecată a lui Dan Voiculescu în dosarul ICA

Inculpat de cursă lungă

 • 6 septembrie 2007. Dan Voiculescu demisionează din Senat, după trei ani de mandat;
 • 24 septembrie 2008. Procurorii DNA încep urmărirea penală împotriva lui Dan Voiculescu;
 • 4 decembrie 2008. Dosarul ICA ajunge pe masa judecătorilor de la Tribunalul București;
 • 15 decembrie 2008. Patronul Antenelor își începe al doilea mandat de senator
 • 3 martie 2009. Dosarul ICA este trimis la Curtea Supremă, instanța care judecă parlamentarii;
 • 25 iunie 2012. Dan Voiculescu demisionează, pentru a doua oară, din Senat;
 • 18 iulie 2012. Dosarul ICA se întoarce la Tribunalul București;
 • 7 noiembrie 2012. Președintele onorific al Partidului Conservator se prezintă pentru prima dată în fața judecătorilor;
 • 9 decembrie 2012. Dan Voiculescu este reales, pentru a treia oară, senator;
 • 20 decembrie 2012. Tribunalul trimite dosarul la Curtea Supremă de Justiție.
Prescriptia speciala din acest dosar este in anul 2018.
sursa: evz.ro
 • ene viorel

  Este o strategie jegoasa cu o justitie corupta si aservita politic. RUSINE !

 • anonim

  Din pacate testul la poligraf nu e obligatoriu pentru domnii parlamentari.