Poliția ungară a demarat o investigație la Banca Națională a Ungariei în urma suspiciunilor că instituția a oferit Fondului Monetar Internațional informații sensibile cu privire la băncile ungare între 2008 și 2010.

Potrivit MTI, procurorul șef din Budapesta a cerut demararea acestei investigații pe baza suspiciunilor de abuz de autoritate și încălcarea prevederilor privind secretele comerciale, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a procuraturii, Bettina Bagoly, pentru postul public de televiziune M1.

Săptămâna trecută, președintele Oficiului de Stat pentru Audit din Ungaria (ASZ), Laszlo Domokos, a declarat că Banca centrală și-a depășit autoritatea în relația cu FMI, acuzație respinsă de Banca Națională a Ungariei.

Premierul ungar Viktor Orban ar urma să desemneze în cursul acestei luni un nou guvernator al Băncii centrale, în condițiile în care mandatul de șase ani al lui Andras Simor va expira la data de 3 martie. Ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, considerat cel mai probabil succesor al lui Andras Simor, a declarat că noul guvernator al Băncii centrale ar trebui să utilizeze măsuri neortodoxe, inclusiv măsuri utilizate de Banca Centrală Europeană și Rezerva Federală americană, pentru a stimula economia. 
Ungaria a cerut încă din luna noiembrie 2011 un împrumut de tip preventiv între 15 și 20 de miliarde de euro de la FMI și UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare.

Sursa: Agerpres

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer