Există multe tipuri de victime. Și multe tipuri de călăi. Nimic nu e însă mai demn de milă decât o victimă transformată în călău.

Am primit, zilele trecute, prin e-mail, o petiție: „Solidari cu Valeriu Gafencu”. Inițial, m-am gândit că e un apel la înălțare spirituală, cum altfel am putea fi solidari cu „Sf. Închisorilor” decât alăturându-ne lui în bunătate și iertare. Nu. Era o petiție prin care i se cerea primarului de Târgu Ocna să nu dea curs cererii Institutului Elie Wiesel de ridicare a titlului de cetățean de onoare acordat lui Gafencu, pe motiv că ar fi fost antisemit, condamnat de regimul antonescian și că niciodată nu a fost condamnat de comuniști.

Inițial, m-a pufnit râsul. Era cea mai ridicolă petiție citită în ultima vreme. Științific și istoric, lucrurile sunt extrem de simple: pe când se afla la Târgu Ocna, bolnav de TBC în ultimul stadiu, a primit, printr-o minune, niște doze de penicilină. I le-a donat pastorului de origine iudaică Richard Wurmbrand. Ca un „antisemit” convins, Gafencu a murit, salvându-i viața evreului Wurmbrand. Ca un tolerant convins, ulterior Wurmbrand l-a ponegrit, iar acum, conaționalii lui cred că Gafencu nu merită titlul de cetățean de onoare. Și da, poate au dreptate. Ce să facă un sfânt cu un astfel de titlu?

Apoi, povestea Mișcării legionare și a antisemismului nu e așa simplă cum o prezintă Institutul Iudaic. Mișcarea Legionară, juridic, nu a fost facistă, Tribunalul de la Nurnberg a scos mișcarea de sub acuzația de fascism. Apoi, antisemismul însemna, în perioada interbelică, cu totul altceva. Sau în aceste condiții ar trebui să nu mai vorbească nimeni despre Iorga sau chiar Eminescu? Ca să nu mai vorbim de Noica, Steinhardt, Nae Ionescu sau Eliade, care au simpatizat cu legionarii.

Ș-apoi, să nu uităm că Teatrul evreiesc de revistă, singurul de acest fel din Europa interbelică, a fost înființat de un comandant legionar, Radu Gyr.

Argumentul cu condamnarea antonesciană e la fel de hilar. Pentru că regimul care l-a condamnat pe Gafencu a fost abuziv și dictatorial, înfierat, de altfel, de evrei, care îl considerau fascist. Comuniștii nu, nu l-au condamnat. Mai grav, l-au ținut pur și simplu în închisoare și l-au exterminat. Decimarea unei comunități numai pentru apartenența la o etnie, religie sau ideologie e la fel de gravă, fie că vorbim de exterminarea evreilor, a ortodocșilor sau a legionarilor. Dar poate domnii de la Institut nu au subiecte de cercetare. De aceea, le propunem noi câteva: implicarea evreilor în instaurarea și menținerea regimului comunist sau a fost sau nu Elie Wiesel la Auschwitz?

Desigur, această rubrică ar putea părea antisemită. Este. În aceeași măsură în care adevărul e antisemit.

Dar în orice limbă și orice cultură, de la Hristos încoace, cei care salvează vieți sunt eroi. Cei care le distrug sunt călăi.

Ioana Lucacel – gazetademaramures.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares