i se pare o problemă foarte mare a secolului 21 că toată lumea își susține opiniile cu vehemență. Tot melteanul simte că deține niște adevăr și că e dreptul lui să colinde cu adevărul lui și să frece la cap cetățeni nevinovați cu el.

Asta e cea mai proastă idee pe care a avut-o omul în ultima sută de ani: că oricine are dreptul la o opinie. Și nu e așa. Foarte mulți oameni sunt foarte, foarte proști. Și proștii nu au dreptul la opinie.

Așa că am dezvoltat un proces de reparare a acestei greșeli globale cu “dreptul la opinie”. E pe pași.

1. Determinarea populației cu drept de opinie:

Asta se va face cu ajutorului unei baterii de teste destul de complicate, care să determine că deții cunoștințe elementare de logică și o vagă cultură generală. Nu trebuie să știi între ce ani a domnit Vlad Țepeș. Așa, cu o marjă de 100 de ani. Nu trebuie să știi care-i capitala Vietnamului. Da’ așa, la modul general să știi cam unde e pe hartă. Să știi să transformi kilometri pe oră în metri pe secundă. Chestii de-astea. Ați fi uimiți cât de puțini oameni sunt capabili să răspundă corect la întrebări de genul.

A doua condiție ar fi să ai puțină experiență de viață. Să ai minim 25 de ani, să fi trăit măcar un an din bani câștigați de tine, să-ți fi murit o cunoștință. Chestii de bun simț, care te formează. Că poți să ai 16 ani și să fii foarte isteț, trebuie viața să te mestece puțin, să te calce în picioare. Ai putea spune că poți învăța din experiența altora, dar nu e așa. Trebuie să simți puțin bocancul vieții pe propriul gât ca să îți taie din idealism, din egoism, din multe porniri de-astea tinerești care nu te lasă să ai o opinie validă.

Și a treia condiție e să nu fii nebun. Să nu ai nici o patologie psihică serioasă.

O să iasă, estimez eu cam 5% din populație. Cam așa. Oamenii cu dreptul la o opinie. Și se trece la pasul 2.

2. Înarmarea cu revolvere a populației cu drept la opinie și permiterea ca aceștia să folosească pistolul la exprimarea opiniei, în limita a 6 gloanțe pe lună.

Ca să nu abuzeze nimeni prea mult de dreptul lui la opinie. Nici oamenii cu drept la opinie nu ar trebui să aiba opinii tot timpul. E un drept, nu o necesitate.

Motivul este simplu.

Ca om căruia nu-i curge scuipat din gură când respiră, e foarte enervant să îi explici unui redus mintal de ce opinia lui e greșită și ar trebui să facă cum zici tu. Că probabil nu-l convingi. Și dacă-l convingi, îți ia jumătate de zi.

Așa că scoți pistolul la meltean. Și el în 2 secunde înțelege că, deoarece el nu are pistol și tu ai, înseamnă că tu știi câte ceva, dar nu poți să-i explici și lui, pentru că e prea prost. Și melteanul înțelege că e momentul să tacă și să se care, sau să facă ca tine.

Iar dacă nu înțelege din prima, tragi un foc de avertizare. La el în picior. Și chiar înțelege.

Și partea frumoasă abia acum vine.

Când doi oameni cu dreptul la opinie au opinii contradictorii, le pot discuta între ei ca oamenii. Că atunci când ești cu pistolul la capul lui și el cu pistolul la capul tău, discuți ca omul.

Nu riscă nimeni să-și facă aerisire la creier ca să facă figuri, aroganțe și bășini. Toată lumea explică frumos, calm și logic de ce crede ce crede.

Și pe deasupra, îți dai seama cât de tare ții la propria opinie. Ți-ai găuri cravata pentru ea? Nu? Atunci chiar crezi în chestia aia, sau doar îți place să te prefaci că crezi în ea, pentru că sună bine?

Și așa n-aș mai fi nevoit să desființez talk show-urile de la TV. Pentru că 99% dintre oamenii care vorbesc acolo nu ar mai avea dreptul la opinie. Iar ăia puțini care ar avea, ori ar avea opinii rezonabile și ușor de explicat, ori n-ar trăi prea mult.

sursa: piticigratis.com

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares