In memoriam – Sergiu Nicolaescu

Cred că merită să scriu și eu câteva cuvinte, un mic necrolog, un panegiric al unui om care a avut un impact covârșitor asupra României din ultimii 40 de ani, prin filmele sale. Cred că nu greșesc dacă voi afirma că Sergiu Nicolaescu – actorul și regizorul – a lăsat prin filmele sale, un pic din el în construcția noastră interioară, a fiecăruia dintre românii născuți și crescuți înainte de 1990, cu filmele lui. El a întruchipat și portretizat marile figuri ale istoriei României, idealizate și poleite cu un farmec de cineast ce a reușit să spargă bariera propagandei de partid comunist român de la acea vreme. Dacă am simțit în noi mândria de a fi români, dacă știm de Ștefan cel Mare, de Decebal, de Mihai Viteazul o știm pentru că acești iluștri înaintași au făcut fapte de vitejie – rare chiar și în istoria unor națiuni mai mari – și și-au găsit un excelent portretizator în persoana lui Sergiu Nicolaescu – a cărei menire pare să fi fost aceea de a le spune povestea și de a le cinsti memoria.

Desigur, se vor găsi unii care să îmi readucă cu picioarele pe pământ lirismul aprecierilor la adresa lui Sergiu Nicolaescu – amintind de “pactul cu diavolul” roșu, comunist, pe care acesta l-a făcut (ex. Cuvântarea lui Ceaușescu – pusă în gura unor personajului istoric Mihai Viteazul în filmul cu același nume, satanizarea legionarilor în filmele sale, turnătoriile ordinare la adresa unor colegi de breaslă sau implicarea lui în pregătirea și execuția planului “revoluției” din 89). Treacă de la mine. Nu sunt eu în măsură să îi judec faptele. Îl judecă deja Altcineva, în Ceruri. Dumnezeu să-l ierte !

Însă, pentru mine, Sergiu Nicolaescu rămâne actorul care a ridicat și închegat prin filmele lui, conștiința națională și apartenența la o istorie glorioasă – a unui întreg popor, ce e drept – prizonier al comunismului. Este ceea ce ne-a rămas de la el, ceea ce a lăsat în urmă, prin filmele lui. Mândrie națională, conștiința de a aparține unui neam cu o istorie milenară, glorioasă – un lucru la care mulți lucrează SĂ NI-L IA.

Mihai Rapcea

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *