Reprezentanții autoritților anunț c de la 1 iulie vor fi eliberate noi tipuri de acte de identitate, dup model european. De asemenea, cei care doresc, și vor putea face carte de identitate electronic, care va conține date personale, inclusiv amprenta. Reprezentanți ai Ministerului Administrației și Internelor, din cadrul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date au declarat pentru Yahoo! News c acest buletin electronic va fi opțional și nu va fi impus nimnui. Mai exact, cei care nu doresc un buletin electronic, și vor face unul fr cip.

Potrivit legii, actele de identitate eliberate persoanelor nscute dup 1 ianuarie 1981 ar urma s se preschimbe ntre 1 iulie 2013 și 30 iunie 2014, iar cei nscuți ntre 1 ianuarie 1966 și 31 decembrie 1980 și vor schimba actul ntre 1 iulie 2014 și 30 iunie 2015. De asemenea, cei nscuți ntre 1 iulie 1946 și 31 decembrie 1965 și vor schimba ntre 1 iulie 2015 și 30 iunie 2016, iar actele persoanelor nscute pn la data de 31 decembrie 1945 vor fi schimbate ntre 1 iulie 2016 și 31 decembrie 2016.

Cartea de identitate fr cip electronicva avea date privind numele și prenumele, CNP-ul, fotografie, adresa, sexul, cetțenia, data și locul nașterii și semntura. Prin urmare, cam aceleași date care sunt și pe actualele crți de identitate.

Pecartea electronic de tip smart cardse vor gsi date ca și pe cartea de identitate fr cip plus date biometrice ale titularului, care constau n imagine facial și amprentele a dou degete. Printre avantaje este faptul c titularul va putea s acceseze sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și și va folosi semntura electronic n semnarea de documente online.

Contestatarii

Un grup de 46 de Organizații non-guvernamentale au semnat o petiție prin care contest introducerea buletinului electronic. Reprezentanții acestora spun c exist mai multe ngrijorri n ceea ce privește noul act de identitate biometric.

„Una este de ordin tehnic. Respectivul act biometric are n el un cip care conține niște date foarte personale. Acele date fiind pe o cartel, care este plimbat oriunde merge posesorul, se pot pierde și dac ajung pe mna cuiva ru intenționat, dac dorește s-i preia identitatea, o poate face.

Degeaba spun autoritțile c sunt super sigure. Hai s fim serioși, așa au spus și cnd au montat ATM-uri și ntotdeauna hoții și rufctorii reușesc s sparg și cele mai sofisticate softuri”, a declarat, pentru Yahoo! News, directorul executiv al Alianței Familiilor din Romnia, Bogdan Mateciuc.

Legtura dintre buletinul electronic și Biblie

O alt ngrijorare, potrivit petiției ONG-urilor, este de ordin religios. „Pentru creștini, actul biometric este un precursor al unor lucruri care sunt avansate n Biblie. Concret, pe nțelesul tuturor, n Biblie scrie c la un moment dat autoritțile vor impune cetțenilor s aib un cod, vorbind ntr-un limbaj profan. Fr acest cod nu vor putea s cumpere, s vnd, nu vor avea asigurri medicale, nu vor putea face nimic n societate, nu vor face parte din sistem.

Sigur exist și voci extremiste care spun c e cu 666 – semnul diavolui. Nu asta este, ns se tinde ctre acel sistem de identificare integrat a persoanei, cu date personale, aspecte medicale, financiare, iar dac nu le ai nu vei avea nu vei funcționa n societate pentru c pur și simplu nu exiști n sistem”, a mai adugat directorul executiv al Alianței Familiilor din Romnia, Bogdan Mateciuc.

„ncalc articolele Constituției”

Alți reprezentanți ai ONG-urilor adaug c acest buletin electronic ar nclca legile fundamentale ale statului și ale Uniunii Europene. „Considerm c noua carte electronic de identitate ncalc niște drepturi fundamentale ale cetțeanului, așa cum sunt ele prevzute n primul rnd n Constituția Romniei.

Este vorba despre libertatea individual, despre viața intim și familial și implicit sunt atinse și alte puncte, libertatea conștiinței sau libertatea convingerilor religioase. n al doilea rnd, ncalc și Cartea Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, care vorbește la capitolul I despre demnitatea uman și la capitolul 2 despre libertți.

Mai exact, prevede faptul c demnitatea uman este inviolabil, c orice persoan are dreptul la respectarea vieții private și de familie, iar datele cu caracter personal trebuie s se fie sub protecție”, a declarat reprezentantul Asociației pentru Libertatea Romnilor, ing. Constantin Lupei.

MAI: „Sunt foarte bine securizate”

De cealalt parte, specialiști din MAI au declarat pentru Yahoo! News c respectivele crți electronice au mai multe elemente de securizare și sunt foarte greu de copiat. De asemenea, țin s s precizeze foarte clar „c datele biometrice sunt colectate numai cu acordul persoanei respective”.

Specialiștii MAI mai adaug c dup personalizarea crții electronice de identitate și trimiterea ctre autoritatea care trebuie s o elibereze, „toate datele stocate n bazele de date de producție vor fi șterse prin procedur automat”. Pn acum, acest sistem a fost adoptat n 12 state ale Uniunii Europene.

sursa: stiri.yahoo.com

comentariu rapcea.ro: personal, am participat la dezbaterile publice de acum doi ani, organizate de ctre Ministerul Administrației și Internelor, pe tema oportunitții introducerii crților de identitate electronice. nc de atunci au fost ridicate semne de ntrebare cu privire la nclcarea legislației n vigoare referitor la pstrarea confidențialitții datelor cu caracter personal, ntrebri la care oficialii nu aveau (nc) nici un fel de rspunsuri. Ei deja organizau licitația pentru “nchirierea” serviciilor de stocare a datelor de stare civil ale romnilor n sistem computer cloud, adic pe servere ce nu aparțin Statului Romn. Licitația a fost cștigat de ctre Microsoft, care va pstra datele electronice ale romnilor pe niște servere din America și Israel. Deci “specialiștii MAI” MINT CU NERUȘINARE cnt afirm c„toate datele stocate n bazele de date de producție vor fi șterse prin procedur automat”. Deja Romnia pltește bani grei pentru ca aceste date s fie stocate pe serverele din Israel.

, , , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *