un articol de George Roncea

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a organizat, la mijlocul lunii decembrie 2012, ediția a doua a Forumului Românilor de Pretutindeni. Manifestarea s-a vrut a fi un prilej pentru reprezentanții românilor din afara granițelor de a vedea sau revedea Capitala , de a se întâlni cu cei care le sunt aproape sau gândesc și luptă pentru aceleași principii.
Oficial, reuniunea urmărea să-i pregătească pe participanți în managementul proiectelor, cu accent pe procedurile specifice ale proiectelor finanțate de DRP.

În realitate, acest gen de reuniuni reprezintă prilejul pentru cei aflați departe de țară de a lua pulsul realităților de aici, de a se revedea cu cei dragi sau de a face noi cunoștințe printre cei de o seamă cu ei. La momentul 15-16 decembrie 2012, data la care a avut loc reuniunea la care ne referim, DRP era condus de celebra Natalia Intotero. Pesedistă din 2000, Intotero a fost categorisită de-a lungul timpului, cu funcții de consilier județean și director de școală în municipiul Brad, meritate doar în virtutea carnetului de partid.
A cunoscut și celebritatea, în anul 2009, când, proaspăt numită șefă la DRP, a acordat un interviu publicației Gardianul. În acel interviu, blonda de la DRP afirma că Suedia este condusă de un președinte și spunea cu dezinvoltură că lucrează la MAE, unde este colegă cu Teodor Meleșcanu (pentru cei nefamiliarizați, Meleșcanu era pe atunci de ani buni în Senatul României). A zburat din funcție în toamna lui 2009, cînd PSD a ieșit de la guvernare, și a revenit în politica dîmbovițeană în mai 2012, cînd a fost din nou numită la DRP. Mandatul ei s-a remarcat prin vizitele dese ( în medie o dată la două săptămâni) pe la comunitățile românești din SUA, Italia, Franța, Albania, Serbia, Moldova, Bulgaria, Spania, Ungaria (ne cerem scuze dacă am omis vreo țară în care s-a perindat în decurs de doar câteva luni madam Intotero). Trupeșa blondină s-a specializat la Relații Internaționale la Spiru Haret, unde a sorbit înțelepciune geopolitică și internațională din prea-plinul expertului de pe lângă fosta parlamentară PNL Norica Nicolai, totodată “analist (politic, militar, domestic etc.) Iulian Chifu, acuzat de un Raport guvernamental (și de Curtea de Conturi a României n.n.) că a sifonat prin fundațiile sale bani ai DRRP către forțe pro-rusești din Basarabia, exact în perioada când secretar de stat la DRRP era chiar Titus Corlățean”. Departamentul pentru românii de pretutindeni ar fi trebuit să fie o pârghie instituțională foarte importantă pe “frontul” luptei identitare din Moldova. În Ucraina si Republica Moldova, trăiesc milioane de basarabeni, români get-beget, constrânși la asumarea unei identități fantomatice “moldovenești” de sorginte bolșevică. Este ușor de înțeles de ce a fost plasata pe această poziție-cheie o duduie de paravan pentru forțe politice și grupuri de interese care au dovedit în activitatea lor trecută de partea cui sunt. De partea Rusiei mai exact, slujind cu plecăciune agentura rusească de la Chișinău. PSD a arătat clar în trecut cu cine și-a consolidat legăturile – cu eșalonul Moscovei. Românii de pretutindeni și mai ales cei mai striviți de presiunea ruso-ucraineană au fost total ignorați, proiectele destinate acestora au fost tăiate sau blocate complet, in schimb banii au umplut buzunarele colegilor de partid.
Cu toate că nu există bani pentru proiectele destinate conservării identității naționale în aceste zone, bani de plimbări în străinătate s-au gasit. Prima vizita a a lui Intotero a fost în Statele Unite unde a fost însoțită de consiliera sa Daniela Frațilă, “consiliera” apropiată a  penalului Rizea, pesedistul care și-a furat până și mama și fratele. In cinci zile in SUA cele două tinere speranțe ale PSD au spart în jur de 10.000-15.000 de dolari. Alte trasee turistice pe bani publici s-au desfășurat apoi și la Roma, pentru cinci zile, apoi în Franța pentru trei zile și apoi în încă vreo șase capitale europene. Pe lângă excursii, în mandatul sau Intotero s-a mai remarcat doar prin serviciul oferit unor membrii de frunte ai PSD, respectiv frații Negoiță. Forumul românilor de pretutindeni, reuniune de suflet a celor ce gândesc și simt românește, a fost găzduit la mama naibii, lângă aeroportul Otopeni, grație deciziei luate de d-na Intotero, care i-a îndrumat pe românii din afara granițelor la piscina Rin Airport Otopeni, celebrul Water Park de 4.000 de locuri, deși era iarnă. Natalia Intotero a alocat evenimentului la care ne referim nu mai puțin de 237.740 lei noi. Astfel, reuniunea celor 160 de reprezentanți ai comunităților românești din afara granițelor s-a desfășurat la Rin Airport Otopeni, „alegerea ideală atât pentru cei care aleg Bucureștiul ca destinație de afaceri, cât și pentru cei aflați în tranzit”, după cum aflăm de pe pagina de internet a hotelului.
O fi fost alegerea ideală pentru oameni de afaceri și cei aflați în tranzit, dar noi credem că a fost departe de a fi o alegere ideală pentru românii din afara țării, veniți la București (și nu la Otopeni) să se întâlnească cu alți români, aflați în interiorul granițelor.

sursa: curentul via roncea.net

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares