La finalul anilor ’20, oamenii de știință știau deja că fumul de tutun conține un număr mare de compuși chimici periculoși: monoxid de carbon, cianură de hidrogen, amoniac, formaldehidă sau piridină (un ingredient al solvenților industriali).
În ziua de astăzi, numărul compușilor chimici identificați în țigări se ridică la 4.000, iar dintre aceștia cel puțin 100 au fost clasificați drept periculoși pentru sănătatea umană. Pe lista ingredientelor nocive se găsesc substanțe variate, de la arsenic la toluen.

Puțină lume știe că printre elementele periculoase din țigări se numără poloniu-210, uraniu-235 și uraniu-238, izotopi asociați mai degrabă reactoarelor nucleare. Puțină lume știe că țigările reprezintă una din principalele surse de expunere la radiații.

Motivul pentru care lumea nu cunoaște acest lucru este faptul că producătorii de țigări au încercat să ascundă acest lucru. În anii ’60, companiile producătoare de tutun au identificat această problemă, dar au studiat-o în secret, fără să dea publicității descoperirea că țigările conțin substanțe radioactive.

Acest lucru reiese din documentele date publicității cu ocazia procesului încheiat în 1998, în care procurorii generali din 46 de state americane au obținut o sumă colosală de la 4 producători de tutun, Philip Morris, R.J. Reynolds, Brown & Williamson și Lorillard.

O analiză a documentelor obținute cu ocazia procesului arată că radioactivitatea tutunului a fost descoperită în 1959 de companiile de țigări, care au calculat inclusiv cantitatea de particule alpha ionizante absorbită de un fumător pe termen lung.

Studiile efectuate de cercetătorii de la UCLA identifică o problemă mult mai serioasă: producătorii de țigări nu doar că au identificat faptul că produsul lor era contaminat cu poloniu-210, dar ar fi putut să remedieze această problemă, însă au ales să nu o facă.

Elementele radioactive se găsesc în crusta Pământului în mod natural, ceea ce înseamnă că se află și în solurile unde sunt crescute diferite plante, printre care și tutunul. În cazul tutunului, efectul este amplificat de faptul că cele mai folosite îngrășăminte pentru această plantă sunt amestecuri bogate în fosfați ce includ mineralul apatit. Acest mineral atrage elementele radioactive. Agenția de Mediu a SUA explică: „atunci când îngrășământul de fosfat este răspândit pe plantațiile de tutun an după an, concentrația de plumb-210 și poloniu-210 din sol crește”. Atunci când solul este răscolit cu ocazia plantării sau când este arat, particulele radioactive se ridică în aer și se atașează de praf. Revenind spre sol, aceste particule sunt capturate de frunzele lipicioase ale plantei de tutun.

Aceste elemente radioactive pot fi eliminate prin spălarea cu acid a plantelor. Documentele obținute în instanță arată că producătorii de țigări au refuzat să facă acest lucru, temându-se că acidul ar reduce cantitatea de nicotină din plante și ar face ca produsul lor să nu mai dea dependență, lucru de care depinde profitul companiei. Calculele efectuate de cercetătorii de la UCLA pe baza datelor interne ale companiilor producătoare de țigări arată că radiațiile alpha duc la 120-138 de decese provocate de cancer la fiecare 1.000 de fumători.

Poloniul-210 este de 5.000 de ori mai radioactiv decât radiul. La fel ca radiul, el emite particule alpha, care nu sunt neapărat periculoase în afara corpului, deoarece nu pot penetra pielea. În interiorul corpului, însă, particulele alpha provoacă vătămări serioase. Din plămâni călătorește în tot restul corpului, iradiind țesuturile pe măsură ce se deplasează. Poloniul-210 se poate instala în măduva osoasă, distrugând-o și provocând numeroase afecțiuni ale sângelui. De asemenea, afecțiunile cronice provocate de radiații pot duce la cancer.

Cercetătorii de la UCLA concluzionează că „dovezile care atestă că elementele radioactive din țigări duc la cancer și la decese sunt suficient de puternice pentru a recomanda eliminarea acestor substanțe din tutun”.

Până atunci, milioanele de fumători din România vor continua să își introducă în corp aceste particule radioactive.

Sursa: Wired - via descoperă.ro

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares