Cât de nociv este colesterolul?

Cât de nociv este colesterolul?

Sub acest titlu, pneumologul francez Philippe Even publică o carte ce riscă să facă valuri în lumea medicală, dar nu numai. În esență, specialistul spune următoarele: colesterolul este un inamic imaginar, iar 95% dintre persoanele care iau medicamente pentru că au colesterolul prea mare, sunt tratate degeaba.

Avem dea face cu o înșelăciune mult mai mare decât cea despre carnea de cal“. Iată ce spune pe un ton provocator profesorul Philippe Even, aflat în turneu de promovare a cărții sale. Pentru pneumologul francez, această înșelăciune este cu atât mai periculoasă cu cât 220 de milioane de pacienți din lumea întreagă, cinci milioane în Franța, urmează un tratament medicamentos. Or aceste pastile, gen Tahor sau Crestor, destinate să scadă colesterolul, adică grăsimea din sânge, au efecte secundare.

În plus, mai spune pneumologul francez, ”colesterolul nu are nici un rol direct în dezvoltarea bolilor arteriale. Ne-am înșelat, terapia trebuie adaptată în consecință“, spune profesorul fotografiat în paginile revistei Le Nouvel Observateur, în fața unei farfurii ce conține două dintre alimentele cu cel mai mare nivel de colesterol, un ou și o bucată de creier.

Philippe Even spune că “nu există colesterol rău și că un infarct sau accident vascular nu este cauzat de un nivel ridicat al colesterolului“. Profesorul admite totuși că un colesterol în exces, de peste 3% pune probleme în anumite cazuri și atunci într-adevăr trebuie prescrise medicamente.

 Reacțiile

 Mulți cardiologi, evident, denunță acest discurs al lui Philippe Even, descris drept “periculos“, întrucât îi poate determina pe anumiți pacienți să-și întrerupă tratamentul. Cert, colesterolul nu este singurul vinovat în cazul depistării unor boli cardiovasculare, dar există totuși o legătură directă între colesterol și ateroscleroză. Există și contra-exemple celebre: japonezii nu au probleme cu colesterolul, dar înregistrează o mortalitate crescută, din cauza maladiilor cardiovasculare. În schimb, spaniolii și americanii, deși mănâncă mai gras, au cam de două ori mai puține accidente cardio-vasculare.

Și atunci de ce s-au exagerat aceste patologii, ne putem întreba. Răspunsul vine tot de la profesorul Philippe Even: ca să se vândă cât mai multe medicamente, adică să se îmbogățească laboratoarele farmaceutice. Lupta cu colesterolul a devenit un business, care aduce laboratoarelor circa două miliarde de euro pe an.

Același pneumolog francez, fost decan al facultății spitalului Necker din Paris, publicase deja în toamna trecută împreună cu un alt celebru confrate de-al său o controversată carte, în care aprecia că un medicament din două este inutil. Lucrarea a fost un succes editorial și a devenit în scurt timp un subiect de polemică. În mod sigur, noua carte a profesorului Philippe Even va avea aceeași soartă.

Trebuie totuși spus că Philippe Even nu este singurul adept al acestei teorii. Încă din 2002, aproape o sută de cercetători-în particular din industria farmaceutică-și medici din mai multe țări s-au reunit în așa-zisul THINCS, în traducere liberă, Rețeaua Internațională a Colesterolo-Scepticilor. Fără îndoială că noul volum al pneumologului francez va deveni și cartea lor de căpătâi.

Un articol de: Vasile Damian - rfi.ro

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares