Ca în „Matrix”: un electrod ultrafin ne-ar putea conecta creierul la computer Este cea mai promițătoare tehnologie în materie de interfețe creier-computer: un electrod extrem de subțire, atât de fin încât poate fi plasat pe o singură celulă neuronală, pentru a-i urmări activitatea.

Electrodul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Michigan, SUA, are numai 7 microni diametru (0.007  milimetri), fiind astfel de 10 ori mai subțire decât cel mai fin electrod realizat anterior; este fabricat din fibră de carbon electroconductoare, acoperită cu un strat de plastic special, cu rol de izolant (pentru a bloca semnalele de la alți neuroni) și are la un capăt o „perniță” de gel ce poate fi aplicată pe membrana celulară a neuronului, captând astfel cu mare acuratețe semnalele  provenite de la aceste celule din creier.

Electrodul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan are numai 7 microni în diametru și este prevăzut la capăt cu o „perniță” de gel care se aplică pe neuron.

Cu această tehnologie, măsurarea nivelului activității nervoase cerebrale poate deveni foarte eficientă și simplă din punct de vedere practic.

De asemenea, în viitor tehnologia ar putea fi utilizată pentru a transmite semnale membrelor protetice fără a provoca inflamații, așa cum se întâmplă în cazul implantării în creier a unor electrozi mai mari (pe care sistemul imunitar îi consideră corpuri străine și reacționează declanșând un proces inflamator care afectează țesutul nervos și blochează comunicarea între neuroni și electrod).

Gelul special de la capăt permite transmiterea cu ușurință a impulsurilor nervoase sau, după, cum spun cercetătorii, „vorbește aceeași limbă ca și celulele”. Impulsurile electrice călătoresc în creier prin mișcarea ionilor (atomi încărcați electric) și la fel se transmit și prin gelul de pe electrod. Pe de altă parte, fibra de carbon răspunde la mișcarea ionilor prin deplasarea electronilor, „traducând” astfel semnalele creierului în limbajul dispozitivelor electronice.

Cercetătorii au testat electrozii implantându-i în creierele unor șobolani; subțirimea unui astfel de electrod permite așezarea lui în vecinătatea unui anumit neuron, iar cercetătorii au putut observa semnale electrice clare transmise prin fibra de carbon.

Tehnologia poate avea și alte aplicații: descifrarea unor „mistere” ale creierului, precum modul în care comunică neuronii între ei, felul în care este prelucrată informația etc.

Fiind foarte mici, aceste dispozitive pot fi combinate cu tehnici optice performante pentru a vizualiza ce se petrece în celulele nervoase.

Deoarece electrozii au fost testați doar 6 săptămâni, încă nu se știe cum s-ar comporta ei pe termen lung, odată implantați în creierul uman, dar cercetătorii consideră că rezultatele sunt promițătoare.

Sursa: Mail Online - via descopera.ro

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares