Cred c merit s scriu și eu cteva cuvinte, un mic necrolog, un panegiric al unui om care a avut un impact covrșitor asupra Romniei din ultimii 40 de ani, prin filmele sale. Cred c nu greșesc dac voi afirma c Sergiu Nicolaescu – actorul și regizorul – a lsat prin filmele sale, un pic din el n construcția noastr interioar, a fiecruia dintre romnii nscuți și crescuți nainte de 1990, cu filmele lui. El a ntruchipat și portretizat marile figuri ale istoriei Romniei, idealizate și poleite cu un farmec de cineast ce a reușit s sparg bariera propagandei de partid comunist romn de la acea vreme. Dac am simțit n noi mndria de a fi romni, dac știm de Ștefan cel Mare, de Decebal, de Mihai Viteazul o știm pentru c acești iluștri naintași au fcut fapte de vitejie – rare chiar și n istoria unor națiuni mai mari – și și-au gsit un excelent portretizator n persoana lui Sergiu Nicolaescu – a crei menire pare s fi fost aceea de a le spune povestea și de a le cinsti memoria.

Desigur, se vor gsi unii care s mi readuc cu picioarele pe pmnt lirismul aprecierilor la adresa lui Sergiu Nicolaescu – amintind de “pactul cu diavolul” roșu, comunist, pe care acesta l-a fcut (ex. Cuvntarea lui Ceaușescu – pus n gura unor personajului istoric Mihai Viteazul n filmul cu același nume, satanizarea legionarilor n filmele sale, turntoriile ordinare la adresa unor colegi de breasl sau implicarea lui n pregtirea și execuția planului “revoluției” din 89). Treac de la mine. Nu sunt eu n msur s i judec faptele. l judec deja Altcineva, n Ceruri. Dumnezeu s-l ierte !

ns, pentru mine, Sergiu Nicolaescu rmne actorul care a ridicat și nchegat prin filmele lui, conștiința național și apartenența la o istorie glorioas – a unui ntreg popor, ce e drept – prizonier al comunismului. Este ceea ce ne-a rmas de la el, ceea ce a lsat n urm, prin filmele lui. Mndrie național, conștiința de a aparține unui neam cu o istorie milenar, glorioas – un lucru la care mulți lucreaz S NI-L IA.

Mihai Rapcea

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares