Aproape 1.000 de persoane, printre care și călugări, au participat joi după-amiază, în Parcul Izvor din București, la un miting “anticip” organizat pentru a avertiza privind riscurile la care se expun cei care acceptă cardul de sănătate pașaportul electronic, cardul de identitate electronic și, în general, acte biometrice.

 Miting “ANTICIP” în București. O mie de persoane la protest (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Protestul, organizat de Asociația Adevăr și Dreptate, a avut loc pe trotuarul de vizavi de Palatul Parlamentului, unde participanții au afișat pancarte și au scandat contra informatizării datelor personale.

 ”Cip = Sclav”, “Nu vrem lagăr electronic” și “În loc să dați bani pe carduri, mai bine angajați medici și asistente” sunt câteva dintre mesajele de la protestul autorizat începând cu ora 12.00.

Protestatarii au purtat steaguri tricolore si au scandat sloganuri precum “Card de sanatate, atentat la libertate”. La manifestație s-a cintat imnul national. Au fost distribuie pliante pe care scrie “Nu acceptati acte de identitate cu cip incorporat. Veti intra intr-un joc din care nu veti mai putea iesi”.

Manifestul distribuit de organizatori si care are ca titlu “Spuneti NU actelor cu cip”, propune “Solutii pentru vremurile de azi:” și are următorul conținut:

 • Folositi impotrvia bolilor remedii naturiste si nu medicamente chimice,
 • Retrageri banii din banci si faceti milostenii
 • Impacati-va cu dusmanii si rugati-va pentru ei,
 • Mancati cu masura căci vor veni vremuri grele (razboi, foamete),
 • Beti apa curata din surse naturale (izvor fantana),
 • Renuntati la terapiile alternative (acupunctura, homeopatie, reiki, bioenergie), care sunt contrare invataturii crestine,
 • Nu va incredeti in horoscop si superstitii,
 • Rugativa la bunul Dumnezeu sa ne dea degraba conducatori crestini-ortdocsi cu teama de Dumnezeu si dragoste de oameni, nu care sa accepte distrugerea poporului si a valorilor noastre milenare sub marca progreseului mincinos (UE, globalizare, ecumenism=religia lui antihrist),
 • Nu participati la mitinguri si revolte sociale, nu aceasta este solutia pentru rezolvarea problemelor sociale.
 • Nu acceptati acte de identitate cu cip incorporat. Veti intra intr-un joc din care nu veti mai putea iesi.
 • Renuntati la TV, jocuri pe computer, folositi mai putin telefoanele mobile
 • Evitati folosirea cardurilor
 • Banii nu vor mai avea valoare, iar cash-ul va disparea curind
 • Nu mai cumparati de la supermarketuri mincaruri iradiate
 • Consumati doar lapte de la tarani
 • Folosiți pentru culturi doar Saminta traditionala nemodificata genetic”

Mesaje similare au ținut să trasmită, la un moment dat, și aproximativ 20 de simpatizanți ai mișcării legionare, care au protestat în aceeași zonă, însă separat de masa enoriașilor și călugărilor.

Introducerea cardurilor electronice de sănătate, a căror tipărire și distribuire s-a reluat, conform unui comunicat al CNAS, acestea urmând a fi distribuite gratuit la cererea cetățenilor UE, nu a rămas fără ecou în lumea naționaliști ortodocși care acuză această măsură internațională ca fiind o renunțare la credință și la principiile religioase. Deși majoritatea țărilor nu au protestat cu privire la introducerea cardurilor de sănătate, a cărților de identitate și a pașapoartelor biometrice, reprezentanții bisericii ortodoxe și nu numai, au urmat exemplul Greciei și au ieșit în stradă pentru un manifest pașnic împotriva acestei măsuri, considerată de aceștia ca fiind ”înaintemergătoarele peceții lui antihrist”.

Luând exemplul grecilor care au protestat în 2011 împotriva introducerii documentelor cu cip, preoții din România s-au aliniat protestului de joi. Preoții trag un semnal de alarmă față de pericolele primirii unor astfel de documente biometrice care, spun aceștia, ”reprezintă lepădarea noastră de credință”. Practic, în opinia reprezentanților bisericii, acceptarea sau refuzarea actelor cu cip este ”un moment de cumpănă în care fiecare își salvează sau își pierde sufletul”, întrucât celor ce acceptă acest nou sistem de identificare și monitorizare, le va fi aproape imposibil, mai târziu, să iasă din el și să refuze introducerea cipului de identificare în corpul uman.

O delegație a protestatarilor, condusă de dl. Ene Viorel, vice-președintele Asociației Adevăr și Dreptate, a fost primită de către președintele Comisiei Permanente a Camerei Deputaților, deputatul PP-DD Daniel Fenechiu, depunând la secretariatul Camerei mai multe memorii din partea celor 46 de ONG-uri participante la această manifestație publică.

La scurtă vreme după primirea delegației, deputatul Daniel Fenechiu s-a adresat participanților la miting, asigurându-i de faptul că doleanțele lor au fost recepționate de către reprezentanții din Parlament și că se vor lua măsuri pentru asigurarea dreptului la opțiune privind documentele electonice pentru cetățenii români ce invocă motive de conștiință și religie.

Presa a mediatizat și ea evenimentul, dând însă o tentă sarcastică doleanțelor participanților, acuzându-i de habotnicism și mesaj ultrareligios:


Adevarul a preluat de la INFOinsider.
RTV.
Antena3.
Digi24.
Hotnews video.
ProTV .
TVR1 cu Moise Guran,

Trebuie spus însă ce există și o parte moderată a populației, ce se raliază solicitărilor manifestanților de ieri, însă din perspectiva încălcărilor drepturilor fundamentale ale omului: dreptul la intimitate, dreptul la secretul corespondenței, respectarea prezumției de nevinovăție (ca principal argument adus împotriva prelevării amprentelor digitale – inserate în cipurile documentelor biometrice), etc.

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares