Vasele de bucătărie produse din melamină nu se sparg, ceea ce le aduce un mare avantaj. Acesta este și motivul pentru care farfuriile pentru copii, colorate cu zâne și spiriduși, sunt create din melamină.

Însă, studiile arată că această substanță poate afecta mirosul și conținutul specific al alimentelor atunci când vasele sunt încălzite.

Melamina este utilizată la scară largă în îngrășământ și pentru obținerea rășinii sintetice, iar în condiții normale, este un compus stabil, relatează Time.com.

În general, melamina este utilizată la fabricarea ustensilelor de gătit, a produselor din plastic și de hârtie. Potrivit FDA din SUA, acest compus poate fi folosit și în ambalajele produselor alimentare, însă nu este aprobată ca și aditiv în alimentele umane și animale.

Expunerea constantă la această substanță chimică a fost asociată cu dezvoltarea pietrelor la rinichi la copiii și adulți.

În 2008, în China, s-a declanșat un scandal uriaș, atunci când pudra de melamină a fost adăugată la formula de lapte pentru bebeluși, pentru a stimula conținutul de proteine al alimentului, ceea ce a dus la spitalizarea a 50.000 de copiii și la șase decese.

În cel mai recent studiu, cercetătorii din Taiwan și-au îndreptat atenția asupra stabilității tacâmurilor din melamină atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate și au studiat excreția totală de melamină din urina voluntarilor care au mâncat supă de tăiței din castroane care conțin această substanță.

În micul lor experiment, oamenii de știință au rugat 12 voluntari sănătoși să consume 500 de mililitri de supă de tăiței fierbinte, fie dintr-un castron de melamină, fie din unul de ceramică. Toți participanții la studiu au furnizat mostre de urină înainte de masă și la intervale de câte două ore după ce au consumat supa, timp de 12 ore.

După ce au așteptat trei săptămâni pentru ca organismul să se “curețe”, cele două grupuri au inversat între ei castroanele. Oamenii de știință au descoperit că excreția totală a acestei substanțe din urină a fost de 8,35 mcg pentru cei care au mâncat din castroane de melamină și de 1,31 mcg pentru cei care au mâncat din castroane de ceramică.

Nu se știe cu exactitate dacă această cantitate de melamină, provenită de la castroane, este suficientă pentru a provoca probleme de sănătate. Însă, cercetătorii spun că rezultatele indică anumite aspecte potrivit cărora compusul ar trebui studiat mai bine, în special în condiții normale de alimentație, în care tăcâmurile pot fi încălzite la cuptorul cu microunde sau pot  intra în contact cu alimente fierbinți.

Autorii studiului avertizează și în ceea ce privește faptul că substanța chimică eliminată variază în funcție de marcă, așa că tipuri diferite de ustensile de bucătărie determină apariția unei cantități diferite de melamină în urină.

Doctorul Ken Spaeth, director la Centrul de Medicină Ocupațională și Ecologică din cadrul  Spitalului Universitar North Shore din Manhasset, New York, spune că “au existat puține oportunități de a studia acest compus la oameni, majoritatea informațiilor fiind obținute în urma unor studii pe animale, dar este o substanță toxică și ar trebui privită cu atenție, din punct de vedere al sănătății publice”.

“Este vorba de un studiu la scară mică, dar care pune niște probleme. Analiza sugerează faptul că substanța chimică poate trece din ustensilele de bucătărie în alimente și apoi în organismul nostru, atingând niveluri mult mai mari decât s-a crezut până acum”.

După ce a studiat informațiile disponibile, OMS a declarat în 1999, că acest compus poate acționa ca un cancerigen în cazul animalelor, dar a adaugat că datele referitoare la subiecții umani sunt încă incomplete.

În funcție de ce ne spune știința în acest moment, este prea devreme pentru a da alarma, dar putem să devenim mai atenți la acest aspect”, spune Spaeth. “Nivelul de expunere se poate reduce dacă nu mai cumpărăm ustensile și vase de bucătărie din melamină sau dacă nu mai încălzim mâncarea în veselă de acest tip”.

Atunci când vine vorba de protejarea sănătății, ar trebui să ne preocupe nu doar ceeace mâncăm, ci și din ce mâncăm. Iar din acest punct de vedere, ulcelele din lut sau din ceramică folosite de bunicii noștri, pe vremuri, erau mult mai sănătoase.

Sursa: financiarul.ro

CategoryUncategorized
Tags

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer