Shank Prakshalana – Tehnica de curatare a intestinelor

Este o tehnică indiana de purificare a întregului tract digestiv. Practic este cea mai eficientă și mai amplă metodă de eliminare a toxinelor din cate se cunoaște. Multă vreme a fost ținută secretă fiind un instrument utilizat de practicanții yoga

pentru a-și conserva sănătatea și energia dar și pentru a-și îmbunătății performanțele spirituale. Un corp curat și sănătos este mult mai transparent la energiile subtile. După o astfel de procedura de purificare mintea este mult mai calmă, limpede și ușor de stăpânit.

Importanța sănătății colonului

In conceptia orientala, una dintre cheile sanatatii se gaseste in intestin.. Organismul fizic se intoxică în mod sistematic și fără întrerupere pe întreaga durata a vieții mai ales în cazul unei alimentații dezechilibrate. De aceea, una dintre cauzele principale ale îmbătrânirii premature și ale senilității este acumularea de toxine în organism prin autointoxicare. Orice celulă în viață produce toxine. Există însă o sursă de autointoxicare extrem de periculoasă, fiind alcătuită din otrăvurile care se filtrează prin peretele intestinal pentru a îmbâcsi întregul organism. Chiar și aceia care nu sunt constipați, sau cel puțin cred că nu sunt, au totuși o sursă permanentă de autointoxicare în intestinul gros.

Evacuarea, chiar cotidiană, a intestinului nu exclude faptul că mucoasa poate fi acoperită cu o coajă de sedimente, ele încrustându-se acolo puțin câte puțin și nefiind niciodată eliminate. Aici ele suferă procese de fermentație și putrefacție din care rezultă substanțe toxice care difuzează în întregul organism. Iritația permanentă a mucoasei intestinale se află la originea a numeroase forme de cancer.

Cazurile de cancer al intestinului bat toate recordurile în comparație cu ale altor organe ale corpului. Dacă examinăm localizarea lor predominantă, constatăm că, exact cum virajele și curbele drumurilor favorizează accidentele, există de asemenea locuri predilecte pentru cancerul de intestin, acestea fiind mai ales zonele în care curbura colonului antrenează o anumită încetinire a “curentului” materiilor fecale.

Este deci evident faptul că majoritatea cazurilor de cancer apar în locurile cele mai predispuse încrustării cu sedimente ale mucoasei intestinului gros. Această boală nu este însă singurul rău de temut pentru persoanele cu colonul acoperit cu o coajă de materii fecale neeliminate.

Efecte nedorite ale constipației

Bolile direct imputabile autointoxicației sunt: ciroza, reumatismul, dizenteria, artrita, nevritele, psihozele, maladiile inimii, bolile pielii, litiazele, insomniile, sciatica, anemia, halena (mirosul neplăcut al gurii). Toate acestea se datorează recirculării toxinelor.

Iată într-o sinteză semnificativă principalele consecințe ale constipației, la diversele etaje ale corpului:

– stomac: pierderea tonusului stomacal, ptoze stomacale, ulcere, cancer; de multe ori constipația se află și la originea mirosului urât al gurii;

– colon: hemoroizi, cancer;

– ficat: congestii hepatice, calculi ai vezicii biliare, intoxicații de origine hepatică;

– apendice: apendicită cronică sau acută;

– partea inferioară a abdomenului: staze sanguine diverse, infecții cronice ale organelor genitale feminine (uter, ovare, trompe), deplasarea uterului;

– rinichi: litiaze (calculi), colici nefritice;

– sistem nervos: insomnii, depresii, iritabilitate, isterie;

– sânge: anemie, modificări patologice ale compoziției sanguine (ceea ce influențează toate organele și toate celulele corpului);

– piele: erupții de diferite naturi;

– picioare: sciatica, staze venoase ce conduc la formarea varicelor.

Veritabila dramă a acestei constipații însoțită de încrustarea materiilor reziduale este că nu există organe purificatoare între mucoasa colonului și circulația sanguină: toxinele pătrund direct în sânge și se repartizează în întregul organism înainte de a ajunge în zonele amintite (piele, rinichi, plămâni, etc.). Dacă otrăvurile rezultate astfel în colon filtrează în sânge mulți ani, așa cum se petrece adeseori la omul modern, se pot imagina efectele lor profund negative asupra organismului, accelerând procesul de îmbătrânire. Permeabilitatea colonului este foarte mare; din acest motiv multe medicamente sunt administrate sub forma de supozitoare, pentru că astfel ele ajung direct în sânge.

Prezentarea procedeului

O metodă ideală de purificare este o tehnică tradițională ayurvedică, numită Shank Prakshalana. Se absoarbe apa pe gură, ea ajunge în stomac de unde, condusă prin mișcări simple, parcurge tot intestinul până la ieșire. Exercițiul se continuă până ce apa iese tot așa de curată și limpede ca și la intrare. El nu prezintă nici un fel de dificultăți majore, nu implică nici un pericol și de aceea este recomandat oricui, cu condiția ca tehnica să fie corect executată.

Pregătire

Lăsăm să se încălzească apa sărată într-un dozaj de 15-16 grame de sare la litru (o lingură de supă, rasă, cu sare, la 1 litru de apă), ceea ce reprezintă mai puțin decât concentrația serului fiziologic. Este obligatoriu ca apa să fie sărată, căci dacă este pură, va fi absorbită prin osmoză, străbătând mucoasa intestinului și fiind apoi evacuată pe calea obișnuită, ca urină, și nu prin anus.

Dacă apa ni se pare prea sărată la gust, putem să-i reducem concentrația până când ni se va părea acceptabilă.

Momentul propice

Momentul cel mai potrivit pentru realizarea acestei tehnici este dimineața, pe nemâncate. Vom ține cont că tehnica durează mai mult de o oră. În acea zi nu vom face eforturi fizice, nici exerciții violente (și nici a doua zi).

Modul de execuție

Iată schema desfășurării complete a acestei tehnici de purificare, în afară de mișcările necesare pentru a asigura trecerea apei de-a lungul tubului digestiv, care vor fi descrise ulterior:

1) bem un pahar (250 g) cu apă sărată caldă (temperatura va fi precum a unei supe calde). În cazurile de intoleranță la sare, apa cu sare se poate înlocui cu o fiertură de praz, morcovi sau alte legume și chiar cuburi de bulion.

2) imediat după aceea vom executa toate mișcările prescrise;

3) bem apoi încă un pahar de apă caldă sărată, după care vom executa întreaga serie de mișcări.

Se va continua astfel absorbția a câte unui pahar de apă sărată urmată de exercițiile indicate.

În timpul efectuării acestei tehnici, datorită grupajului de mișcări, apa parcurge aproape imediat tubul digestiv, fără a cauza senzație de greață. Se va continua alternanța: absorbție apă – mișcări indicate, până ce vom bea 6 pahare în total.

3) În acest moment trebuie să ne ducem la toaletă. În mod normal, o primă evacuare se produce aproape instantaneu, fecalele normale muiate sunt urmate de scaune și mai moi, apoi lichide (gălbui). Dacă aceasta nu se produce imediat, sau cel puțin după un interval de 5 minute, vom executa din nou mișcările indicate, fără a mai absorbi apă, apoi ne reîntoarcem la toaletă. Dacă, în mod cu totul excepțional, rezultatul nu se produce, va trebui să amorsăm evacuarea, eventual printr-o clismă cu 1/2 l apă, cu mijloace obișnuite (irigator).

Odată ce sifonul a fost amorsat, sau de îndată ce primele scaune au apărut, restul urmează în mod automat.

După fiecare trecere la toaletă, după folosirea hârtiei uzuale, se va spăla anusul cu apă călduță, se va șterge și se va unge cu ulei, pentru a preveni o iritație datorată sării. După această primă trecere la toaletă trebuie să continuăm astfel:

– bem din nou un pahar de apă caldă sărată;

– efectuăm toate mișcările și mergem iar la toaletă, căci de fiecare dată va avea loc o nouă evacuare.

Continuăm astfel alternanța băut apă caldă sărată – exerciții – toaletă până când apa va ieși la fel de curată ca și la intrare ceea ce, după gradul de acoperire cu sedimente încrustate a colonului, corespunde absorbției a 10 – 14 pahare de apă sărată, rareori necesitând mai mult.

Atunci când suntem satisfăcuți de rezultat sau, cu alte cuvinte, de îndată ce apa evacuată va fi îndeajuns de curată, după cum dorim, putem:

a) să nu mai facem nimic – și în această situație vom mai merge încă de câteva ori la toaletă în ora care va urma, acesta fiind singurul inconvenient;

b) să bem 3 pahare de apă caldă nesărată și să declanșăm reflexul vomitiv (Vamana Dhauti, tehnică  prezentată anterior). Aceasta dezamorsează sifonul și golește complet stomacul.

Cauze ale unui eventual eșec

După ce au fost consumate 4 pahare de apă dacă, de exemplu, simțim că, conținutul stomacului nu trece în mod normal în intestin, ceea ce produce o senzație de supraîncărcare ce poate ajunge până la greață, aceasta înseamnă că sfincterul piloric (dintre stomac și duoden) nu se deschide cum ar trebui. Odată însă ce sifonul este amorsat nu mai există nici un fel de dificultate și putem continua liniștiți tehnica.

Este posibil ca la unele persoane un dop de gaze, datorat fermentației, să împiedice amorsarea normală a sifonului. În acest caz este suficient să se apese în mod ferm abdomenul cu mâinile realizând un ușor masaj abdominal sau să se facă, în afara seriei de exerciții indicate, “poziția lumânării” (așa cum e cunoscută de cei mai mulți de la orele de sport; ea presupune ca fiind la sol, să ne sprijinim pe ceafă și umeri și să aducem picioarele drept către în sus).

În cazul cel mai nefavorabil, când apa nu părăsește deloc stomacul, avem de ales între două soluții:

1) – să facem purificarea stomacală declanșând reflexul vomitativ;

2) – să nu facem nimic, apa evacuându-se de la sine, progresiv, sub formă de urină.

După această tehnică de purificare este absolut necesar să ne odihnim și să evităm să ieșim în frig.

Prima masă

După Shank Prakshalana trebuie în mod imperativ să se respecte următoarele indicații:

– să mâncăm, dar nu mai devreme de o jumătate de oră după exercițiu și nu mai târziu de o oră după terminarea acestuia; este categoric interzis să se lase tubul digestiv gol mai mult de o oră;

– prima masă va fi alcătuită din: orez alb (nu orez complet sau cu coajă, care ar irita mucoasa intestinală) fiert foarte bine în apă, astfel încât boabele să se topească în gură. El poate fi servit însoțit de morcovi bine fierți. La această primă masă este absolut necesar să consumăm cel puțin 40 grame de unt. Acesta poate fi topit chiar deasupra orezului, fie să-l mâncăm direct dintr-o lingură.

Important! În nici un caz orezul nu va fi fiert în lapte. Timp de 24 de ore care urmează după această tehnică este absolut interzis să se bea lapte sau să se mănânce iaurt, chefir, etc. Mai mult chiar, în timpul acelorași 24 de ore alimentele sau băuturile acide (aceasta este una din rațiunile interzicerii iaurtului), fructele și legumele crude sunt interzise. Pâinea este permisă numai la a doua masă care urmează după exercițiu. Toate brânzeturile cu pastă tare sau semitare sunt permise. Sunt absolut interzise brânzeturile fermentate.

După 24 de ore de la încheierea procedeului putem reveni la regimul normal specific, evitând totuși orice exces de carne.

Băuturi

Apa sărată absorbită va antrena cu sine, prin osmoză, o parte din lichidele organismului către tubul digestiv. Este deci normal să resimțim o sete accentuată după această tehnică. Este absolut necesar să nu se consume nici o formă de lichid, nici măcar apă curată, căci vom continua să alimentăm sifonul și vom merge fără încetare la toaletă.

După prima masă însă, putem bea moderat apă sau infuzii ușoare (tei, mentă), apă minerală deloc sau puțin gazoasă. Alcoolul, deja nerecomandat în mod normal, este strict interzis în intervalul de 24 de ore ce urmează după exercițiu.

Dacă scaunele nu vor apare decât după 24 sau 36 de ore, acest lucru nu trebuie să ne surprindă. Ele vor fi acum galben – aurii și inodore, precum acelea ale unui bebeluș.

Frecvența de execuție

Această tehnică trebuie efectuată de cel puțin două ori pe an, momentele cele mai favorabile fiind la echinocțiul de primăvară și la echinocțiul de toamnă. Cei care vor însă să se purifice foarte bine o pot realiza o dată pe lună, iar în cazurile unor afecțiuni în care este în mod special recomandată, chiar mai des.

Persoanele care suferă de constipație cronică pot să realizeze Shank Prakshalana în fiecare săptămână, dar numai cu 6 pahare de apă, respectând strict alimentația menționată. În acest caz tehnica se realizează într-o jumătate de oră. Aceasta este cel mai bun reeducator al intestinului și are avantajul că nu slăbește pereții colonului.

Efecte binefăcătoare

Primul efect este de ordin eliminatoriu prin evacuarea totală a sedimentelor încrustate în mucoasa intestinului gros.

Efectele benefice nu vor apare neapărat imediat, dar ele nu vor întârzia să se manifeste după 2-3 zile, prin prospețimea mirosului răsuflării, printr-un somn mai bun, prin dispariția erupțiilor sau a coșurilor de pe față sau de pe corp. Toate acestea se mențin, cu condiția de a alege un regim alimentar hipotoxic, fără exces de carne. Se constată, de asemenea, dispariția rapidă a mirosurilor corporale. Transpirația devine inodoră, putând astfel să renunțăm la deodorante cu efecte nocive. Pielea în general, și mai ales tenul, devine luminoasă, privirea devine strălucitoare și magnetică.

Acest procedeu este în același timp și tonic. Prin Shank Prakshalana se stimulează profund ficatul, aceasta constatându-se după culoarea primelor scaune. El acționează de asemenea și asupra celorlalte glande anexe ale tubului digestiv și în special asupra pancreasului. Glandele lui Langerhans, situate în pancreas, vor secreta mai multă insulină ca efect al stimulării generale a pancreasului. Curățirea completă a tubului digestiv antrenează o asimilare corectă a hranei și deci îi face pe cei slabi să se împlinească armonios fizic și pe cei cu kilograme în plus să piardă în greutate.

Contraindicații

În cazul acestui procedeu interdicțiile sunt puțin numeroase: persoanele suferind de un ulcer gastric (la stomac) în formă gravă trebuie să aștepte vindecarea înainte de a o practica. Persoanele suferind de afecțiuni acute ale tubului digestiv: dizenterie, diaree, colită pronunțată, apendicită acută sau afecțiuni grave ca tuberculoza intestinală sau cancer, trebuie să nu o practice. Cazurile de colită cronică pot fi totuși ameliorate, executând Shank Prakshalana în afara perioadelor de criză. Această metodă este foarte eficientă pentru a completa tratamentul oxiurozei.

Setulul de mișcări necesare în Shank Prakshalana

Pentru a conduce apa prin tubul digestiv până la ieșire este suficient să se execute mișcările descrise mai jos; fiecare mișcare trebuie să fie repetată de 4 ori pe fiecare parte, în mod alternativ, într-un ritm suficient de rapid. Seria completă nu ia mai mult de 2 minute și jumătate.

Prima mișcare

Poziția de pornire: în picioare, tălpile depărtate la aproximativ 30 cm, degetele înlănțuite cu palmele orientate în sus; ne vom îndrepta spatele bine și vom respira normal, de voie.

Fără a face să se răsucească bustul, ne înclinăm mai întâi spre stânga, apoi, fără să ne oprim în poziția finală, revenim pentru a ne înclina pe cealaltă parte (dreapta). Vom repeta de 4 ori această mișcare dublă, făcând deci 8 înclinări alternative la stânga și la dreapta. Aceste mișcări deschid pilorul și la fiecare înclinare o parte din apă părăsește stomacul trecând în duoden și intestinul subțire.

A doua mișcare

Această mișcare face să înainteze apa prin intestinul subțire. Poziția de pornire este aceeași: în picioare, cu tălpile depărtate. Întindem brațul drept la orizontală și vom îndoi brațul stâng până ce arătătorul și degetul mare ating clavicula dreaptă.

Vom efectua apoi o rotație a trunchiului spre dreapta, îndreptând brațul întins către spate, cât mai departe cu putință. Vom privi vârful degetelor de la mâna dreaptă. Nu ne oprim la sfârșitul cursei ci revenim imediat la poziția de plecare. Executăm apoi mișcarea în cealaltă parte. Această dublă mișcare va fi repetată de 4 ori, se vor face deci 8 mișcări de rotație.

A treia mișcare

Apa continuă să înainteze în intestinul subțire datorită următoarei mișcări. Se va efectua o postură în care numai degetele de la picioare și palmele ating solul, spatele fiind cât mai bine relaxat și flexat.

Foarte important! Picioarele sunt depărtate la 30 cm.

Când poziția este luată, vom face să pivoteze capul, umerii și trunchiul până ce ajungem să privim călcâiul opus (deci dacă începem rotația spre dreapta, se va privi călcâiul stâng). În continuare nu rămânem nemișcați, ci revenim la poziția de plecare și reîncepem pe cealaltă parte.

Vom repeta de 4 ori această dublă mișcare. În total 8 rotații.

A patra mișcare

Apa ajunsă la extremitatea intestinului subțire și începutul intestinului gros trebuie să fie condusă apoi prin colon datorită celei de-a patra mișcări, cea mai complicată din serie, cu toate că este accesibilă oricui, cu excepția persoanelor cu afecțiuni ale articulației genunchiului sau ale meniscului. Aceste persoane vor recurge la varianta de înlocuire a acestei mișcări.

Poziția de pornire: pe vine, picioarele depărtate la 30 cm, călcâiele fiind orientate către exteriorul pulpelor și nu sub fese. Mâinile sunt așezate pe genunchi, care sunt depărtați la aproximativ 50 cm. Vom roti trunchiul spre dreapta și vom așeza genunchiul stâng la sol în fața piciorului opus. Palmele împing pulpa dreaptă către partea stângă și pulpa stânga către partea dreaptă, astfel încât să comprime jumătatea dreaptă a abdomenului pentru a apăsa colonul.

Vom privi cât mai mult în spate, răsucind capul spre dreapta pentru a se accentua torsiunea trunchiului și pentru a mări presiunea asupra abdomenului. Apoi se realizează din nou mișcarea completă în sens opus, așezând de data aceasta genunchiul drept la sol și rotind trunchiul spre stânga; în acest fel pulpele vor comprima alternativ cele două jumătăți ale abdomenului.

Aici este absolut necesar să se înceapă prin punerea genunchiului stâng la sol, pentru a se comprima mai întâi partea dreaptă a abdomenului, apăsându-se astfel mai ales colonul ascendent. Această dublă mișcare se va executa de 4 ori (se vor executa 8 torsiuni).

În caz că nu se va putea executa cea de-a patra mișcare, se va recurge la o variantă de înlocuire.

Poziția de plecare: așezat la sol, picioarele întinse, trunchiul ridicat, sprijin pe brațele întinse. Se îndoaie piciorul drept și se trece peste stângul, punându-se în același timp palma dreaptă pe talpa piciorului și se răsucește mult trunchiul spre stânga, privind înapoi. Se revine imediat și se execută mișcarea alternă. Se fac 4 torsionări duble.

Sinteză – rezumatul procedeului

1) bem un pahar cu apă (250 g) caldă sărată în proporție de o lingură de sare la un litru de apă;

2) efectuăm ciclul complet de mișcări;

3) bem un al doilea pahar, urmat de toate exercițiile;

4) procedăm la fel în continuare, până la îngurgitarea completă, gradată a 6 pahare de apă caldă sărată;

5) mergem la toaletă și așteptăm să se producă o primă evacuare; dacă aceasta nu se produce într-un interval de 5-7 minute refacem mai amplu, mai dinamic tot ciclul de exerciții, fără a mai bea apă sărată. Dacă rezultatul se lasă încă așteptat, o clismă ușoară va declanșa peristaltismul intestinal și va amorsa sifonul;

6) bem încă un pahar cu apă, executăm exercițiile, mergem la toaletă;

7) urmăm astfel alternanța absorbție apă – exerciții – toaletă, până când rezultatul ne satisface. Cei perseverenți continuă curățirea până când apa iese la fel de curată întocmai ca la intrare;

8) pentru a încheia – facultativ – evacuăm toată cantitatea de apă conținută în stomac declanșând reflexul vomitiv, după ce am băut mai întâi două pahare cu apă caldă, nesărată. Aceasta golește stomacul, decongestionează ficatul, vezica biliară și splina și totodată dezamorsează sifonul. Dacă nu procedăm astfel, ne putem aștepta să mai mergem la toaletă încă de câteva ori în ora următoare.

9) așteptăm cel puțin o jumătate de oră înainte de prima masă, dar în orice caz nu lăsăm să treacă mai mult de o oră după ce am terminat tehnica de curățire, înainte de a realimenta tubul digestiv;

10) trebuie să rezistăm ferm senzației de sete cel puțin până după prima masă, căci în caz contrar vom diminua efectul procedurii prin diluarea apei sarate.

prezentare video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *