Victimele Mineriadei sunt batjocorite la nesfarsit de statul roman

 

Ieri l-am văzut la televizor pe Miron Cozma, rumen la față, cu părul buclat dat pe spate gen boldeanu, cănit la plete, cu o gușiță delicată, dând din gură și din mâini (la mână cu un ceas de șmecher). Vindicativ, plin de tupeu, tare în gura însă vorbind despre nimic deși genericul care anunța emisiunea promitea “dezvăluiri incendiare” despre culisele mineriadei.

Pe scurt emisiune de reclamă pentru Miron Cozma, pe un post al unui deputat PSD, bun prieten al lui Victor Viorel Ponta, liderul partidului moștenitor al FSN-ului organizator al Mineriadelor. Nu e prima oară cand il văd pe Cozma. Zilele trecute, mai exact într-o noapte spre dimineață, plecând de la Copac, l-am văzut ieșind dintr-un club de fițe pe Cozma, la braț cu o pițipoancă cu un cap mai mare ca el.
Cozma  mergea ușor răscrăcărat, plin de el, clătinându-se ușor, probabil de la consumație. Am fost atât de surprins încât n-am avut prezența de spirit să opresc taxiul și să fug după el să-i plantez niște mușcate și garoafe în creier, floricele din acelea plantate de el și de gibonii săi la Universitate, în iunie 1990. Poate voi mai avea ocazia să dau de vedeta tv pe străzile Bucureștiului vandalizat de haitele de mineri aduse de criminalul cu mâinile roșii de sânge, Ion Ilici Iliescu.
Până una alta ieri am primit un mesaj de la la sora lui Dragoș Drumea, tânărul împușcat de armată la ordinul lui Iliescu în noaptea de 14 iunie 1990. Îmi scria că a obținut după 23 de ani de mătrășire a dosarului uciderii fratelui său de la statul român, printr-o decizie definitivă suma de 30 000 de euro, prețul vieții unui frate, ucis de statul roman al lui Ilici. Însă nu doar suma este o batjocură. Decizia a rămas doar pe hârtie. Deși au trecut trei luni de la sentință,  judecătoria sectorului 5 n-a catadicsit să elibereze petecul de hârtie cuștampilă care să permită familiei încasarea nenorocitei sume de bani. Inițial i se ceruse familiei o taxă de timbru de 85 de milioane de lei pentru redeschiderea dosarului, acum un an. Adică statul i-a înfipt un glonte în creier lui Dragoș Drumea și acum cerea familiei să plătească valoarea glontelui la suma de 85 de milioane. Până la urmă, după apariția acestei istorii în presă,  Ministerul Public a renunțat la solicitarea dementă a sumei de 85 de milioane. Timpul a trecut, până la urmă s-a dat o decizie, dar batjocura nu s-a oprit aici.

“Dreptate” pentru Dragoș Drumea 
În dosarul cu nr 11387/302/2012, înregistrat în data de 16.05.2012, a fost admisă la data de 26.10.2012, în parte însă, cererea reclamantei, sora lui Dragoș Drumea și a fost obligat pârâtul – statul român – la plata către reclamantă a sumei de 30.000 euro, în echivalent lei la data plății, cu titlu de daune morale. De atunci au trecut trei luni și reclamanta a fost nevoită să revină din nou la judecătorie pentru a i se promite cândva, în perspectivă, eliberarea hârtiuței care permite aplicarea executării.
Acum un an, când am aflat de existența surorii lui Dragoș Drumea, din întâmplare, datorită unor postări pe facebook, i-am scris câteva rânduri: “eu personal mă simt vinovat de moartea fratelui tău deoarece noi cei care am pus la cale Piața Universității, și ne-am asumat să luăm și bătaie la o adică, nu am calculat nivelul de reacție al inamicului, ne-au prins pe picior greșit și am fost tâmpiți cu idioțenia aia cu non-violenta.
Până una alta hai să încercăm ceva mai simplu: să încercăm să-i facem dreptate, postum, lui Dragoș. Au trecut 22 de ani. Nu este ușor. Îmi imaginez prin ce-ați trecut în acești ani. Uciderea sa are însă un sens simbolic pentru o generație întreagă, și cred că avem datoria să încercăm orice ne stă în putință pentru a nu irosi în zadar jertfa sa. Nu am cum să pricep cum hotărăște Dumnezeu unele chestii, nu știu de ce am ajuns, tocmai eu, să fiu martor al ultimelor clipe ale fratelui tău, să mă umplu pe mâini de sângele sau și să-ițin lumânarea aprinsă la cap. Mă oftica și mă apasă la maximum, și acum, după atâția ani, neputința de a nu fi reușit să-l salvez. Voi încerca însă orice se poate face omenește pentru a i se face dreptate.
Lui Dragoș Drumea nu i s-a făcut nici pe departe dreptate.

sursa: roncea.net

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *