Oamenii de stiinta au creat o imprimanta 3D care produce un tesut similar celui uman, compus din particule de apa si lipide, ce ar putea fi folosit la administrarea tratamentelor medicale si in cazul transplanturilor de tesuturi.

Los Angeles Timesscrie ca oamenii de stiinta au creat “materialul” revolutionar care are la baza doar ingrediene bio, nu celule umane.

Straturile lipidice duble sunt formate din doua siruri de molecule, avand o latura hidrofuga si una hidrofila, lucru esential pentru supravietuirea membranelor celulare. Acestea sunt imprimate cu ajutorul micropipetei imprimantei Villar 3D, care asaza particulele in retea.

Particulele lipidice expulzate de imprimanta masoara circa 50 de microni, adica sunt de aproximativ cinci ori mai mari dcat o celula umana. Inserate in organism, ele se pot comporta ca un conductor al substantelor catre intregul sistem.

Inventia ii apartine lui Gabriel Villar, de la Universitatea Oxford.

Villar, de asemenea, a artat c materialul ar putea fi declanșat n contractare ca un mușchi.El a emis ideea c exist chiar posibilitatea de a trimite semnale electrice, dup construirea o cale conductoare prin unele din aceste țesuturi create artifical – ca un nerv rudimentar.

Orice utilizri potențiale medicale sunt nc de domeniul viitorului, a afirmat Villar – dar aceste structuri ar putea fi folosite pentru a altoi pe organe pentru a inlocui piesele deteriorate, folosite ca schele pe care sa creasca mai multe celule, sau ar putea fi introduse in organism a elibera medicamente uneori indicate, n anumite locuri, cu declanșatoare specifice.

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares