În cadrul unui plan pe cinci ani de a curăța mediul ambiant, grav afectat de poluare, ministrul chinez al mediului a admis că poluarea masivă a dus la apariția „satelor de canceroși”, localități care, aflate în apropierea unor combinate chimice, au o incidență a cazurilor de cancer îngrijorător de mare.

Este un pas extrem de important, deoarece multă vreme oficialitățile chineze au evitat să discute despre această problemă, în ciuda presiunii activiștilor de mediu.

Unul dintre cei mai cunoscuți astfel de activiști din China, Ma Jun, a declarat că, după părerea sa, „anunțul demonstrează o evoluție pozitivă. […] A recunoaște că există o problemă este primul pas și condiția preliminară pentru a începe să rezolvăm aceste probleme”, a spus el.

Raportul elaborat de Ministerul Mediului din China, deși nu insistă asupra noțiunii de „sate de canceroși”, afirmă că în ultimii ani poluarea cu substanțe toxice și periculoase a produs numeroase dezastre ecologice, afectând resursele de apă potebailă și ducând chiar la probleme grave de sănătate și de ordin social, precum așa-numitele „sate de canceroși” – localități situate în apropierea unor uzine și în care se înregistrează un număr anormal de mare de îmbolnăviri de cancer.

În general, în China, la ora actuală, un om din patru moare de cancer, iar mortalitatea din această cauză a crescut cu 80% în ultimii 30 de ani.

Activismul de mediu și jurnalismul de mediu – inclusiv așa-numitul jurnalism cetățenesc – au adus problema în atenția lumii și au dus la o reconsiderare a impactului ambiental al dezvoltării industriale spectaculoase a Chinei.

Sursa: BBC News - via descoperă.ro

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares