Exist multe tipuri de victime. i multe tipuri de cli. Nimic nu e ns mai demn de mil dect o victim transformat n clu.

Am primit, zilele trecute, prin e-mail, o petiie: „Solidari cu Valeriu Gafencu”. Iniial, m-am gndit c e un apel la nlare spiritual, cum altfel am putea fi solidari cu „Sf. nchisorilor” dect alturndu-ne lui n buntate i iertare. Nu. Era o petiie prin care i se cerea primarului de Trgu Ocna s nu dea curs cererii Institutului Elie Wiesel de ridicare a titlului de cetean de onoare acordat lui Gafencu, pe motiv c ar fi fost antisemit, condamnat de regimul antonescian i c niciodat nu a fost condamnat de comuniti.

Iniial, m-a pufnit rsul. Era cea mai ridicol petiie citit n ultima vreme. tiinific i istoric, lucrurile sunt extrem de simple: pe cnd se afla la Trgu Ocna, bolnav de TBC n ultimul stadiu, a primit, printr-o minune, nite doze de penicilin. I le-a donat pastorului de origine iudaic Richard Wurmbrand. Ca un „antisemit” convins, Gafencu a murit, salvndu-i viaa evreului Wurmbrand. Ca un tolerant convins, ulterior Wurmbrand l-a ponegrit, iar acum, conaionalii lui cred c Gafencu nu merit titlul de cetean de onoare.i da, poate au dreptate. Ce s fac un sfnt cu un astfel de titlu?

Apoi, povestea Micrii legionare i a antisemismului nu e aa simpl cum o prezint Institutul Iudaic. Micarea Legionar, juridic, nu a fost facist, Tribunalul de la Nurnberg a scos micarea de sub acuzaia de fascism. Apoi, antisemismul nsemna, n perioada interbelic, cu totul altceva. Sau n aceste condiii ar trebui s nu mai vorbeasc nimeni despre Iorga sau chiar Eminescu? Ca s nu mai vorbim de Noica, Steinhardt, Nae Ionescu sau Eliade, care au simpatizat cu legionarii.

-apoi, s nu uitm c Teatrul evreiesc de revist, singurul de acest fel din Europa interbelic, a fost nfiinat de un comandant legionar, Radu Gyr.

Argumentul cu condamnarea antonescian e la fel de hilar. Pentru c regimul care l-a condamnat pe Gafencu a fost abuziv i dictatorial, nfierat, de altfel, de evrei, care l considerau fascist. Comunitii nu, nu l-au condamnat. Mai grav, l-au inut pur i simplu n nchisoare i l-au exterminat. Decimarea unei comuniti numai pentru apartenena la o etnie, religie sau ideologie e la fel de grav, fie c vorbim de exterminarea evreilor, a ortodocilor sau a legionarilor. Dar poate domnii de la Institut nu au subiecte de cercetare. De aceea, le propunem noi cteva: implicarea evreilor n instaurarea i meninerea regimului comunist sau a fost sau nu Elie Wiesel la Auschwitz?

Desigur, aceast rubric ar putea prea antisemit. Este. n aceeai msur n care adevrul e antisemit.

Dar n orice limb i orice cultur, de la Hristos ncoace, cei care salveaz viei sunt eroi. Cei care le distrug sunt cli.

Ioana Lucacel – gazetademaramures.ro

, , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *