taxImaginaia Guvernului Ponta pare s nu aib limite n ceea ce privește fiscalitatea din Romnia, care este ara cu cele mai multe taxe și impozite din Europa de Est. O hotrre de Guvern publicat n 14 martie schimb total modul n care firmele pot deduce anumite cheltuieli, transformnd totul ntr-o misiune imposibil. HG nr 84 din 06/03/2013, publicat n Monitorul Oficial n 12 martie specific ca pentru achiziia de bunuri n valoare de sub 100 de euro, inclusiv TVA, deducerea se va putea face doar dac bonul fiscal ia forma unei facturi simplificate care conine codul de nregistrare TVA al beneficiarului.

nainte de a diseca aceast modificare fiscal nascut parc din mintea odihnit a unor psihopați, trebuie s ținem cont de faptul c fiscalitatea din Romnia, cu toate c este una sczut la nivel european din punct de vedere a ponderii din PIB (n 2010 era cea mai mic din Europa, 27%), are unul dintre cele mai complicate sisteme fiscale și printre cel mai mare numr de taxe din Europa. Potrivit unei analize a PriceWaterhouseCoopers, Romnia se afl pe locul 136 la nivel mondial la numrul de taxe pe care trebuie s l plteasc o firm, cu 41 de taxe, fiind țara din Europa de Est cu cele mai multe taxe, chiar dac n trecut acestea erau peste 100! Corelat cu numrul de ore necesar pentru pltirea taxelor și cu formalitțile necesare pentru nregistrarea deducerilor, nu putem concluziona dect c Romnia este un iad fiscal, att pentru firme, ct și pentru persoanele fizice.

Hotrrea de guvern legat de deduceri are n sine un singur avantaj: de acum nainte se pot deduce cheltuieli pe baza bonului fiscal pentru toate tipurile de achiziții, nu doar pentru combustibil, cum era n trecut. Dezavantajele, ns, sunt categorice. n primul rnd, bonul fiscal va trebui s conțin tiprit codul TVA al cumprtorului, lucru care momentan nu se poate realiza cu casele de marcat existente n benzinriile, taxi-urile și parcrile cu plat din Romnia. Și dac acest lucru ar fi posibil la un moment dat, veți trebui s dictați exact toate datele firmei la ghișeu pentru emiterea bonului fiscal folosit la deducere. Alternativa ar fi s cereți factur fiscal pentru toate sumele. nchipuiți-v ca sunteți n taxi și dup o curs de 15 minute mai stați alte 30 pentru ca șoferul s v ntocmeasc o factur!

Apoi trebuie s cunoașteți cursul valutar. Hotrrea menționeaz limita n euro, n condițiile n care moneda național este leul. Nu conteaz, va trebui s calculați dac ce ați cumprat pentru firm n lei este mai puțin de 1oo de euro pentru a putea s deduceți cheltuiala doar pe baza bonului.

Ca orice lege tmpit din Romnia, exist și modalitți de a o eluda ușor, de parc scopul firmelor din Romnia nu este de a vinde, a produce, a presta, ce a-și cheltui tot timpul cu fiscalitatea inventat de fiecare guvern, pe rnd. n situatia in care alimentati de la o pompa de benzina a carei casa de marcat nu permite tiparirea pe bonul fiscal al codului fiscal benficiar, inclusiv literele RO – puteti pastra bonurile fiscale si la sfarsit de luna (de exemplu) sa va intoarceti la aceea pompa de benzina, solicitati o singura factura pentru aceste bonuri. Soluție la problema care nu era o problem n urm cu o lun.

Economia subteran din Romnia este evalutat la peste 30% din PIB, fiind depșit la nivel european doar de Italia. Marea problem este colectarea impozitelor și legislația precar. Dar, ca deobicei, problema nu este lovit la surs, ci se ncearc un artificiu fiscal n speranța c mulți comercianți nu vor putea deduce TVA-ul o perioad, pn se vor putea pune la punct logistic, statul fericit nefiind nevoit s returneze niste sume care vor aprea ca plus la buget. Realitatea este ns c evaziunea fiscal și economia subteran nu este creat de milioanele de romni care și mprumut bani ntre ei fr acte sau și vnd vecinilor canapele vechi sau roșiile din grdina proprie.

Sursele evaziunii fiscale sunt rețelele de mafioți bine puse la punct și susținute politic. Cei care fac trafic cu alcool, țigri și benzin, cei care import legume prin firme fantom. Cei care opereaz la scar mare, care dau profitul mai departe la procurori, politicieni și miniștri. Nu la firmele care vor s și deconteze un plin la mașini sau o curs de taxi. De fiecare dat cnd guvernul s-a trezit c nu are bani, a fcut o haiducie pe invers, a luat de la cei mulți care au puțini, din cauza celor puțini care fur mult. A schimbat codul fiscal ilegal de cteva ori pe an, a crescut asigurrile sociale, a mpovrat pturile sociale care nu sunt cu nimic vinovați de evaziunea fiscal. Ceea ce se numește, ntr-un cuvnt, cleptocrație.

Sursa –NapocaNews

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares