Președintele Asociației Victimelor Mineriadelor din Romnia, Viorel Ene, a declarat rzboi mafiei care a ocupat ilegal domeniul public pentru comerț stradal pentru srbtorile de mrțișor. Viorel Ene denunț abuzurile conducerii Administrației strzilor, care au atribuit peste 100 de locuri n zonele-cheie ale Bucureștiului unor așa-ziși comercianți rromi, care nu pltesc taxe și impozite statului.
Cunoscut mai ales pentru aprarea drepturilor persoanelor care au avut de suferit n urma mineriadelor din 1990 și 1991, Viorel Ene a constituit și o asociație care are ca scop pstrarea tradițiilor romnești. n calitate de președinte al Asociației Artizanilor și Mrțișorarilor, Viorel Ene a cerut nc din data de 3 ianuarie 2013 atribuirea ctorva locuri n centrul Capitalei, unde meșteșugarii s-și poat desface produsele de artizanat, cu tematic de mrțișor. Surpriz. ”Aproape toate locurile sunt date, n schimbul unor șpgi substanțiale ncasate de angajații Administrației Strzilor” a declarat Viorel Ene.
Am fcut cerere, dar angajații Administrației Strzilor ne-au spus c nu mai sunt locuri. n aceste condiții, am fost n audienț la secretarul general al Primriei Capitalei, care a comunicat Administrației s ne analizeze cererea” a declarat Viorel Ene.

Asociația artizanilor a depus apoi cererea de atribuire a locurilor pentru comerțul stradal ocazional la registratura Primriei Municipiului București așa cum prevede hotrrea de consiliu 363/24.03.2010, iar aceasta a fost naintat Administrației Strzilor, pentru centralizare. Liderul artizanilor a descoperit și de ce nu mai putea nimeni s mai ocupe un loc pentru comercializarea mrțișoarelor, n la Universitate și n Piața Roman: 100 de de locuri erau ocupate de diferite persoane, n numele Asociației ”Liga Comercianților Ambulanți Rromi”.
Asociația condus de Viorel Ene a depus un memoriu n atenția directorului Administrației, Alina Roman. ”V solicitm respectarea nscrierilor pentru comerț ocazional n perioada 18 februarie-8martie, conform numerelor de nregistrare de la Primria Municipiului București, așa cum s-a stabilit n cadrul audiențelor avute la Secretarul General, domnul Tudor Toma, și la domnia voastr. Subordonații domnie voastre nu au binevoit s țin seama de acest lucru și ne-au eliberat alte numere de nregistrare, mult mai mari, favoriznd n acest fel mafia care a blocat depunerea documentelor n mod normal. V semnalm faptul c se intenționeaz eliberarea documentelor de comercializare persoanelor fizice ce nu au drept de comercializare, cei cu Carnet de Meșteșugari Rromi, așa cum n mod ilegal s-a procedat și anul trecut” a artat Viorel Ene.
Nu era o problem dac Administrația Strzilor ar fi oferit locuri unei Asociații a Rromilor, așa cum ar fi fost corect din punct de vedere legal. Doamna Alina Roman ncalc cu bun științ legea elibernd avize unor simple persoane fizice, care nu au nici mcar statutul minim cerut de lege, cel de persoan fizic autorizat, pltitoare de impozite la stat. Legea nu d dreptul s desfșori activitți generatoare de profit pe baza unui carnet de meșteșugar” a artat Ene.

Gabriel Constantinescu – Curentul

comentariu rapcea.ro: situația prezentat n articolul de mai sus este simptomatic pentru modul n care țiganii au preluat anumite activitți n București, dar și n țar. ntrebare: cnd ați vzut ultima oar o florreas sau o florrie (gheret stradal) de romni ? Oare numai țiganii se pricep la flori ?! Apoi, mafia piețelor. Nu o s i vedeți pe țigani prea des la munca cmpului, n schimb, i veți vedea cum monopolizeaz – prin mafia piețelor, tarabele destinate țranilor, adic productorilor agricoli direcți. S-a ncercat limitarea accesului n piețe doar a vnztorilor cu certificate de productor, dar și aici țiganii au falsificat astfel de carnete și speculeaz munca țranului, de la care cumpr marfa, vnznd mai departe și cștignd din umflarea prețului la tarab și furtul la cntar. Mai noi, vedem tot felul de trguri sezoniere, n care productorii/meșteșugarii ar trebui stimulați s și vnd produsele. Țiganii iau autorizațiile și apoi le re-vnd la preț de specul productorilor. Sunt și eu curios s vd dac vor fi o sut de țigani la tarabele cu mrțișoare luate pe Asociația Meșteșugarilor Rromi. Asta e Romnia.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer