Sa tot stai in INCHISOARE! Iata ce viata au CRIMINALII din Norvegia VIDEO

Banc:
Iarna grea. Un țigan tînăr este prins la furat și ajunge la pușcărie. Într-o zi, mă-sa vine cu un pachețel la vorbitor.
– E rău?
– Nu, mamă, merge.
– Cum e mîncarea?
– Avem de trei feluri, iar de două ori pe săptămîna ne dă și ceva carne.
– Dar căldură?
– Merge. Noi venim de la muncă, ne spălăm repede și intrăm în pat.
– Dar lumina?
– Noaptea se stinge, însă avantajul e că ne culcăm devreme și dormim mai mult.
– Să fii cuminte, mamă, să nu faci vreo prostie, să te dea ăștia afară…
Probabil că respectivul făcea pușcărie în Norvegia 🙂
Sa tot stai in INCHISOARE! Iata ce viata au CRIMINALII din Norvegia VIDEO
Norvegia este cunoscuta pentru sistemul de detentie mai liberal, insa chiar si cei mai optimisti criminali cu siguranta nu s-ar gandi sa ajunga intr-un loc precum Bastoy Island.

Este practic un paradis pentru infractorii care doresc sa se relaxeze.
Localizata nu la foarte mare distanta de Oslo, inchisoarea Bastoy, daca poate fi numita inchisoare, se afla pe o insula pe care se poate ajunge doar cu ambarcatiunile.
Odata ce te aflii acolo realizezi de ce detinutii nu ar vrea sa plece nicaieri pentru nimic in lume. Versiunea de vacanta a Alcatrazului, daca o putem numi asa, are plaje, locuri de pescuit, terenuri de tenis si chiar saune.
In locul celulelor mici cei 115 prizonieri locuiesc in case destuli de mari. Fiecare dintre ei are cheia propriei case, asa ca pot parasi domiciliul oricand doresc.

Daca presteaza diverse activitati, printre care gradinaritul sau ingrijirea cailor, detinutii primesc bani, cu care isi pot cumpara diverse lcururi de la magazinul local.
Nu au restrictii nici la meniu: isi gatesc singuri absolut orice, sau primesc de la cantina mancare foarte buna, de la somon pana la pui umplut.
Sunt insa lucruri pe care inchisoarea nu le are, cum ar fi garzi inarmate si garduri pentru a preveni evadarile.
Doar 2.5 kilometri despart insula de tarmul continental. Profitand si de lipsa masurilor de securitate acestia ar putea evada foarte usor, inotand sau luand una dintre barcile de pe mal. Acest lucru nu se intampla insa.
Va reamintim ca cei care sunt adusi aici sunt condamnati pentru fapte serioase, de la trafic de droguri pana la violuri si crime. Cu toate acestea, ei duc un stil de viata pe care multi dintre noi il platesc in vacante.

Va intrebati probabil de ce autoritatile norvegiene au ales sa trateze prizonierii in acest fel. Raspunsul vine de la directorul inchisorii, Arne Kvernvik Nilsen.
“Scopul nostru nu este sa umilim sau sa pedepsim crunt oamenii care au incalcat legea, ci sa-i schimbam. Care ar fi urmarile pedepsei, in afara faptului ca ne intoarcem la o latura primitiva a umanitatii?”, spune oficialul.
Si se pare ca are dreptate. Doar 16% din totalul detinutilor care au stat in “inchisoarea” Bastoy au recidivat.  O rata foarte mica daca ne uitam la cifrele din SUA, unde 43% dintre cei inchisi revin la obiceiurile lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *