Zeci de jurnaliști au cutat prin milioane de documente mii de nume pentru a produce investigația ICIJ n lumea secret a industriei off-shore

 

de Gerard Ryle, Marina Walker Guevara, Michael Hudson, Nicky Hager, Duncan CampbellșiȘtefan Cndea

 

O captur de 2,5 milioane de documente a dezvluit secretele a mai mult de 120.000 de societți și fonduri off-shore, expunnd afaceri ascunse ale politicienilor, mafioților și ale magnaților de pe ntreg globul.

 

Documentele secrete obținute deInternational Consortium for Investigative Journalismdezvluie numele din spatele firmelor și fondurilor private din Insulele Virgine Britanice, Insulele Cook și alte paradisuri fiscale.

 

Documentele includ medici, dentiști, fermieri din Grecia, dar și familii și parteneri ale dictatorilor, escroci de pe Wall Street, miliardari din Europa de Est și Indonezia, directori executivi ai corporațiilor de stat ruse, traficanți internaționali de arme și o firm paravan pe care Uniunea European a catalogat-o ca fiind implicat n programul nuclear al Iranului.

 

Documentele scurse ofer fapte și cifre cum ar fi transferuri de bani, date de nregistrare a firmelor, legturi dintre firme și persoane, date care ilustreaz cum secretul financiar din paradisurile fiscale s-a rspndit agresiv n lume, permițnd celor bogați și celor bine ancorați s se sustrag de la plata taxelor, alimentnd corupția și problemele economice att n țrile bogate, ct și n cele srace. Documentele detaliaz proprietțile firmelor și persoanelor din mai mult de 170 de țri și teritorii.

 

Stocul de documente reprezint cel mai mare depozit de informații confidențiale legate de industria off-shore obținut vreodat de o organizație media. Cantitatea de documente, msurat n gigabiți, este de peste 160 de ori mai mare dect documentele Departamentului de Stat American publicate de WikiLeaks n 2010.

 

Pentru a analiza documentele, ICIJ a colaborat cu reporteri de la The Guardian, BBC, Le Monde, Sddeutsche Zeitung și NDR, Washington Post, Canadian Broadcasting Corporation (CBC) și alte 31 de organizații media partenere din lume.

 

86 de jurnaliști din 46 de state au luat la puricat datele informatice și au examinat emailurile, registrele contabile și alte documente care acopereau aproape 30 de ani.

 

„Nu am vzut niciodat așa ceva. Lumea ascuns a fost n sfrșit expus”, a declaratArthur Cockfield, profesor de drept și expert n taxe de la Queen University din Canada, care s-a uitat peste cteva dintre documente n timpul unui interviu la CBC. El a mai spus c documentele i amintesc de o scen din filmul clasic Vrjitorul din Oz n care „trgeau cortina și vedeai vrjitorul opernd mașina secret”.

 

 

Mafioți și oligarhi

 

Transferurile de bani n strintate, legale sau ilegale, personale sau ale firmelor, pot distruge economii și pot asmuți națiuni unele mpotriva altora. Criza economic continu a Europei a alimentat dezastrul financiar al Greciei accentuat și de nșeltoriile fiscale din strintate, dar și de cderea sistemului bancar din micul paradis fiscal din Cipru unde lichiditțile bncilor locale au fost umflate de valuri de bani din Rusia.

 

Organizațiile care lupt mpotriva corupției spun c secretul off-shore submineaz legea și forțeaz cetțenii normali s plteasc taxe mai mari pentru suplinirea taxelor care dispar spre zonele off-shore.Stolen Asset Recovery Initiative, o inițiativ a Bncii Mondiale și a ONU, estimeaz c transferurile de bani n strintate pe plan mondial provenite din infracțiuni financiare se estimeaz a fi ntre 1.000 și 1.600 de miliarde de dolari n fiecare an.

 

Investigația ICIJ care a durat 15 luni a descoperit c pe lng tranzacții perfect legale, secretomania și lipsa de supraveghere a industriei off-shore permit prosperarea fraudelor, evaziunilor fiscale și a corupției politice.

 

Proprietarii identificați n documentele off-shore sunt:

 

 Persoane sau firme legate de Afacerea Magnitsky din Rusia, un scandal de fraud fiscal care a tensionat relațiile ruso-americane și a dus la interdicția pentru americani de a adopta copii din Rusia

 Un intermediar venezuelean acuzat c a folosit entitți off-shore pentru a finanța un joc piramidal internațional, plnia prin care 30 de milioane de dolari au ajuns sub form de mit la un oficial guvernamental din Venezuela

 Un magnat care a cștigat miliarde de dolari din contracte publice n timpul boom-ului din construcții impus de Ilham Aliyev, președintele Azerbaijanului, magnat care a servit ca director a mai multor firme off-shore secrete deținute de fiicele președintelui

 Un miliardar indonezian apropiat de dictatorul Suharto care a mbogțit elitele n ultimii zece ani ai dictaturii sale

 

De asemenea, documentele ofer posibile noi indicii legate de infracțiuni și de ascundere a banilor, ca follow-up pentru articole sau anchete mai vechi. Dup ce a auzit c ICIJ a identificat-o peMaria Imelda Marcos Manotoc, cea mai n vrst dintre fiicele fostului dictator din Filipine Ferdinand Marcos, cabeneficiara unui fond fiduciar din BVI, oficialii filipinezi au declarat c sunt doritori s afle dac vreun bun din acest fond este parte a averii de 5 miliarde de dolari pe care tatl ei a acumulat-o prin corupție.

Manotoc, care este guvernator al unei provincii din Filipine, a refuzat s rspund ntrebrilor jurnaliștilor pe aceast tem.

 

 

Bogție conectat politic

Documentele obținute de ICIJ fac lumin n tacticile zilnice pe care firmele care nregistreaz companii și fonduri n paradisuri fiscale le folosesc pentru a ascunde acționarii.

 

Tony Merchant, unul dintre avocații de top din Canada, a fcut un pas mai departe pentru a menține confidențialfondul din Insulele Cookpe care l-a alimentat cu mai mult de un milion de dolari n 1998, arat documentele obținute.

 

ntr-un document pe care trebuia s-l completeze pentru autoritțile fiscale din Canada, Merchant a scris „nu” atunci cnd a fost ntrebat n 1999 dac deține bunuri n valoare de peste 100.000 de dolari n strintate, arat datele unei instanțe judectorești.

 

ntre 2002 și 2009, el a achitat taxe pentru a-și menține fondul prin depunerea de mii de dolari cash n cecuri de cltorie ndesate n plicuri, n loc s transfere banii, ceea ce ar fi fost ușor de depistat, se arat n documentele firmei care i oferea servicii off-shore și avea n ncredințare fondul su.

 

Undocumentavertiza șefii companiei c Merchant „va face infarct” dac vor ncerca s-l contacteze pe fax.

 

Este neclar dac Pana Merchant, soția sa, senator canadian a declarat n formularele anuale financiare acest fond. Conform legii, ea trebuia s declare anual ctre Comisia de etic a Senatului c este beneficiara unui astfel de fond, dar informația aceasta este confidențial.

 

Merchant a refuzat s fac orice comentariu.

 

Alte nume importante identificate n documentele off-shore sunt soția vicepremierului rus Igor Shuvalov și doi directori importanți ai Gazprom, gigantul rus productor de gaz deținut de guvernul de la Moscova. Documentele arat c soția lui Shuvalov și oficialii Gazprom dețin acțiuni n firme din Insulele Virgine Britanice. Toți trei au refuzat s comenteze.

 

Alt nume este cel al baronesei Carmen Thyssen-Bornemisza, faimoas ca protectoare a artelor, care a fost identificat n documente folosind ofirmdin Insulele Cook pentru a cumpra opere de art, cum a fost cazul tabloului „Moar de ap la Gennep” a lui Van Gogh, n cadrul licitațiilor organizate de case precum Sotheby și Christie.

 

Avocatul baronesei a recunoscut c ea are beneficii financiare din taxe prin faptul c este acționar la un off-shore, dar a subliniat c folosește paradisurile fiscale n special pentru ca i ofer „flexibilitate maxim” atunci cnd transport opere de art dintr-o țar n alta.

 

Printre cei 4.000 de americani al cror nume apare n documentele CTL se numr Denise Rich, o cantautoare nominalizat la Grammy, al crei soț s-a aflat n centrul scandalului de grațiere izbucnit lancheiereamandatului luiBill Clinton.

 

O investigație a Congresului american a artat c Rich, care a strns fonduri electorale de milioane de dolari pentru politicienii democrați, a jucat un rol major n campania prin care l-a convins pe Clinton s-l grațieze pe fostul ei soț, Marc Rich, un afacerist din domeniul petrolului care era arestat n Statele Unite pentru evaziune fiscal și crim organizat.

 

Documentele obținute de ICIJ arat c ea avea144 de milioanede dolari ntr-un fond din Insulele Cook. Bunurile din fond includeau un iacht numit Lady Joy. Aici Rich și distra musafirii, celebritți, și aduna fonduri pentru caritate.

 

Rich a renunțat la cetțenia american n 2011, are cetțenie austriac și a refuzat s rspund ntrebrilor legate de fondul off-shore.

 

Un alt nume celebru care apare n documente și care a renunțat la cetțenia american este un membru al dinastiei Mellon, care a pus pe picioare companii precum Gulf Oil și Mellon Bank. James R. Mellon – autor de crți despre Abraham Lincoln și despre patriarhul familiei, Thomas Mellon – a folosit patru companii din BVI și Lichtenstein pentru a tranzacționa acțiuni și a transfera zeci de milioane de dolari ntre conturi bancare off-shore pe care le controla.

 

Ca multi alți juctori off-shore, Mellon pare s fi luat msuri s se distanțeze de interesele sale din paradisurile fiscale. De multe ori a folosit terți ca directori sau asociați interpuși, o unealt legal pe care mulți proprietari de societți off-shore o folosesc pentru a-și pstra anonimatul.

 

Contactat n Italia unde triește o parte din an, Mellon a declarat ICIJ c n trecut a deținut o mulțime de entitți off-shore, dar c le-a lichidat pe toate. El a adugat c le-a folosit pentru avantaje fiscale și din motive juridice, sftuit de avocatul su. “Dar nu am nclcat niciodat legea fiscal”, a declarat el.

 

Ct despre utilizarea directorilor interpuși, Mellon a precizat c acesta este modul n care societțile sunt nființate și a adugat c este foarte util pentru persoane ca el care cltoresc mult s aib pe cineva care s se ocupe de afaceri. “Tocmai am auzit de un candidat prezidențial care are o mulțime de bani n Insulele Cayman”, a declarat Mellon, acum cetțean britanic, fcnd aluzie la Mitt Romney. “Nu toți cei care dețin societți off-shore sunt escroci”, a ncheiat el.

 

 

Amploarea off-shore

 

Obscuritatea lumii off-shore face dificil de urmrit traseele financiare. ntr-unstudiufcut de James S. Henry, fost economist-șef al McKinsey & Company, se estimeaz c averea ascuns n paradisurile fiscale este ntre 21.000 și 32.000 de miliarde, aproape echivalentul a economiilor Statelor Unite și Japoniei laolalt.

 

Chiar dac economia mondial s-a poticnit, industria off-shore a continuat s creasc, spune Henry, care este membru n conducereaTax Justice Network, un grup internațional de cercetare care pledeaz mpotriva paradisurilor fiscale.

 

Cercetrile lui Henry arat c valoarea bunurilor manageriate de primele 50 de bnci private din lume, care adesea folosesc paradisuri fiscale pentru a-și ajuta clienții s-și mențin „valoarea net”, a crescut de la 5.400 de miliarde de dolari n 2005 la mai mult de 12.000 de miliarde n 2010.

 

Henry și alți critici argumenteaz c secretomania off-shore are un efect coroziv asupra guvernelor și sistemelor legislative, permițnd oficialilor corupți s devasteze avuția public și asigur acoperire pentru traficanții de persoane, mafioți, braconieri de lux și alte tipuri de infracțiuni.

 

Aprtorii off-shore spun c majoritatea proprietarilor sunt impicați n afaceri legale. Centrele off-shore, explic ei, permit firmelor și persoanelor s-și diversifice investițiile, strng alianțe comerciale transfrontaliere și fac afaceri ntr-o zon prietenoas care evit regulile dificile și birocrația din lumea fiscal normal.

 

„Totul este mult mai axat spre afaceri. Dac nu ești onest, poți profita ntr-o manier negativ, dar dac ești onest poți profita ntr-o manier pozitiv”, a spus David Marchant, editorulOffshoreAlert, un ziar online.

 

Mare parte a articolelor ICIJ sunt axate pe dou firme off-shore:Portcullis TrustNetdin Singapore șiCommonwealth Trust Limited(CTL) din Insulele Virgine Britanice – BVI, firme care au ajutat zeci de mii de persoane s nființeze entitți off-shore și conturi bancare greu de depistat.

 

Autoritțile din BVI au descoperit cntre 2003 și 2008CTL a nclcat n mod repetat legislația pentru combaterea splrii banilor din insul prin faptul c nu verifica și nregistra trecutul și identitatea clienților. „Aceast firm n special avea n interiorul ei probleme sistemice legate de splarea banilor”, a declarat anul trecut un oficial din cadrul Comisiei pentru Servicii Financiare din BVI.

 

Documentele arat c CTL a nființat 31 de firme n 2006 pentru o persoan identificat n Marea Britanie, conform datelor unui tribunal, ca fiind paravan pentru Mukhtar Ablyazov, un magnat bancher din Kazahstan care a fost acuzat c a furat 5 miliarde de dolari din una dintre cele mai mari bnci ale fostei republici sovietice. Ablyazov a negat orice fapt ilegal.

 

Thomas Ward, un canadian care este unul dintre cei doi fondatori, n anul 1994, ai CTL și a continuat s lucreze drept consultant pentru firm, a declarat c procedurile de investigare a clienților sunt conforme cu standardele industriei off-shore din BVI, dar nici o msur de verificare nu poate asigura c firme ca CTL nu vor fi „trase pe sfoar de clienți necinstiți” sau s ncheie afaceri cu „cineva care pare, cu tot istoricul verificrii, a fi onest”, dar ”ulterior se dovedește c a fcut ceva oneros”.

 

“Este duntor, deși poate la ndemn, s demonizm CTL ca fiind de departe cea mai mare problem din aceast industrie. Mai degrab cred c problemele CTL au fost direct proporționale cu cota sa de piaț”, a fost rspunsul lui Ward la ntrebrile legate de CTL.

 

n urma analizei documentelor TrustNet, ICIJ a identificat 30 de americani, clienți ai firmei, acuzați de infracțiuni financiare, splare de bani și alte nereguli fiscale. Printre acestea se afl Paul Bilzerian, fostul titan de pe Wall Street, care a fost condamnat pentru evaziune fiscal și nclcare a legislației bursiere n 1989, dar și Raj Rajaratnam, un miliardar manager al unui fond de investiții care a fost și el condamnat la nchisoare n 2011 ntr-unul dintre cele mai mari scandaluri cu secrete bursiere din istoria Statelor Unite.

 

TrustNet a refuzat s rspund ntrebrilor jurnaliștilor.

 

 

Lista Neagr

 

Documentele obținute de ICIJ arat cum angajații firmelor off-shore și ajut clienții s conceap structuri financiare elaborate care se ntind pe toate continentele. De exemplu, un oficial guvernamental thailandez are legturi cu un dictator african folosind TrustNet din Singapore pentru a nființa o firm secret n BVI.

 

Oficialul Nalinee „Joy” Taveesin este n prezent reprezentanta comerțului internațional thailandez. Ea a fost șefa de cabinet a premierului Yingluck Shinawatra pn anul trecut cnd a prsit acest post.

 

 

Taveesin și-a nființat firma din BVI n august 2008, la șapte luni dup ce a fost numit consultant al ministrului thailandez al Comerțului și cu trei luni nainte ca Trezoreria Statelor Unite s o introduc pe lista neagr a „prietenilor” dictatorului Robert Mugabe din Zimbabwe.

 

Trezoreria i-a nghețat bunurile din Statele Unite șia acuzat-oc „n secret susține practicile financiare ale unuia dintre cele mai corupte regimuri din Africa” prin traficul de pietre prețioase și alte afaceri care se fac n numele soției lui Mugabe și a altor oameni influenți din Zimbabwe.

 

Taveesin a declarat c relația ei cu familia Mugabe este „strict social” și c includerea pe lista neagr s-a fcut pe principiul vinovat prin asociere. Prin secretarul ei, Taveesin a negat categoric c ar avea o firm n BVI. ICIJ a verificatacționariatulfolosind datele TrustNet care demonstreaz c ea și fratele su sunt acționari la o firm din BVI care are ca adres principal o adres din Bangkok folosit pentru afacerile ei din Thailanda.

 

Datele obținute de ICIJ dezvluie și o firm secret deținut de Muller Conrad „Billy” Rautenbach, un om de afaceri din Zimbabwe care a fost introdus pe lista neagr n același timp cu Taveesin și care are legturi cu regimul Mugabe. Trezoreria american a precizat c Rautenbach a ajutat la organizarea unui proiect minier major n Zimbabwe de pe urma cruia „a beneficiat un numr mic de nalți oficiali corupți”.

 

Cnd CTL a nființat n 2006firmalui Rautenbach, acesta era deja un fugar, fiind cutat pentru acuzații de fraud n Africa de Sud. S-a renunțat la acuzațiile aduse lui personal, dar firma sud-african pe care o controla a pledat vinovat, conform codului penal, și a pltit o amend de aproape 4 milioane de dolari.

 

Rautenbach a respins acuzațiile autoritților americane, pretinznd ca acestea fac „erori legale și faptice importante” cnd introduc oamenii pe lista neagr, a precizat avocatul su, Ian Small Smith. Acesta a spus c firma lui Rautenbach din BVI a fost nființat „ca un vehicul special pentru investiții n Moscova” și c respect toate reglementrile n vigoare. Firma nu mai este activ.

 

 

„Magazin universal”

 

Clienții off-shore sunt deserviți de o industrie ntreag de intermediari, avocați, contabili bine pltiți și bnci care maschez, nființeaz structuri financiare și au grij de bunurile clienților n numele acestora.

 

Documentele obținute de ICIJ arat cum dou bnci de top din Elveția, UBS și Clariden, au colaborat cu TrustNet pentru a asigura clienților lor companii secrete n BVI și n alte paradisuri fiscale. Clariden, deținut de Credit Suisse, cuta astfel de nivele de confidențialitate pentru unii dintre clienții lor, arat datele, nct un oficial TrustNetdescriacererea bncii ca fiind „Sfntul Graal” al entitților off-shore – un nivel de anonimat al companiei nct poliția și autoritțile s-ar lovi „de un zid alb” n cazul ar ncerca s descopere identitatea real a acționarului. Clariden a refuzat s rspund ntrebrilor legate de relația sa cu TrustNet.

 

„Din cauza legilor elvețiene privind secretul bancar, nu avem dreptul de a oferi nici o informație legat despre clienți reali sau fictivi. Ca regul general, Credit Suisse și companiile sale respect legislația n țrile n care funcționeaz”, a fost rspunsul bncii.

 

Un purttor de cuvnt al UBS a declarat c banca aplic „cele mai nalte standarde internaționale” n lupta mpotriva splrii banilor și c TrustNet „este unul dintre cei peste 800 de furnizori de servicii pe plan mondial cu care clienții UBS aleg s lucreze pentru a li se asigura servicii de administrare a averii sau planuri de succesiune. Acești furnizori sunt folosiți de asemenea și de clienții altor bnci”.

 

TrustNet se descrie ca un „magazin universal”, personalul su incluznd avocați, contabili și alți experți care pot oferi pachete „secrete” personalizate pentru a ndeplini nevoile și valoarea financiar a clienților si.

 

Aceste pachete pot fi simple și ieftine, cum ar fi nființarea unei firme n BVI, sau pot fi structuri complexe care includ diferite nivele de fonduri fiduciare, firme, fundații, asigurri și așa-numiții directori și companii „paravan”.

 

Cnd nființeaz firme pentru clienții lor, acest tip de companii adesea numesc directori și acționari artificiali, agenți care servesc drept paravan atunci cnd adevratul acționar al firmeinu dorește s i se afle identitatea.

 

Din cauza extinderii acestui proces al directorilor și acționarilor paravan, anchetatorii care urmresc activitți de splare a banilor și alte infracțiuni ajung adesea ntr-o fundtur cnd ncearc s afle cine se ascunde n spatele firmelor off-shore.

 

O analiza ICIJ, BBC și The Guardian a identificat un grup de 28 „directori impostori” care acționeaz ca reprezentanți, pe hrtie, pentru mai mult de 21.000 de firme, printre ei aflndu-se și directori care reprezint fiecare și cte 4.000 de astfel de firme.

 

Printre cei mai importanți directori identificați n documentele obținute de ICIJ se numr și o firm din Marea Britanie care este director al unei companii din BVI,Tamalaris Consolidated Limited, pe care Uniunea European a catalogat-o ca fiind paravan pentruCompania de Navigație a Iranului. UE, ONU și Statele Unite au acuzat aceast Companie de Navigație de ajutor oferitprogramului nuclear al Iranului.

 

 

„Zon liber de sancțiuni”

 

Organizații internaționale lupt de zeci de ani s limiteze nșelciunile fiscale și corupția din industria off-shore. n 1990, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economic a nceput a pune presiune pe zonele off-shore s reduc nivelul anonimatului datelor pe care le dețin și s acționeze mai intens mpotriva splrii banilor, dar eforturile au fost ncetinite n 2000 cnd administrația Bush și-a retras suportul american, conform lui Robert Goulder, fost redactor-șef al Tax Notes International.

 

O alt „mare cruciad” mpotriva paradisurilor fiscale, scrie Goulder, a nceput cnd autoritțile din Statele Unite au acționat mpotriva UBS, forțnd banca elvețian s plteasc 780 de milioane de dolari n 2009 pentru a ajunge la o nțelegere legat de acuzațiile c a ajutat cetțeni americani s eludeze Fiscul. Autoritțile americane și germane pun presiune pe bnci și guverne pentru ca informațiile legate de clienții și conturi off-shore s fie furnizate autoritților ori de cte ori este nevoie.

 

Prim-ministrul britanic David Cameron a promis s uzeze de președinția sa n G8, forumul celor mai bogate opt state din lume, pentru a ajuta la impunerea legii n ceea ce privește evaziunea fiscal și splarea banilor. Promisiuni ca acestea au fost privite cu scepticism, avnd n vedere rolul cheie jucat de SUA, Marea Britanie și Rusia ca destinație a banilor murdari.

 

n ciuda noilor eforturi, industria off-shore rmne o „zon liber de sancțiuni” pentru oricine vrea s comit fraude financiare, a spus Jack Blum, fost anchetator al Senatului american, care este acum specializat pe investigarea splarii banilor și afraudelor fiscale. „Periodic, gunoiul pute așa de ru nct cineva nchide capacul tomberonului și se așeaz pe el pentru un timp. Exist cteva progrese, dar este un drum al naibii de lung”, a spus Blum.

 

Au contribuit la documentarea acestui articol Mar Cabra, Kimberley Porteous, Frederic Zalac, Alex Shprintsen, Prangtip Daorueng, Roel Landingin, Francois Pilet, Emilia Daz-Struck, Roman Shleynov, Harry Karanikas, Sebastian Mondial and Emily Menkes.

CITESTE DOSARUL OFFSHORELEAKS

sursa: Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigație

, , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *