Prea mult zahăr poate dăuna sănătății dar pe de altă parte, studiile demonstrează că există o metodă prin care acest aliment ne poate salva viața.

Rezultatele unui nou studiu demonstrează că aplicarea zahărului direct pe răni, ulcer varicos sau chiar amputari ajută la vindecare atunci când antibioticele sau alte tratamente nu dau roade. 

Studiul a fost coordonat de Moses Murandu,  acum lector la Universitatea Wolverhampton. Originar din Zimbabwe, Murandu a crescut văzându-l pe tatăl lui cum utiliza zahărul pentru a reduce durerea provocată de răni.

Zahărul absoarbe apa din rană alcătuind un fel de pansament. Având în vedere că bacteriile nu pot supraviețui fără apă, procedeul permite accelerarea vindecării. Când Murandu s-a mutat în Anglia, el a observat că aici zahărul nu era utilizat în medicina tradițională.

Unul dintre pacienții tratați în studiul condus de Marandu a fost Alan Bayliss, care suferise o amputare deasupra genunchiului a drept, din cauza ulcerului varicos. În timpul intervenției chirurgicale, i-a fost înlăturată și o venă din piciorul stâng.

Pentru refacerea după operație, medicii au folosit pansamente standard, dar rana din piciorul stâng nu se vindeca. Când Murandu a fost contactat special pentru acest caz, el a recomandat aplicarea zahărului direct pe rană. În două săptămâni de tratament rana pacientului s-a micșorat semnificativ.

„A fost revoluționar. Rana era foarte adâncă, aproape la fel de mare cât un deget. Când Moses mi-a pansat pentru prima oară rana a folosit aproape un borcan de zahăr, dar în două săptămâni nu a mai fost nevie decât de 2-3 lingurițe. Sunt cu adevărat foarte mulțumit. Am fost un pic sceptic la început, dar după ce au văzut cum acționează zahărul și cât de mult a redus rana, am fost impresionat”, a declarat pacientul în vârstă de 62 de ani.

În prezent, Murandu realizează un studiu clinic la trei spitale din Marea Britanie. Până acum starea celor 35 de pacienți care au primit tratamentul s-a îmbunătățit și nu au existat reacții secundare.

Tratamentul funcționează tocmai pentru că zahărul absoarbe apa din rană și astfel lasă bacteriile fără sursă de hrană. Totuși, zahărul utilizat pentru tratarea pacienților este sterilizat. „În Africa folosim zahărul direct de la supermarket, aici îl supunem unui tratament de dezinfectare”, a declarat Murandu.

Sursa: Daily Mail

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares