• Organizațiile pentru drepturile femeilor anunță proteste în CapitalăOrganizațiile pentru drepturile femeilor cer scoaterea violului din rândul infracțiunilor care fac obiectul Legii medierilor, proiect care intră în vigoare începând cu data de 1 februarie. ONG-urile anunță că vor organiza proteste în Capitală. 

Cerem eliminarea violului din legea medierii. Medierea nu face decât să perpetueze mentalitatea că aceste fapte nu sunt atât de grave, că se poate cădea la pace cu agresorul, că agresorul îți poate cumpăra libertatea și poate continua să agreseze nestingherit. Cerem ca statul să transmită un semnal de toleranță-zero în ceea ce privește infracțiunile de viol și violență sexuală. Așteptăm de la statul român o poziție clară și asumată: violul este o crimă”, transmit printr-un comunicat de presă comun mai multe asociații pentru drepturile femeilor, printre care Centrul FILIA, Asociația FRONT sau Societatea pentru Analize Feministe.

Legea medierii, adoptată anul trecut la inițiativa deputatei Alina Gorghiu, prevede ca cele două părți, înainte să ajungă în fața judecătorului, să participe în mod obligatoriu la „o ședință de informare cu privire la avantajele medierii”. ONG-urile spun că medierea poate rezolva anumite tipuri de conflicte, însă în mod categoric nu reprezintă o soluție acceptabilă când vine vorba de viol pentru că denotă permisivitate față de o faptă penală și crează violatorului condiții legale de a scăpa de pedeapsă.

De asemenea, aceleași asociații mai spun că „victimele violurile sunt sistematic descurajate de la a depune plângere de către cei cu care interacþionează, începând cu agresorul, persoanele apropiate lor și până la personalul medical și poliție”. În același comunicat de presă se mai reclamă și faptul că nu există centre de urgență pentru victimele violului, resurse specializate și programe de formare pentru psihologi sau alte persoane care să acționeze în interesul persoanelor care au suferit agresiuni sexuale. „Solicităm înființarea de centre de urgență pentru victimele violului și formarea unui personal specializat în problematica agresiunilor sexuale care să acționeze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică și consiliere legală”, mai transmit ONG-urile.

CategoryUncategorized
Tags
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares