– Râurile sub apă există cu adevărat! Mările și oceanele Pământului au multe secrete, iar acesta este unul dintre ele.

Oamenii de știință au descoperit un masiv râu subacvatic curgând pe fundul Mării Negre. Acest râu fascinant, cu copaci și frunze ce cad pe fundul mării, are chiar și cascade!

S-a estimat că dacă ar fi pe pământ, râul subacvatic ar fi în top 6 în ceea ce privește volumul de apă care curge prin el. Este de aproape 350 de ori mai mare decât Thames (Tamisa)  și de 10 ori mai  mare ca Rinul, relatează Setyoufreenews.com.

Descoperirea poate ajuta oamenii de știință să facă mai multă lumină asupra modului în care viața reușește să supraviețuiască în adâncul oceanului, departe de apele bogate în nutrienți din apropierea țărmului.

Râul subacvatic, care atinge și adâncimi de 30 de metri în unele zone, are și cascade asemănătoare celor terestre.

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au folosit un robot submarin pentru a studia canalul adânc ce a fost descoperit sub apă și așa au dat peste un râu cu apă foarte sărată, care curge de-a lungul canalului de pe fundul Mării Negre și creazămaluri și lunci asemănătoare cu cele ale unui râu terestru.

Dr. Dan Parsons,  a spus: “Apa din aceste canale este mai densă decât apele din jur pentru că salinitatea mai ridicată poartă multe sedimente”. Curge de-a lungul platoului continental și în afara platoului abisal, la fel ca și un râu terestru.

Platourile abisale din oceanele noastre sunt precum deșertul, dar aceste canale pot distribui nutriente și ingrediente necesare pentru supraviețuirea într-un asemenea mediu. Asta înseamnă că pot fi vitale, la fel ca și arterele care aduc viața în adâncimea oceanului”.

Nu este prima descoperire a unui râu subacvatic. În adâncul Mării Mexicului există un râu numit Cenote Angelita, descoperit de către Anatoly Beloshchin și echipa lui de scafandrii.

“Eram la 30 de metri adâncime, apă dulce, și apoi 60 de metri adâncime, apă sărată, și văd un râu sub mine, o insulă și frunze care cădeau. De fapt, râul este o albie de hidrogen sulfurat”, a declarat Anatoly Beloshchin.

Acest râu subacvatic este la fel ca și un râu convențional. Atinge o adâncime de 35 de metri în unele locuri, cu debit de apă dulce și apă sărată în funcție de adâncime.

Oamenii de știință au bănuit că se pot forma râuri subacvatice, după ce scanările sonare ale fundului oceanului au dezvăluit canale șerpuite în oceanele din întreaga lume.

De când a fost făcută publică existența unor asemenea râuri, cercetătorii sunt în căutarea cât mai multor exemple. Multe au fost descoperite, iar numărul lor va crește probabil în viitorul apropiat.

Traducere și editare: Cătălina Rusin – financiarul.ro

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares