Chrysostomos al II-leaProtv Ad

Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru a declarat ca institutia este dispusa sa isi puna averea la dispozitia statului pentru iesirea din situatia dificila in care se afla acum tara, scrieThe Times.

Biserica Ortodoxa din Cipru a anuntat ca este dispusa sa-si puna activele, inclusiv terenuri, la dispozitia statului.

Intreaga avere a Bisericii este la dispozitia tarii (…) astfel incat sa putem sta pe propriile picioare si nu sprijiniti de straini“, a declarat arhiepiscopul Chrysostomos, dupa ce s-a intalnit miercuri dimineata cu presedintele tarii.

Biserica este un actionar important al celei de-a treia mari banci a tarii, Hellenic Bank. Ministrul de Finante cipriot, Michalis Sarris, se afla la Moscova pentru a discuta surse alternative de finantare. O runda initiala de discutii nu a condus la rezultatul sperat miercuri, insa Sarris a afirmat ca va ramane in Rusia astfel incat discutiile sa poata continua.

Partidele politice din Cipru si banca centrala vor discuta un Plan B, dupa respingerea in Parlament a taxei pe depozitele bancare, iar acesta ar putea implica rezervele financiare ale fondurilor de asigurari sociale, dar si un eventual sprijin din partea Bisericii.

Taxa pe depozite a fost ceruta de statele zonei euro pentru sprijinirea Ciprului cu imprumuturi externe de 10 miliarde de euro. Guvernul de la Nicosia ar fi trebuit sa obtina din taxarea banilor din conturile bancare 5,8 miliarde de euro, intrucat imprumuturile externe acopera doar o parte a necesarului financiar al statului, iar tarile euro au refuzat sa acorde imprumuturi mai mari, pentru a nu ridica indatorarea tarii la un nivel considerat nesustenabil.

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, s-a intalnit miercuri cu liderii partidelor pentru a analiza pasii urmatori dupa decizia Parlamentului, potivit cotidianului elen Kathimerini. Partidele vor forma echipe de experti care sa discute un Planul B cu banca centrala.

Printre optiunile discutate se numara utilizarea unor rezerve de circa 5 miliarde de euro detinute de fondurile de asigurari sociale ale Ciprului, precum si o oferta catre deponenti pentru acceptarea voluntara a unui schimb cu obligatiuni legate de veniturile pe care statul ar urma sa le obtina din exploatarea resurselor de gaze naturale.

In acest timp, in RomaniaPatriarhia Romn cere bani de la toat lumea pentru finalizarea Catedralei Neamului. Vorbim de un edificiu care va avea 125 de metri nlime i va eclipsa Casa Poporului construit de Ceauescu.


Catedrala Mntuirii Neamului finanat de stat

Catedrala Mntuirii Neamului finanat de stat / FOTO: basarica.wordpress.com

Construcia a nghiit din 2010 i pn acum nu mai puin de 50 DE MILIOANE DE EURO. ns mai are nevoie de tot cam pe att, pentru a fi dat n folosin n 2015. Purttorul de cuvnt al Patriarhiei se plnge c, din cauza crizei, donaiile credincioilor s-au redus considerabil. A venit si cu o solutie: banii ar trebui s vin de la autoriti.

n 2010, Patriarhia a demarat lucrrile de construcie a celui mai mare lca de cult din Romnia. Pn n acest moment, proiectul a fost realizat n proporie de 50%.

n cei doi ani de cnd au nceput lucrrile de construcie, Patriarhia a investit aproximativ 50 de milioane de euro. Autoritile locale i centrale au sprijinit biserica, anul trecut, cu aproape opt milioane i jumtate de euro. Mai mult de jumtate din aceast sum, peste 4,2 milioane de euro, a fost alocat de Guvern. Primria General a contribuit i ea cu 2 milioane de euro. ns fondurile colectate nu sunt suficiente.

“Avand in vedere faptul ca suntem intr-o perioad de criza economica, donatiile de la credinciosii si clericii din romania si din strainatate nu mai sunt la nivelul celor din anul 2011. Atat autoritatile centrale, cat si cele locale trebuie sa sustina financiar construirea catedralei mantuirii neamului”, a declarat purttorul de cuvnt al Patriarhiei.

Prerile sunt mprite n ceea ce privete aceast construcie.

Pentru a duce la bun-sfrit Catedrala Neamului, Patriarhia Romn estimeaz c ar mai fi nevoie de cel puin 50 de milioane de euro.

 

Sursa: protv si realitatea.net

, , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *