Armata a avut un rol foarte important n procesul de realizare a unirii celor dou principate, ea fiind o for unionist. Mai nti, domnul Alexandru Ioan Cuza provenea din rndurile sale. Rentors n ar, dup studiile de la Paris, Cuza, ca muli ali tineri de vrsta sa, s-a nrolat, la 15 septembrie 1837, n armat, cu gradul de cadet (aspirant de ofier). A rmas n cadrele ei pn la 8 februarie 1840, cnd i-a dat demisia, din motive pe care nu le cunoatem.

Rolul Armatei n Unirea Principatelor armata 2 Al. I. Cuzaa participat laRevoluia din 1848 din Moldova, dup care a trit civa ani n exil. Revenit n ar a ocupat diverse funcii i s-a angajat ntr-o febril activitate unionist. La 16 martie 1857 a fost reintegrat n otire cu gradul de sublocotenent avansnd rapid, pn la gradul de maior. La 20 august 1858 a fost avansat colonel, n arma cavaleriei („colonel de lncieri”) i numit, la 12 septembrie 1858, ajutor al hatmanului „miliiei pmntene” din Moldova.

Cimcmia de trei care a condusMoldovadup intrarea n vigoare aConveniei de la Paris(1858) l-a nsrcinat peAl..I.Cuza, la 23 octombrie 1858, cu „ndeplinirea tuturor ndatorilor” postului de hatman al otirii. Practic, n momentul alegerii sale ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1859), Cuza era comandantul ntregii armate moldoveneti.n timpul confruntrilor politice dinMoldova(n special) i dinMunteniacare au precedat dubla alegere, corpul ofieresc, dei redus numeric, s-a plasat pe poziii unioniste. Acest fapt a avut o importan deosebit, ntruct forele consevatoare, n frunte cu caimacamul de laIai, Nicolae Vogorde, nu a putut utiliza armata pentru a-i atinge scopurile sale.

Mai mult, n perioada 22-24 ianuarie 1859, cnd Bucuretiul s-a aflat sub o adevrat revoluie, partida naional mobiliznd masele pentru a-l impune peA.I.Cuzadomn i la sud de Carpai, armata a adoptat aceeai atitudine favorabil idealului unirii.

Fruntaiiunioniti, nainte de a avansa n Adunarea electiv muntean candidatura lui Cuza, l-au consulat pe generalul Barbu Vldoianu, comandantul armatei. Rspunsul a fost prompt – otirea l susinea pe colonelul Al.I.Cuza ca domn i la sud de Carpai. Muli cercettori apreciaz c o atare decizie a avut o importan aparte n realizarea dublei alegeri, Adunarea votnd n unanimitate rezoluia propus de tabra liberal.

Entuziasmul n Bucureti, unde se strnseser pe Dealul Mitropoliei, circa 30.000 de locuitori, un ziar din epoc ddea cifra de 50. 000 de persoane, dar i n ntreaga ar, a fost imens. Aceast bucurie a fost mprtit i de militarii de toate gradele. Maiorul Buzdugan din Roman, de exemplu, felicitndu-l pe Cuza, arta c el a fost ales pentru „patriotismul, curajul, spiritul de dreptate i de neprtinire”.

n timpul celor apte ani de domnie,Al.I Cuzaa fcut mult pentru armat, pe care a unificat-o i a nzestrat-o n limita posibilitilor vremii. El are meritul de fi transformat vechea „miliie” ntr-oarmat naional.De asemenea,a introdus modelul occidental, respectiv francez, n organizarea militar a noului stat. n timpul domniei sale a funcionat o misiune militar francez, condus de fraii Lamy, iar cursul imprimat a fost hotrtor pentru fizionomia armatei romne. Acest model occidental, cu variantele sale, francez (ndeosebi), dar i cel german, a funcionat pn la sfritul celui de-al Doilea Rzboi Mondial.

Rolul Armatei n Unirea Principatelor armata 2 n cadrulmsurilor de unificarea celor dou armate ntr-un singur organism militar, se remarc schimbul de regimente dintre Iai i Bucureti. Regimentul de muschetari, comandat de colonelul I.Duca, a fost deplasat n Muntenia, iar Regimentul 3 linie (comandant-colonelul Culoglu) a venit la Iai. Un mare rol n procesul de unificare l-a avut tabra de la Floreti (Prahova), unde au fost dislocate uniti din Moldova i Muntenia.

Pentru a nlesni omogenizarea unitilor militare din cele dou ri, o comisie mixt a discutat i noile uniforme, fiind preluate n cea mai mare parte modelul francez n locul celui rusesc, predominant pn atunci. Pe aceeai linie, la 14/26 iulie 1860, generalul Ioan Emanoil Florescu a fost numit ministru de rzboi n cabinetul de la Iai, el avnd deja aceiai funcie n guvernul de la Bucureti. n iulie 1861, cele dou coli militare, de la Iai i Bucureti, s-au contopit formnd o singur instituie de nvmnt cu sediul la Bucureti. Ca un corolar al msurilor de unificare, la 1/13 septembrie 1862, li s-au distribuit unitilor armatei steaguri noi, tricolore (rou, galben i albastru) cu devizaHonor et patria.

Cvasitotalitatea instituiilor militare centrale s-au concentrat la Bucureti, devenit, dup24 ianuarie1862, capitala statului romn, dar Iaiul a continuat s aib un rol destul de important. n anul 1863, teritoriul rii a fost mprit n trei comandamente teritoriale- unul cu sediul la Bucureti, pentru trupele situate n Muntenia, altul la Craiova pentru forele dizlocate n Oltenia, iar cel de-al treilea la Iai pentru unitile din toat Moldova. Fiecare dintre cele trei comandamente subordonau trupele din toate armele, comandanii de garnizoane, ofierii fr trup precum i cei n neactivitate.

Se poate spune c furirea statului romn modern, n 1859, a fost posibil datorit unui complex de factori dintre care reinem situaia internaional favorabil; activitatea laborioas, inteligent a unei suite de lideri provenit din rndurile paoptitilor pentru materializarea unui proiect naional, cel al unirii, al formrii statului; patriotismul locuitorilor de la est i sud de Carpai i nu n ultimul rndatitudinea armatei, care a neles i a sprijinit doleanele naionale. De altfel, principalul mesaj transmis de generaia “Unirii celei Mici”, dup expresia att de plastic a lui B. P. Hadeu, nou celor de astzi, const tocmai n solidaritatea tuturor romnilor n jurul unui proiect de anvergur naional.

sursa: ziuaveche.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.