În perspectiva schimbării Constituției – și implicit a organizării teritoriale a țării în cele 8 zone preconizate de Guvernul Ponta, ungurimea șovină este disperată să pună presiune pe autoritățile românești pentru a obține federalizarea României și crearea unui stat în stat – pe cale oficială: Ținutul Secuiesc.

Așa se face că marți, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt a declarat – în numele fantomaticului Consiliu National Secuiesc (CNS) cu ungurii vor organiza un miting in 10 martie, la Targu Mures, menit sa atraga atentia Guvernului Romaniei ca se doreste o regionalizare a tarii, insa numai daca va exista si o regiune a Tinutului Secuiesc.

Că în România, la ultimul recensământ, s-au declarat secui doar câteva zeci de persoane, nu pare să conteze pentru grofii partidelor revizioniste maghiare, care n-au nici în clin nici în mânecă nici cu secuii (câți mai sunt), nici cu populația maghiară, și nici cu interesele reale ale acestora.

Pentru a-și motiva organizarea mitingului pe 10 ianuarie, organizatorii au inventat și o “zi a Martirilor Secui”, deși eu personal nu îmi amintesc să îi fi martirizat cineva ca popor în istorie, cel puțin nu pe teritoriul României.

Din păcate, am aflat prea târziu de acest miting, pentru că ar fi meritat să adunăm și noi niște români care să facă un miting împotriva federalizării României.

Mă gândesc serios la înființarea unui Partid al Valahilor (sau Vlahi – sau Blachi – cum li se mai spune românilor – nerecunoscuți ca atare – de către autoritățile sârbești – celor aproape un milion și jumătate de “vlahi” care trăiesc pe Valea Timocului). Argumente istorice ar fi:

– în toate documentele medievale (mai ales cele bizantine) românii poartă denumirea de vlahi.

– suntem atestați ca vlahi pe întreg arealul de la Nistru pân la Tisa, înainte de venirea ungurilor.

– suntem minoritari în marea slavă care ne înconjoară.

– avem martirii noștri.

Așa că o să determin vreo 200-300 de prieteni de pe facebook să se declare vlahi ca minoritate, ne înscriem oficial, iar la următoarele alegeri desemnăm automat un candidat pentru Parlament (că minoritățile au unul asigurat, din oficiu). Apoi ne facem și noi un Consiliu Național Vlah – și cerem ca la regionalizarea României să se țină cont și de pretențiile noastre, în sensul creerii unei macro-euro-regiuni denumite Ținutul Vlahilor, unde  să trăiască toți cei ce vorbesc limba vlahă. Ținutul ăsta ar trebui să arate cam așa, istoric vorbind:

 

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer