daciiMiceal Ledwith, confident al Papei Ioan Paul al II-lea i omul care a avut acces la toate documentele secrete din biblioteca Vaticanului, a fcut recent o afirmaie care a ocat lumea academic i nu numai. El a declarat c latina cult se trage din limba romn strveche, nu invers, cum se credea pn acum!

1ntr-un interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj, n decembrie 2012, Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, unul din oamenii care au avut acces la cei 230 de kilometri de rafturi cu cri din arhiva bibliotecii Vaticanului i fost membru al Comisiei Teologice Internaionale, a fcut o declaraie ocant: “Chiar dac se tie c latina e limba oficial a Bisericii Catolice, precum i limba Imperiului Roman, iar limba romn este o limb latin, mai puin lume cunoate c limba romn, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latin, i nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba romn este o limb latin, ci mai degrab limba latin este o limb romneasc. Aadar, vreau s-i salut pe oamenii din Munii Bucegi, din Braov, din Bucureti. Voi suntei cei care ai oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latin – n.r.)”. Aceast declaraie o putei vedea pe internet, pe YouTube,minutele 52.30 – 53.11.

Romnia, Grdina Maicii Domnului

Cu alte cuvinte, teoria conform creia romanii au cucerit o parte din Dacia, iar dacii, inclusiv cei din teritoriile necucerite de Roma, i-au abandonat limba strmoilor lor i au nceput s vorbeasc latina e fals. Conform declaraiei lui Ledwith, la ntlnirea lor cu romanii, dacii nu au avut nevoie de translatori: vorbeau deja limba din care se nscuse chiar latina. Din aceast perspectiv, romnii apar drept unul i acelai popor cu dacii, continuatorii direci i legitimi ai acestora. Mai mult, ar rezulta c i romanii ar fi fost neam tracic. Menionm c Miceal Ledwith este o personalitate irlandez care nu are interese personale n Romnia. De asemenea, reamintim c Papa Ioan Paul al II-lea a spus, cu ocazia vizitei n ara noastr, din anul 1999, c Romnia este “Grdina Maicii Domnului”. n aceast ordine de idei, se pune ntrebarea: ce tiu cei de la Vatican despre noi, iar noi habar nu avem?

Genetic, nu ne-am schimbat de 5.000 de ani, suntem tot daci

Un studiu de paleogenetic, realizat ntre anii 2003-2006, a artat c, genetic, suntem daci, iar teoria latinizrii fcute de Imperiul Roman este fals.

Studiul, realizat de dr. Georgeta Cardo, specialist n genetic, cu sprijinul Universitii din Hamburg, Germania, a pornit de la esuturi osoase recoltate din peste 20 de situri arheologice din Romnia, de la un numr de 50 de indivizi aparinnd populaiilor care au trit aici cu 5.000 de ani n urm. Datele genetice obinute au fost comparate cu cele ale romnilor de astzi. Concluzia a fost c ntre actuala populaie a Romniei i cele care au trit pe teritoriul acestei ri cu 5.000 de ani n urm exist o clar nrudire genetic, iar fondul de baz dovedete continuitatea i legtura strns cu populaia strveche, adic cu dacii, ramura nord-dunrean a marelui neam tracic.

Sursa –Libertatea

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares