Banca centrală a Germaniei a decis să mute 54.000 de lingouri de aur masiv, în valoare de circa 36 mld. dolari, din depozitele Rezervei Federale (FED) din New York și ale Banque de France din Paris pe teritoriul german, în subsolurile Bundesbank din Frankfurt.

Bundesbank a oferit foarte puține detalii legate de momentul și metoda de transport, care probabil se va realiza în secret cu ajutorul unor camioane păzite (din Paris) și în numeroase grămezi mici cu avionul de la New York.

Dacă ideea transportării unor lingouri de miliarde de dolari peste Atlantic și prin zonele rurale franco-germane a atras după sine o serie de glume pe Twitter, decizia reflectă un curent real și oarecum îngrijorător în politica germană.

Cea mai mare parte a aurului lumii este depozitat în pivnițe, sub băncile centrale: la doi metri și jumătate sub nivelul străzii în Manhattan la FED New York, în pivnițele antice ale Bank of England pe strada Threadneedle din City-ul londonez, și tot așa. Este o măsură practică; astfel, când un guvern sau o bancă centrală își vinde aurul, metalul prețios este pur și simplu mutat dintr-o cușcă într-alta, evitând riscul presupus de transportarea lui peste ocean.

Sistemul, evident, este construit pe încredere – și anume că FED New York nu va fi preluată brusc de oameni care n-au pic de respect față de drepturile de proprietate ale acelor națiuni, astfel încât să utilizeze aurul pentru interese proprii, și că băncile centrale nu vor minți cu privire la depozitele de aur pe care le au în pivnițe.
Printre guvernatorii băncilor centrale ale lumii, încrederea este monedă de schimb, și majoritatea guvernelor sunt încrezătoare să își păstreze aurul oriunde este mai convenabil. Excepție fac guvernele care au motive să se teamă că depozitele lor de aur pot fi blocate ca parte a unui conflict, cum este cazul Iranului sau al Libiei.

În acest caz, ce a motivat decizia nemților? Germania este o națiune cu frici bine împământenite când vine vorba de stabilitatea monetară, în parte ca moștenire a hiperinflației din perioada Weimar, de la începutul anilor `20. Fixația nemților pe aur vine într-o perioadă în care lumea financiară este în haos. Germanilor li se cere să ajute la salvarea Greciei și a altor țări europene cu probleme financiare. Banca Centrală Europeană a cumpărat obligațiuni de la o parte dintre aceste țări, mișcare pe care nemții o văd ca un potențial declanșator a unei inflații enorme. Pe acest fond, probabil nu este surprinzător că există rezonanță politică la teoria cum că FED New York și Banque de France ar fi rătăcit o parte din aurul Germaniei.  (Aceasta nu este numai o fixație a germanilor. Sunt o serie de americani convinși că rezervele de aur ale SUA din Fort Knox lipsesc)

În esență, Bundesbank oferă un cadou adepților teoriei conspirației prin decizia de a muta aurul pe teritoriul german. Nemții trebuie acum să spere că nu se va întâmpla nimic rău în timpul transportului. „În Germania, o serie de emoții sunt legate de subiectul rezervelor de aur“, a declarat un membru al consiliului de administrație al Bundesbank în cadrul unei conferințe în care s-a anunțat mutarea aurului.

SURSA: Washington Post -via capital.ro

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares