Baile Felix in pericol de disparitie datorita exploatarii gazelor de sist

Citez din articolul: Gavrila Ghilea si gazele de sist din Baile-Felix.

Senatorul spune că va iniția o lege pentru ca stațiunile să fie ferite de exploatări petroliere.

Fost prefect, ajuns acum senator PDL, Gavrilă Ghilea abordează problema gazelor de șist în Bihor, în special cazul particular al Băilor Felix. Ghilea a depus deja o interpelare adresată primului ministru Victor Ponta, însă are în plan și o inițiativă legislativă. Mai mult, Ghilea a intrat în posesia notei de fundamentare pentru o posibilă Hotărâre de Guvern care să aprobe acordul petrolier pentru perimetrul Felix! În acest context, fostul prefect are aprecieri negative față de felul în care succesorul său, prefectul Claudiu Pop s-a poziționat în chestiunea controversatelorgaze de șist.

Ghilea l-a interpelat pe premierul Ponta după ce a fost sesizat de comuna Sânmartin „în legătură cu iminenta concesionare a unui perimetru de circa 1.000 km pătrați, care includea și stațiunile Baile Felix și Băile 1 Mai”. În interpelare, senatorul Gavrila Ghilea îi cere premierului să reelavalueze, „în sensul respingerii ei, o eventuală solicitare de aprobare a Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-3 Baile Felix, încheiat între Agenția Națională a Resurselor Minerale cu orice companie concesionară”.

Parlamentarul PDL de Bihor anunță că va demara o inițiativă legislativă pentru interzicerea efectuării de operațiuni petroliere în intravilanul stațiunilor turistice de interes local și național, așa cum sunt Baile Felix și Băile 1 Mai. Este vorba, în fapt, despre modificarea art. 12 din Legea petrolului nr. 238/2004, în sensul extinderii interzicerii efectuării de operațiuni petroliere și în intravilanul acestor stațiuni.

Preiau articolul Nicolae Leuce, viceprimarul din Sînmartin-Bihor: “Vom împiedica exploatările gazelor de șist la Băile Felix, cu orice preț!”

Domnule viceprimar, ați intrat într-o bătălie nu tocmai ușoară cu „magnații” gazelor de șist, dar și cu instituții ale statului care ne pregătesc o „surpriză”, atunci când ați aflat că și zona Băilor Felix va fi dată spre exploatare. Rămâneți „pe baricade”?

Să știți că noi am început în forță, deși am fost luați prin surprindere de această știre neplăcută privind acțiunile care se pregătesc în zona noastră. Cetățenii de aici, patronii de hoteluri, de restaurante, de pensiuni sau vile, sunt efectiv consternați de vestea asta năucitoare. E ceva nou în țara noastră, și în toată lumea există mari probleme cu acest tip de exploatări. Încercăm prin toate metodele posibile să ne opunem unei asemenea metode, întrucât ne va fi afectat acviferul termal care se găsește în subsolul acestor stațiuni, Băile Felix și 1 Mai.

Aș vrea să vă aduc ceva la cunoștință: nu știu dacă ați fost în Cehia, unde există celebra stațiune Karlovy Vary… Acolo, la izvorul din centru, unde turiștii beau apă termală cu efecte vindecătoare pentru multe afecțiuni ale corpului uman, există o tăbliță pe care scrie: ”Cea mai bună apă termală din Europa, după cea de la Băile Felix!”. Oricum puteam spune cu certitudine că apa termală de la Băile Felix este cea mai cristalină și mai prețioasă apă termală din Europa.

Prin exploatările ce utilizează metoda fracturării, pânza freatică va fi distrusă?

Absolut! După experiența americană, am citit studiul întocmit la solicitarea Parlamentului European de către Lorenzo Vicario și acolo sunt prezentate toate exploatările din America de acest gen și dezastrul pe care l-au lăsat în urmă. Este descris faptul că la 2.200 de puțuri forate au fost 1.600 de plângeri referitoare la accidente și la scurgeri de metan, de substanțe cancerigene, de substanțe chimice interzise. După cum știm, din cele peste 200 de substanțe care compun fluidul ce se introduce în pământ, 58 sunt foarte periculoase La refluxul gazului, acea substanță revine la suprafață în proporție de 30-35%. Restul rămâne infiltrată în sol și poluează pânza freatică.

Văd că ați învățat și lecția cu gazele de șist, că prea stăteați liniștiți aici. Se adeverește ceea ce se spunea de curând la Bârlad, că există un plan de transformare a unei însemnate părți a țării într-un peisaj selenar prin secătuirea resurselor și distrugerea mediului înconjurător?

Reprezentanții ANRM care au avut aceste perimetre în față și au propus spre avizare celor patru ministere notele de fundamentare în vederea emiterii unui act normativ de către guvern, cred că acele persoane sunt persoane fără niciun fel de judecată, fără scrupule. Să dai un asemenea perimetru când știi că e de interes național, unde sunt licențe acordate pentru apă termală și să te suprapui cu asemenea tip de exploatări, este un act de inconștiență.

Pentru copiii noștri suntem dispuși la orice. Vom împiedica exploatările gazelor de șist la Băile Felix, cu orice preț! Am organizat acum o săptămână un miting la Oradea, în fața Prefecturii, cu cetățenii din Băile Felix. În paralel am început și o campanie de strângere de semnături în comuna noastră, împotriva acestor proiecte cu gazele de șist. Într-un singur weekend am strâns peste 4.000 de semnături și am întocmit un memoriu către guvern, prin care solicităm să nu se adopte actul normativ privind explorările de la noi, până nu va fi prea târziu. ANRM a propus patru perimetre în Bihor: comuna Tulca, comuna Derna, pentru care s-a și dat actul normativ privind acordarea concesiunilor, iar acum se încearcă pentru Băile Felix și Voivozi – Popești.

Prin Moldova, un om care a ajuns președinte de Consiliu Județean, până să ocupe această funcție a fost în stradă alături de demonstranți. Acum a stat la masă cu cei de la Chevron susținând că gazele de șist vor aduce o grămadă de beneficii…

Beneficii probabil că vor avea proprietarii terenurilor, terenuri pe care le vor vinde, și companiile care vor veni să le exploateze…

E românul nostru capabil să ducă un protest până la capăt?

Eu sunt convins că la nivelul comunei noastre și al acestor frumoase stațiuni, Băile Felix și Băile 1 Mai, suntem dispuși să mergem până în pânzele albe. Vom demonstra, vom face mitinguri. Cetățenii sunt hotărâți, ne trimit mesaje, ne dau telefoane. Reacția oamenilor este una bună. Vă dați seama că aici toată lumea trăiește din turism, turismul se face de 300 de ani și se va mai face încă pe atât de aici înainte, fiind o activitate care va genera profit mult timp de acum încolo. Chestiunile astea cu gazele sunt de scurtă durată. După 10 ani își iau sondele și se mută în altă parte. Lasă pentru următorii 50 de ani doar pânze freatice afectate, substanțe otrăvitoare, oameni bolnavi de cancer și o economie în domeniul turismului în ruină.

Ne vor depăși cu mult Ungaria și Austria cu stațiunile turistice. Ar fi bine să dezvoltăm mult mai mult această zonă. La Băile Felix totuși au mai fost renovate ștrandurile, hotelurile, s-a dat recent în folosință un Aqua Park de dimensiuni mai mici, mai este unul, încă în construcție, la care se va da drumul în vară, și mai există încă unul mare care deocamdată e la faza de proiect. Iar dacă guvernanții vor aproba această extracție a gazelor de șist, vor îngropa practic și stațiunea și turismul din zonă.

Preiau articolul Băile Felix: Protest față de exploatarea gazelor de șist

Tehnologia folosită pentru exploatare este fracturarea hidraulică, adică pomparea în adâncul pământului a milioane de litri de apă amestecată cu substanțe chimice menite să dizloce rocile și să elibereze gazul. În Bihor sunt vizate patru perimetere în care se presupune că se află gaze de șist în cantități importante. Deocamdată, Guvernul a dat aprobare pentru perimetrele din localitățile Tulca și Tria.

Protest fata de exploatarea gazelor de sist la Baile Felix

Oameni din mai multe localități bihorene, cei mai mulți din Băile Felix, au protestat față de extragerea gazelor de șist în patru perimetre din județ. Localnicii se tem că acest tip de exploatare făcută în zona stațiunii, va distruge turismul.

În comuna Sânmartin, de care aparține stațiunea Băile Felix, s-au strâns 4.000 de semnături împotriva extragerii gazelor de șist. Semnăturile vor fi trimise Guvernului. La protest a participat și un grup de ecologiști din Cluj.

Tehnologia folosită pentru exploatare este fracturarea hidraulică, adică pomparea în adâncul pământului a milioane de litri de apă amestecată cu substanțe chimice menite să dizloce rocile și să elibereze gazul. În Bihor sunt vizate patru perimetere în care se presupune că se află gaze de șist în cantități importante. Deocamdată, Guvernul a dat aprobare pentru perimetrele din localitățile Tulca și Tria.

sursa: blogul lui saccsiv

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *