Ilie Șerbănescu: Ponta, ca și Boc, lustruiește pantofii FMI

Despre prima misiune a FMI din acest an la București, în perioada 15-29 ianuarie, reputatul analist economic Ilie Șerbănescu declară, pentrucotidianul.ro, că este o vizită a unor “agenți de vânzări ai capitalului vest-european într-o colonie, iar Comisia Europeană este agentul de vânzări al Germaniei”. În anul 2013, mai afirmă Ilie Șerbănescu, “un șir întreg de privatizări a unor acțiuni minoritare, toate în energie, vor scoate din joc, de fapt, decizia statului român din acest sector suprastrategic și supraimportant, ultimul în care, pe partea de producție, mai avea un rol și statul român”. Delegația FMI va efectua a șaptea și a opta evaluare a acordului stand-by cu România. Reprezentanții FMI vor fi însoțiți de cei ai Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale.

Ponta și-a asumat programul cu FMI pentru confort politic

Întrebat dacă vizita reprezentanților FMI la București poate schimba ceva sau poate aduce noutăți în privința parcursului economic al României în acest an, Șerbănescu afirmă:“Guvernul Ponta nu are ce să facă în momentul de față. A acceptat programul, nu mai are loc de întors! Așa a pornit, când a venit domnul Ponta la guvernare, primul lucru pe care l-a făcut a spus că-și asumă programul cu FMI, care nu a fost negociat de domnul Ponta dar a fost negociat de Guvernul României. Orice guvern care vine trebuie să îndeplinească acordul dacă și l-a asumat. Sau, dacă nu-i place programul, în momentul în care venea la conducerea guvernului trebuia să spună: domnilor, eu vreau altceva și încercăm să renegociem! Dar nu a spus asta, ci a spus că-și asumă programul. Pe data de 7 mai 2012 asta a spus, că-și asumă programul convenit cu FMI, deci acum nu mai are nimic de făcut decât să ducă la îndeplinire acel program pe care și l-a asumat”. Despre motivația premierului Victor Ponta de a accepta acordul cu FMI, așa cum a fost convenit în guvernările anterioare, și de a nu-l renegocia, Ilie Șerbănescu spune că, probabil, premierul a dorit să aibă o poziție confortabilă pe plan extern, din punct de vedere politic: ”Nu știu de ce a făcut asta, habar n-am! Probabil că a avut poziția asta pentru a obține un confort politic!”.

Scop final:lichidarea ultimelor rămășițe de economie românească din economia României

Referitor la mizele acestui ultim acord al României cu FMI și cu celelalte organisme internaționale, Ilie Șerbănescu este foarte tranșant în privința urmărilor grave, pentru români, ale acestui acord: ”Actualul program stabilit de FMI pentru România are două scopuri: în primul rând liberalizarea prețurilor la energie, care are un calendar deja stabilit, și care are ca scop final ca românul să plătească pe propriile lui resurse tot atât cât îi costă pe occidentalii din Uniunea Europeană să se aprovizioneze din Rusia. Deci, e un fel de interdicție pentru români de a beneficia de propriile resurse la prețuri mai mici, mai ieftin, și asta se face în numele liberalizării la ansamblul UE. Mă rog, mie mi se pare ceva abject, dar nu contează, ăsta este primul scop.

Și toată treaba asta este făcută, eu zic deschis, în calitatea de agenți de vânzări pentru capitalul vest-european, rol de agenți de vânzări pe care îl joacă și FMI-ul și Comisia Europeană. Comisia Europeană nu joacă pentru România, joacă pentru cei care conduc UE – în primul rând pentru Germania.

Al doilea scop este lichidarea ultimelor rămășițe de economie românească din economia din România. O să vedeți privatizările CFR Marfă, Oltchim, precum și un șir întreg de privatizări a unor acțiuni minoritare, toate în energie, care vor scoate din joc, de fapt, decizia statului român din acest sector suprastrategic și supraimportant, ultimul în care, pe partea de producție, mai avea un rol și statul român. Astea sunt lucruri stabilite – și cu CFR Marfă, cu Transelectrica, cu Romgaz, cu Transgaz și cu toate celelalte, astea nu le-am stabilit eu, sunt stabilite de guvernanții României. Vânzarea restului de acțiuni ale Electrica în companiile de furnizare și distribuție de electricitate deja privatizate nu mai contează, astea sunt o brumă care mai există, pentru că distribuțiile de energie electrică sunt, în proporție de 80 de la sută, la străini. Astea sunt rămășițe, bruma, exact ce am spus eu, cu un termen foarte precis – bruma de economie românească din economia din România! Așadar, acestea sunt cele două obiective care se termină, se încheie. După care chiar nici nu știu ce mai urmează”.

Un nou acord cu FMI nu-și mai are rostul, spune Ilie Șerbănescu, deoarece statul român fiind eliminat din orice decizie majoră în domeniul economiei românești, România nu mai prezintă vreun interes pentru conducerea Fondului: ”L-am auzit pe domnul Ponta spunând că ar vrea un al treilea acord cu FMI, dar eu am îndoieli că FMI va mai dori așa ceva, pentru că își încheie misiunea, nu mai are ce să facă în România! Dacă scoate din joc statul român cu acordul actual, un nou acord nu mai are rost, din punctul lor de vedere!”.

Statul român, scos la vânzare

Referitor la o eventuală evoluție economică și socială în România ca în cazul Greciei, analistul Ilie Șerbănescu declară că cele două țări nu sunt comparabile nu numai din punctul de vedere al strucurii economice, ci și pentru faptul că grecii sunt extrem de patrioți și foarte grijulii cu averea lor națională, spre deosebire, din păcate, de români: “Eu ce să spun de cetățenii României, de opinia publică?! Nu le reproșez nimic, dacă oamenilor le convine așa, dacă au impresia că așa trăiesc mai bine, așa să fie!

Cazul României cu cazul Greciei nu sunt similare. Grecia e o țară de un anumit tip mai puțin existent în lume, e o țară de servicii prin forța lucrurilor, o țară de turism, o țară care aduce din turism mai mult decât din alte sectoare, deci e o țară atipică. FMI și ceilalți creditori o să le ia grecilor câteva insule și cu asta se închide treaba. Trebuie spus că există foarte multe servicii de utilitate publică în Grecia pe care grecii nu le-au dat altora și acum o să vedem dacă o să le dea, astfel că și din punctul ăsta de vedere sunt atipici. Sigur, nu se pot compara cu românii, care au dat tot. Sau poate românii sunt atipici pentru că noi am dat tot, tot! Iar discursul prevalent în România – îmi pare foarte rău să constat, chiar de la oameni cu capul pe umeri! – este: dom’le, bine că le-am dat, că noi le furăm!!! Așadar, teza este că pentru că nu putem să venim de hac hoților vindem Statul! Dacă asta este soluția minunată și proferată, cum să spun, transformată de către unii într-o practică, asta este! Sunt înmărmurit când oamenii, unii de toată isprava, susțin că noi nu suntem în stare să le exploatăm cum trebuie: «lasă, bine că s-a dat Petrom, de ce te opui?! E bine, aduce bani la buget!». În loc să aducă bani pentru Țară, aduce bani la buget!!! Mie mi se pare că ăștia au creierul spălat! Nu mai comentez și nu intru în polemică cu aceste persoane care au creierul spălat și care nu-și dau seama că resursele unice de petrol nu se dau din mână! O să spună că trebuia să le dăm pentru că străinii le exploatează mai bine și ne dau și nouă ceva la buget. Eu zic că ne dau 15 bani dintr-o sută, dar mă rog, dacă asta se vrea…”.

Ungaria nu este exploatată colonialist pentru că nu are resurse

În privința comportamentului relativ semeț al cabinetului Orban Viktor față de relațiile cu Fondul Monetar Internațional, Ilie Șerbănescu crede că lipsa unor resurse naturale importante ale Ungariei explică faptul că FMI nu se “supără” pe vecinul României din vest: “Guvernul ungar nu are probleme datorită faptului că Ungaria nu are resurse și atunci nu are cum să fie exploatată colonialist. Marele nostru dezavantaj este că avem resurse și suntem tratați ca o colonie care trebuie exploatată. Dacă nu ești colonie cu resurse… Cum e și Bulgaria, n-are ce să le ia, salut și la revedere! Le fac litoralul și stațiuni de schi, mă rog, asta vor să ia de acolo, de la bulgari, dar asta e nimica, domnule! Deci, sunt niște țări privilegiate: privilegiul de a nu avea resurse! Iar neșansa României este de a le avea!”.

Roșia Montană și celelalte resurse vor fi date repede

Toate resursele naturale care nu au fost privatizate până acum și pentru care au avut loc ample dezbateri în societatea românescă – inclusiv manifestații de protest – vor fi cedate foarte repede către capitalul străin, în 2013, poate chiar la începutul acestui an, previzionează Ilie Șerbănescu:

“Roșia Montană se va da rapid, bineînțeles, ca și toate celelalte resurse, pentru care au avut loc și manifestații de protest, asta e părerea mea! E firesc, în momentul în care tu vii la putere și-ți asumi programul FMI, că nu poți să faci altceva decât același lucru pe care-l făcuse și până atunci guvernul trecut! Dacă tu spui, dom’le, e perfect programul, ni-l asumăm, vrem să respectăm ce s-a convenit cu partenerii noștri, gata, domnule, știi rezultatul!”.

În condițiile impuse de FMI, România nu se poate dezvolta

Despre dezvoltarea economică a României nici nu se mai poate vorbi în condițiile impuse de FMI țării noastre, remarcă, amar, reputatul analist economic. Astfel, spune Șerbănescu, România va rămâne pentru mult timp, poate chiar pentru totdeauna, o țară subdezvoltată.”Vizita de luni este în programul convenit și acceptat, trebuie să vină oamenii, au impus un program și vin să-l verifice și dacă nu cumva nu s-a făcut. Deja nu mai putem vorbi în termenii «au venit să vadă oamenii ce e și să impună în continuare», nu: acum este vorba despre ce și-a asumat guvenul român, că e Ponta și nu Ungureanu sau Boc, pe ei nu îi interesează asta! Ei trebuie să ia jumătatea asta. Dom’le, instrumentul principal, vă atrag atenția, se numește Scrisoare de intenție – bineînțeles, este o expresie a supremei demagogii! – că, vezi Doamne, nu impune FMI, este ce și-a stabilit și și-a asumat guvernul român, care este autorul scrisorii de intenție!!!! Rămâne ca instrument faptul că o face guvernul român, deci pornește de la guvernul român, este asumarea, intenția, dorința guvernului României de a face scrisoare de intenție! Și tu, guvernul României, le ceri lor și ei acceptă, intenționează să accepte! Acceptă să le lustruim pantofii! Mă rog, asta este! Și chiar dacă, cum era în cazul lui Frank ăla, avea pantofii rupți în talpă, noi îl lustruiam totuși pe deasupra! Deci, nu poate să iasă altceva decât a ieșit până acum, pentru că programul cu FMI e același! Nu mai discutăm, nu mai e vorba de interpretări, de negocieri, de tatonări: e un lucru stabilit care merge mai departe și ce a fost până acum va fi și de acum încolo, dacă domnul Ponta însuși a consimțit să facă ceea ce a făcut Boc! Pentru că el nu face altceva, că dă salarii și nu mai taie salarii, asta e o chestie de conjunctură! Mâine din ce o să dea salarii, dacă nu mai are economie?! Păi, toată reîntregirea asta a salariilor, să mă ierte Dumnezeu!, nu face cât o vindere a CFR Marfă! Deosebirea este că în chestia asta cu salariile sunt lucruri remediabile – mai rapid sau mai puțin, sau măcar potențial remediabile, pe când externalizarea CFR Marfă este un lucru iremediabil, ca și Petrom, ca și băncile, aici nu mai există întoarcere, mortul de la groapă nu se mai întoarce! Asta este părerea mea și poate să fie mai bine, poate să fie mai rău, putem avea creștere economică, putem avea scădere economică, avem spațiu de 0,1 sau 0,2, sau 1 sau, maximum, 2 la sută, dar tot ce este sigur este că în aceste condiții România NU se poate dezvolta! Dezvoltarea e altceva și printre altele implică și creșteri serioase, de procente bune, pentru asta spun că nu-i posibil să se dezvolte! Dacă România ar fi fost o țară dezvoltată și românii și-ar fi vândut-o toată la alții, poate nu conta! Dar dacă ea este o țară subdezvoltată, cum este de fapt, este sigur că nu se va putea dezvolta în aceste condiții! Probabil că nu se va mai dezvolta niciodată, pentru că n-are cine s-o dezvolte, deoarece dezvoltarea nu este un proces spontan ci este indus! Și n-are cine să mai inducă dezvoltarea: capitalul străin nu că e rău, chiar dacă el poate fi și rău, dar nu este treaba capitalului străin dezvoltarea României!”.

sursa: cotidianul.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares