un articol de George Roncea

Departamentul pentru Romnii de Pretutindeni (DRP) a organizat, la mijlocul lunii decembrie 2012, ediția a doua a Forumului Romnilor de Pretutindeni. Manifestarea s-a vrut a fi un prilej pentru reprezentanții romnilor din afara granițelor de a vedea sau revedea Capitala , de a se ntlni cu cei care le sunt aproape sau gndescși lupt pentru aceleași principii.
Oficial, reuniunea urmrea s-i pregteasc pe participanți n managementul proiectelor, cu accent pe procedurile specifice ale proiectelor finanțate de DRP.

n realitate, acest gen de reuniuni reprezint prilejul pentru cei aflați departe dețar de a lua pulsul realitților de aici, de a se revedea cu cei dragi sau de a face noi cunoștințe printre cei de o seam cu ei. La momentul 15-16 decembrie 2012, data la care a avut loc reuniunea la care ne referim, DRP era condus de celebra Natalia Intotero. Pesedist din 2000, Intotero a fost categorisit de-a lungul timpului, cu funcții de consilier județeanși director deșcoal n municipiul Brad, meritate doar n virtutea carnetului de partid.
A cunoscutși celebritatea, n anul 2009, cnd, proaspt numitșef la DRP, a acordat un interviu publicației Gardianul. n acel interviu, blonda de la DRP afirma c Suedia este condus de un președinteși spunea cu dezinvoltur c lucreaz la MAE, unde este coleg cu Teodor Meleșcanu (pentru cei nefamiliarizați, Meleșcanu era pe atunci de ani buni n Senatul Romniei). A zburat din funcție n toamna lui 2009, cnd PSD a ieșit de la guvernare,și a revenit n politica dmbovițean n mai 2012, cnd a fost din nou numit la DRP. Mandatul ei s-a remarcat prin vizitele dese ( n medie o dat la dou sptmni) pe la comunitțile romnești din SUA, Italia, Franța, Albania, Serbia, Moldova, Bulgaria, Spania, Ungaria (ne cerem scuze dac am omis vreoțar n care s-a perindat n decurs de doar cteva luni madam Intotero). Trupeșa blondin s-a specializat la Relații Internaționale la Spiru Haret, unde a sorbit nțelepciune geopoliticși internațional din prea-plinul expertului de pe lng fosta parlamentar PNL Norica Nicolai, totodat “analist (politic, militar, domestic etc.) Iulian Chifu, acuzat de un Raport guvernamental (și de Curtea de Conturi a Romniei n.n.) c a sifonat prin fundațiile sale bani ai DRRP ctre forțe pro-rusești din Basarabia, exact n perioada cnd secretar de stat la DRRP era chiar Titus Corlțean”. Departamentul pentru romnii de pretutindeni ar fi trebuit s fie o prghie instituțional foarte important pe “frontul” luptei identitare din Moldova. n Ucraina si Republica Moldova, triesc milioane de basarabeni, romni get-beget, constrnși la asumarea unei identitți fantomatice “moldovenești” de sorginte bolșevic. Este ușor de nțeles de ce a fost plasata pe aceast poziție-cheie o duduie de paravan pentru forțe politiceși grupuri de interese care au dovedit n activitatea lor trecut de partea cui sunt. De partea Rusiei mai exact, slujind cu plecciune agentura ruseasc de la Chișinu. PSD a artat clar n trecut cu cineși-a consolidat legturile – cu eșalonul Moscovei. Romnii de pretutindeniși mai ales cei mai striviți de presiunea ruso-ucrainean au fost total ignorați, proiectele destinate acestora au fost tiate sau blocate complet, in schimb banii au umplut buzunarele colegilor de partid.
Cu toate c nu exist bani pentru proiectele destinate conservrii identitții naționale n aceste zone, bani de plimbri n strintate s-au gasit. Prima vizita a a lui Intotero a fost n Statele Unite unde a fost nsoțit de consiliera sa Daniela Frațil, “consiliera” apropiat a penalului Rizea, pesedistul careși-a furat pnși mamași fratele. In cinci zile in SUA cele dou tinere speranțe ale PSD au spart n jur de 10.000-15.000 de dolari. Alte trasee turistice pe bani publici s-au desfșurat apoiși la Roma, pentru cinci zile, apoi n Franța pentru trei zileși apoi n nc vreoșase capitale europene. Pe lng excursii, n mandatul sau Intotero s-a mai remarcat doar prin serviciul oferit unor membrii de frunte ai PSD, respectiv frații Negoiț. Forumul romnilor de pretutindeni, reuniune de suflet a celor ce gndescși simt romnește, a fost gzduit la mama naibii, lng aeroportul Otopeni, grație deciziei luate de d-na Intotero, care i-a ndrumat pe romnii din afara granițelor la piscina Rin Airport Otopeni, celebrul Water Park de 4.000 de locuri, deși era iarn. Natalia Intotero a alocat evenimentului la care ne referim nu mai puțin de 237.740 lei noi. Astfel, reuniunea celor 160 de reprezentanți ai comunitților romnești din afara granițelor s-a desfșurat la Rin Airport Otopeni, „alegerea ideal att pentru cei care aleg Bucureștiul ca destinație de afaceri, ctși pentru cei aflați n tranzit”, dup cum aflm de pe pagina de internet a hotelului.
O fi fost alegerea ideal pentru oameni de afaceriși cei aflați n tranzit, dar noi credem c a fost departe de a fi o alegere ideal pentru romnii din afarațrii, veniți la București (și nu la Otopeni) s se ntlneasc cu alți romni, aflați n interiorul granițelor.

sursa: curentul via roncea.net

, , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *