n perspectiva schimbrii Constituției – și implicit a organizrii teritoriale a țrii n cele 8 zone preconizate de Guvernul Ponta, ungurimea șovin este disperat s pun presiune pe autoritțile romnești pentru a obține federalizarea Romniei și crearea unui stat n stat – pe cale oficial: Ținutul Secuiesc.

Așa se face c marți, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt a declarat – n numele fantomaticuluiConsiliu National Secuiesc (CNS) cu ungurii vor organiza un mitingin 10 martie, la Targu Mures, menit sa atraga atentia Guvernului Romaniei ca se doreste o regionalizare a tarii, insa numai daca va exista si o regiune a Tinutului Secuiesc.

C n Romnia, la ultimul recensmnt, s-au declarat secui doar cteva zeci de persoane, nu pare s conteze pentru grofii partidelor revizioniste maghiare, care n-au nici n clin nici n mnec nici cu secuii (cți mai sunt), nici cu populația maghiar, și nici cu interesele reale ale acestora.

Pentru a-și motiva organizarea mitingului pe 10 ianuarie, organizatorii au inventat și o “zi a Martirilor Secui”, deși eu personal nu mi amintesc s i fi martirizat cineva ca popor n istorie, cel puțin nu pe teritoriul Romniei.

Din pcate, am aflat prea trziu de acest miting, pentru c ar fi meritat s adunm și noi niște romni care s fac un miting mpotriva federalizrii Romniei.

M gndesc serios la nființarea unui Partid al Valahilor (sau Vlahi – sau Blachi – cum li se mai spune romnilor – nerecunoscuți ca atare – de ctre autoritțile srbești – celor aproape un milion și jumtate de “vlahi” care triesc pe Valea Timocului). Argumente istorice ar fi:

– n toate documentele medievale (mai ales cele bizantine) romnii poart denumirea de vlahi.

– suntem atestați ca vlahi pe ntreg arealul de la Nistru pn la Tisa, nainte de venirea ungurilor.

– suntem minoritari n marea slav care ne nconjoar.

– avem martirii noștri.

Așa c o s determin vreo 200-300 de prieteni de pe facebook s se declare vlahi ca minoritate, ne nscriem oficial, iar la urmtoarele alegeri desemnm automat un candidat pentru Parlament (c minoritțile au unul asigurat, din oficiu). Apoi ne facem și noi un Consiliu Național Vlah – și cerem ca la regionalizarea Romniei s se țin cont și de pretențiile noastre, n sensul creerii unei macro-euro-regiuni denumite Ținutul Vlahilor, unde s triasc toți cei ce vorbesc limba vlah. Ținutul sta ar trebui s arate cam așa, istoric vorbind:

, , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *