Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să limiteze la 2.000 lei de la 10.000 lei în prezent plățile cu numerar între persoanele juridice, a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat în minister.


Există din ’96 Ordonanța de Guvern nr. 15 care a fost modificată de-a lungul timpului care stabilea diverse obligații legate de plata prin bancă între companii. Avem în acest moment o obligativitate a societăților comerciale de a nu face plăți în numerar mai mari de 10.000 lei pe zi și mai mari de 5.000 lei către un agent agent economic cu o singură excepție, anume a operatorilor de cash&carry. Se intenționează ca, în această zonă a relațiilor între comercianți, la acest moment, să fie redus acest plafon care în prezent este de 10.000 lei la o limită de 2.000 de lei pentru a stimula și a împinge agenții economici să facă plăți între ei prin sisteme bancare și o extindere a zonei de aplicare a acestei limitări de la persoană juridică la persoană juridică la comercianți, în general. Pe proiectul de ordonanță pe care îl avem în vedere sunt supuse acestei reglementări nu doar plățile către persoane juridice ci și plăți între persoane juridice și persoane fizice autorizate, persoane care desfășoară activități comerciale, în general”, a spus Manolescu.
Potrivit acestuia, o altă intenție este de a încerca să limiteze, prin acest act normativ, și plățile pe care persoanele juridice le fac către persoane fizice, în general, pentru rambursări de împrumuturi pentru plăți de dividende, cesiuni de drepturi de creanțe și așa mai departe, “tot la acest plafon de 2.000 lei pe numerar, urmând ca restul plăților să fie făcute prin instrumente bancare”. comentariu rapcea.ro: cu alte cuvinte, nu vei mai putea primi salariul (de peste 2.000 lei) decât prin Bancă, bancă ce va avea de câștigat comisioane frumușele din toată afacerea. mai mult, Statul (și cei ce conduc din umbră planeta) vor putea urmări ce, cât și de la cine primești bani.

O astfel de măsură are la bază și rațiuni de natura descurajării evaziunii fiscale pentru că numerarul în sine creează potențial de evaziune fiscală și probleme în urmărire și în administrare. Sperăm ca aceste măsuri să fie aplicabile într-un timp cât mai scurt. (…) În România populația rurală este într-o pondere de aproximativ 50%. Sunt județe în țară cu populație rurală de 60 – 70%. Gradul de cultură bancară și gradul de disponibilitate a populației de a folosi carduri bancare care sunt poate cel mai la îndemână substitut de numerar nu este unul care să fie încurajator și care să permită, cel puțin în acest moment, și României să ia decizii în această direcție”, a explicat oficialul MFP. comentariu rapcea.ro: deci de asta îi doare pe ei, că nu pot urmări ce facem cu banii, unde și cum îi folosim. Din câte îi amintesc, nici o lege nu are ca obiect urmărirea finanțelor persoanei fizice sau juridice în lipsa unei anchete penale sau fiscale, altfel cum să mai putem vorbi despre respectarea prezumției de nevinovăție !? În opinia mea, oamenii ar trebui să se revolte public împotriva unor astfel de măsuri de control total, iar acest proiect de ordonanță va trebui atacat în Justiție, la intrarea lui în vigoare.

sursa: ziuaveche.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares