Folosind o formă dezactivată a virusului HIV, oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania au creat un tratament prin care pot vindeca mai multe tipuri de cancer care nu au putut fi distruse de alte soluții convenționale.

Tratamentul folosește o formă dezactivată a virusului care cauzează SIDA, pentru a reprograma sistemul imunitar astfel încât acesta să distrugă celulele canceroase.

Emma Whitehead, o fetiță diagnosticată cu o form de leucemie ce nu a putut fi învinsă de două tratamente cu chimioterapie, a fost printre puținii pacienți care au testat noua abordare. Tratamentul cu virusul dezactivat a fost dur și aproape că a omorât-o. Din fericire, însă, fetița a supraviețuit, dar nu același lucru se poate spune și despre forma de cancer de care suferea. Mai mult, acum, la 7 luni de la tratament, ea este încă în remisie.

În 2010, la vârsta de 5 ani, Emma a fost diagnosticată cu leucemie limfoblastoză acuta. Acum, ea se numără printre pacienți (puțini la număr) care au urmat tratamentul dezvoltat de cei de la Universitatea din Pennsylvania.

Creatorii tehnicii speră ca noul tratament să înlocuiască, în cele din urmă, transplantul de măduva osoasă, o procedură mult mai dificilă, riscantă și costisitoare, care acum reprezintă ultima speranță pentru tratarea leucemiei și a bolilor de acest gen.

Pe lângă Emma au mai existat 3 adulți care sufereau de leucemie acută și care acum se află și ei în remisie. Dintre aceștia, doi se simt bine chiar și la 2 ani după tratament. Alți patru pacienți tratați la Universitatea Pennsylvania se simt mai bine, dar nu au avut o remisie totală, iar un altul a fost tratat de curând și încă nu a fost evaluat.

Pe de altă parte, starea unui alt copil s-a îmbunătățit pentru ca apoi boala să recidiveze, în timp ce la alți doi adulți tratamentul nu a avut niciun efect.

Pentru a crea tratamentul, doctorii înlătură milioane de celule T (un tip de globule albe) și inserează noi gene în ele determinându-le să le distrugă pe cele canceroase. Tehnica implică o formă dezactivată a HIV care s-a dovedit a fi foarte bună pentru transportarea materialului genetic în celulele T. Noile gene programează celulele T să atace celulele B, o parte normală a sistemului imunitar care suferă transformări maligne în decursul leucemiei.

Ulterior, celulele T modificate sunt reintroduse în venele pacienților, unde, dacă totul merge conform planului, ele se înmulțesc și încep să distrugă țesutul canceros.

Un semn că tratamentul funcționează este starea pacientului care pare să se înrăutățească, acesta prezentând febră și frisoane.

Cercetarea încă se află în stadiu incipient, iar oamenii de știință nu știu motivul pentru care tratamentul funcționează doar în cazul unora dintre pacienți. Ei bănuiesc că este vorba de un lot de celule T care să fi suferit un deficit. Cât despre copilul care a avut o perioadă scurtă de remisie, se pare că boala a revenit din cauză că nu toate celulele leucemice au avut markerul care a fost țintit de celulele T.

Pe de altă parte, oamenii de știință nu știu dacă corpul pacientului va avea nevoie pentru totdeauna de celule T modificate genetic. Aceste celule au și un dezavantaj: ele nu distrug doar celulele B afectate de cancer, ci și pe cele sănătoase, lucru care face ca pacienții să devină vulnerabili la anumite infecții. Așa se face că Emma, de exemplu, are nevoie de tratamente regulate cu imunoglobuline.

Sursa: New York Times via descopera.ro

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer