mr

Cu regret revin în peisajul publicistic, făcându-mă (din nou) vârful de lance al nemulțumiților, portavocea șoaptelor avocaților de pe holurile Baroului București.
Spun cu regret pentru că mi-ar fi plăcut ca astfel de situații – precum cele descrise mai jos, să nu existe, fie ca oamenii să dețină onestitatea și curajul de a-și spune cu voce tare păsurile – cum fac eu acum, și de a-și depăși indolența și lenea – participând la viața de obște a profesiei – recte Adunările Generale ale ilustrului nostru Barou – pentru a alege în fruntea noastră oameni care să le reprezinte interesele cu adevărat.

Scriu aceste rânduri nu pentru că m-am sculat dis-de-dimineață cu fața la cearceaf, ci pentru că de ani de zile mă lupt să combat (cvasi-singular din păcate !) frauda numită Hotărârea Adunării Generale Elective a Avocaților din Baroul București din data de 21.05.2011,  unde nu am fost legal convocați și constituiți, nu s-a publicat lista avocaților cu drept de participare în condițiile legii, iar numărarea votanților și a voturilor s-a făcut după “regula Roberta Anastase”. Toate astea fac obiectul unei (unice din păcate !) contestații (dosar nr. 14349/3/2012), aflate pe rolul Tribunalului București – Secția a IX a Contencios Administrativ și Fiscal, cu termen… la Sfântu-așteaptă (conform bunelor practici ale Justiției Române), adică pe undeva prin 14.06.2013… dar asta e altă poveste. Ce voiam să spun este că sunt obișnuit să mă bat de unul singur cu nepăsarea unora care ne sunt colegi, și nerușinarea altora, care ne conduc prin fraude.

Povestea pe care vreau să v-o relatez astăzi este a unui avocat (în speță eu), care în ziua de sâmbătă 19 ianuarie anul curent, și-a depășit comoditatea matinală de weekend și s-a pornit spre Penitenciarul Jilava, unde avea o clientă ce staționa o zi, adusă de la Penitenciarul Târgușor în tranzit spre Arad, unde era dusă cu afaceri judiciare. Convenisem cu respecitva să o vizitez la Jilava (pentru că e mai aproape) pentru a-mi transmite o hotărâre penală stufoasă, la care urma să îi formulez motivele de apel.

Ajuns la poarta venerabilei institutiții de depozit uman pe termen mediu și lung, am depus delegația și legistimația la poartă, așteptând să fiu primit în camera de vorbitor. Spre surpriza mea, gardianul de la poartă s-a întors rapid cu legitimația mea de avocat, spunându-mi că “nu mai este valabilă” întrucât era emisă pe anul trecut (2012), și că nu pot fi primit decât cu legitimație nouă de avocat, emisă pe anul 2013. Am întrebat mirat de unde a primit această năstrușnică indicație, deoarece, din câte știu eu, legitimația face dovada calității de avocat erga omnes, iar cei ce doresc verificări suplimentare pot cerceta pe site-ul Baroului București tabloul avocaților, unde figurez neântrerupt cu această calitate din anul de grație 2001. Mi s-a răspuns că toate instituțiile publice (inclusiv uitat-ul-de-Dumnezeu-în-câmp penitenciar Jilava) au primit în primele zile ale anului 2013 o adresă semnată de Decanul Baroului București, care le poruncește funcționarilor acestor instituții să nu mai primească după data de 15 ianuarie 2013 avocați cu legitimații vechi, de anul trecut. L-am întrebat pe respectivul gardian de când urmează el dispozițiile Decanului Baroului București – care întâmplător încalcă legea, și dacă nu cumva ar trebui să urmeze indicațiile superiorilor săi, și nu ale unui ins străin de instituția în care lucrează. Am mai pus un mic pariu, că nici dumnealui nu are vizată legitimația de gardian pe 2013, și că potrivit acelui principiul al egalității de tratament, nu ar trebui să discut nici eu cu un gardian ce nu face dovada valabilității actualizate a funcției sale. Explic respectivului în continuare, că nici nu s-au răcit bine în farfurii sarmalele de Anul Nou și șprițul în pahare, că Domnul Decan s-a și pus pe scris adrese către instituțiile din cele 4 zări, ca să ne ușureze activitatea în profesie. Și în condițiile în care totuși am luat noul an în piept cu bune intenții, făcând demersurile pentru noua legitimație, cei de la serviciul tehnic întâmpină reale dificultăți în a emite 13.000 de legitimații de avocat – până pe 15 ianuarie, data stabilită de dom` decan cu de la sine putere (că n-am găsit pe site-ul Baroului nici o decizie a Consiliului Baroului pe treaba asta). Deci nu, nu am încă legitimație, sunt programat abia pentru marțea viitoare la ridicarea ei. Ei bine, atunci reveniți marți – încheie dialogul temnicierul, trântind vizeta. Ei bine, dar marți, clienta mea va fi la Arad, redeschid eu discuția (și vizeta).

Vizibil amuzat (sau îmbunat !?), de insistența mea și echilibristica logicii de avocat, respectivul mi-a lansat o mică concesie: că mă lasă la întâlnirea cu arestata mea clientă, cu legitimația “veche” de 2012, dacă îi prezint dovada că am achitat la barou taxele aferente !!! Respectiva derogare venise (chipurile pe firul scurt), tot de la ilustrul nostru decan. Atunci chiar m-am enervat ! Adică au ajuns să ne verifice la chitanțele de Barou temnicierii penitenciarelor !?
Relatarea mea se încheie aici. Pentru curioși, mai spun doar că am reușit să intru totuși (prin “mijloacele specifice” profesiei) și să îmi fac treaba, însă esențialul deranjant – fondul problemei – este că domnul decan a reușit să ne ușureze mie (și altor 3 colegi până la mine – după spusele gardianului) exercitarea profesiei, prin adrese ilegale, ce nu pot fi justificate decât de “foametea” din bugetul Baroului, devalizat recent zice-se de cheltuielile exorbitante ale Balului Avocaților de la Palatul Parlamentului. Ce și cât s-a cheltuit pe Bal, cu cât a fost plătită Anna Leslo să ne încânte auzul și privirile, nu știe nimeni cu siguranță – sau nu vrea să spună. Cert este că pe holurile baroului au apărut anunțuri prin care domnul decan anunță cu emfază reduceri “importante” de cheltuieli prin reducerea personalului angajat ce deservește instituția…  Oțărându-mă (pentru a două oară într-o săptămână) la băieții de la tehnic, pentru întârzierea în emiterea noii legitimații de avocat, mi s-a spus că merge greu pentru că… au rămas mai puțini ! Sesizați anomalia !? Domnul decan își dă cu stângul în dreptul haotic, disponibilizând oamenii esențiali pentru activitatea noastră, solicititând însă plata în avans, pe un an a taxelor către barou, pentru eliberarea unei legitimații fără de care nu pot fi primit la nici o instituție (conform indicațiilor exprese ale dumnealui !), pentru a ne forța să umplem vistieria secătuită de zbânțuielile anuale ale balului. Nu era mai bine să se organizeze balul pe bani mai puțini, într-o locație mai puțin… excentrică, iar banii economisiți să fie folosiți pentru personalul și așa prost plătit ?
Mai am și alte reproșuri ale colegilor, pe care vreau să le spun aici:
– faptul că domnul decan refuză emiterea legitimațiilor pentru cei care au penalități prescrise conform legii (mai vechi de 3 sau 5 ani, depinde cum privești lucrurile), până ce aceștia nu fac cereri de reeșalonare (și implicit de recunoaștere la plată a acestor sume).
– Faptul că taxa de “solidaritate” a devenit peste noapte obligatorie, neplata ei constituind (zice-se) abatere disciplinară.
– Că din taxa de solidaritate n-a văzut nici un avocat “de rând” vre-un șfanț, în schimb se aude că un ilustru avocat a primit 15 milioane lei vechi din această taxă – pentru o rețetă de ochelari, în timp ce mămicile avocat în concediu maternal primesc 5 milioane lei vechi pe lună… și câte și mai câte.

Chestiile astea toate, adunate, m-au determinat să îmi depun și eu candidatura în acest an, pentru a reprezenta onor Baroul București, la Congresul UNBR, alături de maestrul Daniel Fenechiu, pentru a discuta și aceste abuzuri, dar și visul cu ochii deschiși al unor mai mari ai UNBR de a ne sufla banii de pensii – din casa de Asigurări a Avocaților.

Dar mai multe despre toate acestea, într-un episod viitor. Până atunci, dacă participați la Adunarea Baroului București pentru alegerea reprezentanților la Congresul UNBR, amintiți-vă și de mine… și votați în consecință, dacă vă regăsiți opiniile în lista mea de nemulțumiri.

avocat Rapcea Mihai

sursa: adsa.ro

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares