Ministerul Finanelor Publice (MFP) intenioneaz s limiteze la 2.000 lei de la 10.000 lei n prezent plile cu numerar ntre persoanele juridice, a declarat, mari, ntr-o conferin de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat n minister.


Exist din ’96Ordonana de Guvern nr. 15care a fost modificat de-a lungul timpului care stabilea diverse obligaii legate de plata prin banc ntre companii. Avem n acest moment o obligativitate asocietilor comercialede a nu face pli n numerar mai mari de 10.000 lei pe zi i mai mari de 5.000 lei ctre un agent agent economic cu o singur excepie, anume a operatorilor de cash&carry. Se intenioneaz ca, n aceast zon a relaiilor ntre comerciani, la acest moment,s fie redus acest plafon care n prezent este de 10.000 lei la o limit de 2.000 de lei pentru a stimula i a mpinge agenii economici s fac pli ntre ei prin sisteme bancarei o extindere a zonei de aplicare a acestei limitri de la persoan juridic la persoan juridic la comerciani, n general. Pe proiectul de ordonan pe care l avem n vedere sunt supuse acestei reglementri nu doar plile ctre persoane juridice ci i pli ntre persoane juridice i persoane fizice autorizate, persoane care desfoar activiti comerciale, n general”, a spus Manolescu.
Potrivit acestuia, o alt intenie este de a ncerca s limiteze, prin acest act normativ, iplile pe care persoanele juridice le fac ctre persoane fizice, n general, pentru rambursri de mprumuturi pentru pli de dividende, cesiuni de drepturi de creane i aa mai departe, “tot la acest plafon de 2.000 lei pe numerar, urmnd ca restul plilor s fie fcute prin instrumente bancare”. comentariu rapcea.ro: cu alte cuvinte, nu vei mai putea primi salariul (de peste 2.000 lei) dect prin Banc, banc ce va avea de cștigat comisioane frumușele din toat afacerea. mai mult, Statul (și cei ce conduc din umbr planeta) vor putea urmri ce, ct și de la cine primești bani.

O astfel de msur are la baz i raiuni de natura descurajrii evaziunii fiscale pentru c numerarul n sine creeaz potenial de evaziune fiscal i probleme n urmrire i n administrare. Sperm ca aceste msuri s fie aplicabile ntr-un timp ct mai scurt. (…) n Romnia populaia rural este ntr-o pondere de aproximativ 50%. Sunt judee n ar cu populaie rural de 60 – 70%. Gradul de cultur bancar i gradul de disponibilitate a populaiei de a folosi carduri bancare care sunt poate cel mai la ndemn substitut de numerar nu este unul care s fie ncurajator i care s permit, cel puin n acest moment, i Romniei s ia decizii n aceast direcie”, a explicat oficialul MFP. comentariu rapcea.ro: deci de asta i doare pe ei, c nu pot urmri ce facem cu banii, unde și cum i folosim. Din cte i amintesc, nici o lege nu are ca obiect urmrirea finanțelor persoanei fizice sau juridice n lipsa unei anchete penale sau fiscale, altfel cum s mai putem vorbi despre respectarea prezumției de nevinovție !? n opinia mea, oamenii ar trebui s se revolte public mpotriva unor astfel de msuri de control total, iar acest proiect de ordonanț va trebui atacat n Justiție, la intrarea lui n vigoare.

sursa: ziuaveche.ro

, ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *