Disperarea guvernanților – vor să ne ia banii pe orice: au inventat taxa pe apa infiltrată pe terenurile agricultorilor. Urmează taxa pe aer ?!

Fermierii si agricultorii care au terenuri agricole invecinate cu unele care dispun de sistem de irigatii ar putea plati o taxa pentru apa infiltrata pe terenurile lor, potrivit unui proiect de ordonanta.

Oamenii ar urma sa fie taxati chiar daca nu detin un astfel de sistem de irigatii, altfel riscand sa ramana fara subventii pentru suprafata cultivata. Taxa ar urma sa fie cuprinsa intre 500 si peste 1.500 de lei pe an.

Initiatorii proiectului de ordonanta sustin ca apa din irigatii se infiltreaza in sol, prin urmare cei din jurul sistemului de irigatii beneficiaza in acest fel, informeaza Digi 24.

Agricultorii insa considera ca aceasta taxa “nu este normala”.

Nu e normala treaba. Ar trebui sa plateasca cei care efectiv iriga. Nici asa, sa ajungi sa percepi niste sume cu care sa ii descurajezi pe toti”, a spus un fermier.

Un altul considera este o taxa pe nimic, deoarece sunt unele sisteme de irigatii care nu sunt functionabile.

Sunt sisteme de desecare care in ultimii 25 de ani nu au fost curatate, sisteme nefunctionabile. Trebuie sa beneficiez de aportul sau influenta pozitiva asupra suprafetelor mele de teren“, a precizat agricultorul.

In anul 2012, mai putin de jumatate dintre cele 800.000 de hectare pe care statul are montate sisteme de irigatii au fost irigate.

Ideea nu este nouă. În 2007, Guvernul Tăriceanu  voia să introducă taxa pe apa din fântâni, iar un proiect de ordonanță de guvern din 2010 voia să oblige toate persoanele fizice și juridice să contorizeze apa scoasă din puțuri. Cum să contorizezi însă apa pe care țăranul o scoate cu găleata ? Să nu uităm că România a fost și rămâne în continuare o țară rurală, în care oamenii simplii de la țară, își duc netulburație existența, departe de ochii hulpavi ai guvernelor FMI, care nu prea au ce să le ia.

Ar putea urma accizele pe limonadă, un alt proiect “isteț” de stoarcere de bani din te miri ce, sau taxa pe apa de ploaie, cum au încercat polonezii, tot sub presiunea FMI,idee ce a fost preluată deja de “băieții deștepți” din județul Iași, care au impus taxa pe “apa meteorică”.

Pentru că avem o țară frumoasă, cu peisaje minunate, ar putea apărea și la noi, tot la presiunea FMI, taxa pe peisaj, ca în Grecia dar mă opresc aici, să nu  le dau idei imbecililor care cică ne guvernează țara.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *