LIMBAJUL ORWELLIAN AL NOII ORDINI MONDIALE: jefuirea se numeste “austeritate”, dominarea colonialista “reforme structurale”

Minciunile democrației și limbajul amăgirii

Autor: Colin Todhunter

Sursa: GlobalResearch

Într-o perioadă tot mai marcată de logica mass-mediei, limbajul este totul și este adesea folosit de oficialități pentru a tiraniza înțelesul. Vinovată de moartea a milioane de oameni din 1945 încoace, SUA a devenit cel dintâi stat terorist din lume. Până în anii ’80, fostul ofițer CIA John Stockwell estimase numărul morților la șase milioane. După cum indică un articol recent, de la bombardamentele în masă din Asia de Sud-Est până la brigăzile morții din America de Sud, CIA și armata SUA au fost responsabile direct și indirect de un număr reevaluat de zece milioane de morți (1). Dar așa ceva nu se mai cheamă genocid în ziua de azi. Ca o ironie, SUA au deturnat sensul cuvântului „teroare” pentru a-și justifica tipul său de tiranie printr-un război împotriva terorii.

La cele zece milioane se pot adăuga nenumărate alte vieți care au fost sacrificate pe altarul profitului corporatist, dar care nu s-au bazat pe armată pentru a bombarda oamenii și țările ca să le supună, ci pe o anumită politică. Nu se cheamă dominare. Ci ajustare structurală.

Drept urmare, sute de mii de fermieri indieni și-au curmat viața în cursul ultimului deceniu, jumătate dintre ei în urma agrobusiness-ului SUA care manipula prețurile materiilor prime la scară mondială, prin intermediul politicilor puse în practică fie de guvernul SUA, fie prin monopolul corporatist sau tehnologiile de frontieră, de semințe „terminator” care i-au adus pe fermieri la îndatorări insuportabile (2).

Situația fermierilor indieni nu este una izolată. Câte vieți nu au fost curmate în lume din cauza violenței structurale intrinseci sau a crimelor tăcute, dar zilnice, ale funcționării aparent benigne a capitalismului de pradă? Inegalitățile inerente ale sistemului au furat efectiv ani din viața oamenilor, le-au sleit puterea și sănătatea trupească, le-au secat apa de la robinet și hrana din farfurie. Din Marea Britanie până în Africa,  clasele subjugate – carnea de tun economic adesea respinsă în zilele noastre, carnea de tun din timpul războiului sau eroii reîntorși din luptă care vor fi aruncați peste bord de către sistem la întoarcerea acasă, oamenii care urmează să fie manipulați și exploatați după bunul plag prin noțiunile înșelătoare de naționalism și interes național acestor clase li s-a scurtat viața sau li s-a văduvit de șanse din cauza greutăților impuse de pumnul de fier al capitalismului (3).

Însușirea bogăției printr-un sistem care o adună de jos în sus printr-un proces de acumulare prin deposedare (4) este lăudată ca fiind creștereprosperitate și libertatea de a alegeîn ciuda dovezilor, din Grecia până în Spania, că realitatea pentru majoritatea oamenilor a fost creșterea sărăciei, suferința și lipsirea de posibilități de a alege.

Despre aceste lucruri nu aveți cum să știți prea multe dacă recurgeți doar la presa mainstream. Sigur, poate vi s-a spus că va trebui să strângeți cureaua pentru că ne confruntăm toți cu aceeași problemă și că trebuie să faceți niște sacrificii în aceste vremuri grele pentru economie.

Și, ca și cum nu era de ajuns, pe măsură ce țara (orice țară) este dată la gunoi pentru că excede cerințele după ce munca a fost externalizată în alte țări, noi mai trebuie să și atacăm Mali, Siria, Libia, Iranul (lista poate continua) pentru că a nu o face înseamnă să îngădui celor răi să ia în stăpânire planeta.

Și unde am ajunge fără asemenea noțiuni subțiri?  Nu este jefuirea resurselor. Ci umanitarism.

Păi am fi exact unde suntem în momentul de față, fiindcă cei răi deja sunt la putere și duc războaie nu numai împotriva oamenilor din țările sus menționate, ci și împotriva oamenilor din propriile lor țări, prin intermediul mijloacelor de supraveghere în masă, a sistemului de pedepse, a efectelor letargice a drogurilor de spionaj importate ilegal sau prin industria de infotainment și barajul legislativ care slujește la lipsirea de libertățile civile. Jocul a fost dat pe față, economia vestică dominantă (cea a Statelor Unite) este falită, fără șanse de îndreptare (5). Imperialismul și militarismul nu o mai salvează, dar nici nesupunerea nu este îngăduită.

Pe măsură ce băncile private ne prind captivi prin dreptul lor de a emite și împrumuta bani către guvernele naționale, ca apoi să le dea împrumuturi pentru plata dobânzilor într-o spirală ce scapă de sub control încât datoriile nu vor putea fi niciodată plătite integral (6), ei sunt în stare să-și căptușească buzunarele și mai mult prin cumpărarea resurselor naționale pe te miri ce de la țările pe care tot ei le-au adus la faliment. Și asta nu se cheamă afaceri. Ci austeritate.

Iar acum îi interesează și contribuțiile tale la asigurarile sociale. Vor banii tăi de pensie. Îi vor pentru a-i da prietenilor lor infractori de pe Wall Street. Și mai știi ceva? O să-i obțină. O să îi obțină mai devreme sau mai târziu pentru că ei sunt șefii.”

G[e]orge Carlin, scriitor, critic și comic

Iar presa mainstream [convențională, principală *] ce rol joacă în toate astea? Unde sunt acei jurnaliști care pretind să fie respectați în baza unor noțiuni rigide deprofesionalismresponsabilitateobiectivitate? Dacă poți numi profesionalism, responsabilitate și obiectivitate să fii la mâna intereselor publicitare, a oficialităților de tot felul, a lobbyiștilor și think tankurilor corporatiste, să fii la mâna lor vrând deci să nu-i ofensezi cu ceva, atunci sunt exemplele desăvârșite ale virtuții absolute!

Vânzând cu amănuntul minciunile plătite cu salarii mari, ei și-au dezamăgit și continuă să-și dezamăgească publicul. Când scot la o lumină slabă prin „investigații” „procedurile parlamentare”, personalitățile, strategiile de carton și mașinațiunile stupide ale politicii de partid, ei nu fac decât să servească și să perpetueze statu-quoul și să-și țină publicul în întuneric în privința potențaților neștiuți  care pot influența voturile și a unității de interese ce le permite unora precum Big Oil, Big Banking, Big Pharma, Big Agra și celorlalți să ne ne stoarcă și ultima picătură de sânge.

Dacă privim în urmă la cum a acoperit BBC-ul evenimentele de la bombardamentele NATO în Libia dobândim o perspectivă destul de clară asupra presei mainstream. Relatarea a fost rușinos de părtinitoare. Și se așteaptă ca publicul să plătească pentru un „serviciu public” de transmisiune în masă ca să fie indus în eroare și să reușească ei să-și asigure acceptarea noastră pentru politicile de stat-corporatiste care sunt ilegale? Au existat prea puține analize ale „îndepărtării de la misiune” sau asupra întrebării de unde își procură insurgenții armele în ciuda embargoului impus de ONU. Cu atât mai puțin asupra dreptului moral al NATO de a bombarda o cale de acces spre Tripoli. Nu s-a discutat despre ce a spus profesorul Chris Landsberg de la Universitatea din Johannesburg că ar fi fost o încălcare a dreptului internațional sau despre cele 200 de personalități marcante africane care au acuzat țările vestice de subminarea dreptului internațional.

Pe de altă parte, însă, ce ni se servește prin intermediul presei mainstream de câte ori Marea Britanie se hotărăște să ducă un război este porția gustoasă de sentiment național și vechea mentalitate colonială cum că „băieții noștri” merg „în lume” să ajute la civilizarea sălbaticilor.

Dar tocmai acesta este rolul presei: să ajute la ranforsarea și reproducerea zi de zi a condițiilor materiale ale unui sistem social exploatator și dezbinator. Asta înseamnă să ai o presă docilă, neincisivă. Este democrația liberală. Este nu numai rolul presei, ci și al sistemului de învățământ și al sistemului politic, de asemenea.

Și de aceea fostului prim ministru britanic i s-a spus de către șefii săi financiari să vândă ceea ce era privit în derâdere drept „aurul țării” la un preț de nimic, după interesele băncilor, nu ale națiunii, fără ca acest lucru să fie supus unei dezbateri publice autentice. Unii spun că a fost primul bailout (7). De aceea banii plătiți de contribuabili, fără știrea majorității acestora, sunt folosiți nedemocratic și netransparent pentru a sprijini bănci și pentru a  răsturna diferite țări, pentru a aduce moartea și distrugerea a mii de oameni prin „operațiuni sub acoperire. Unde „sub acoperire” înseamnă ascunse publicului larg care rămâne într-o convenabilă necunoaștere a drumului pe care îl apucă banii lor munciți din greu, fie ei dolari, lire sau euro.

De aceea marii infractori la nivel de stat sau corporație, criminalii și mincinoșii care se învăluie în limbajul libertății și democrației au scăpat neprinși atâta vreme. Din păcate, de aceea ei continuă să scape neprinși și acum.

Notes 

1)      http://www.globalresearch.ca/the-cias-hollywood-release-zero-dark-thirty-or-how-people-lose-their-humanity/5318368

2)      http://www.countercurrents.org/glo-shiva050404.htm

3)      http://ibnlive.in.com/news/india-is-prospering-indians-arent-aiyar/158081-60-120.html

4)      http://globetrotter.berkeley.edu/people4/Harvey/harvey-con4.html

5)      http://www.globalresearch.ca/the-collapsing-us-economy-and-the-end-of-the-world/31825

6)      http://www.hangthebankers.com/economic-collapse-is-inevitable-heres-why/

7)      http://www.marketoracle.co.uk/Article35501.html

– traducere pentru razbointrucuvant. Preluarea acestui text nu se poate face decat cu acordul nostru explicit. - 

 

Nota noastra:

A se transpune acest principiu al nouvorbei orwelliene si in contextul actualelor negocieri ale guvernului Ponta cu FMI, in care ni se debiteaza aceleasi lozinci ale necesitatii…

reformelor structurale in economia nationala, adica a taierii cheltuielor si a inmultirii somerilora impunerii de noi si noi taxe

privatizarii, adica a vanzarii pe nimic a companiilor profitabile de stat unor corporatii private straine care sa puna mana, astfel, si pe resursele naturale ale Romaniei,  si

 “reducerii costurilor” din sistemul sanitar, adica a limitarii accesului romanilor la serviciile medicale…

 

Legaturi:

 

***

 

Sursa: Război întru Cuvânt ( http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/01/29/limbaj-orwellian-noua-ordine-mondiala-jefuirea-austeritate-dominarea-colonialista-reforme-structurale/ )

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *