Guvernul a avizat nefavorabil proiectul iniiat de mai muli deputai PSD privind instituirea unui moratoriu de doi ani n care s fie amnat nceperea procedurii de executare silit a caselor n cazul persoanelor care, din cauza situaiei financiare, nu pot achita ratele la bnci sau utilitile.

Guvernul avizeaz nefavorabil amnarea executrii silite a persoanelor care nu mai pot achita rate (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Avizul nefavorabil a fost emis n edina de miercuri a Guvernului.

Iniiativa legislativ a fost depus n luna februarie la Senat de ctre ase deputai PSD i a primit avizul Consiliului Legislativ, cu meniunea de a se analiza dac un astfel de moratoriu nu va genera restrngerea activitii de creditare.

n document se propune ca pentru imobilele cu destinaie de locuin ale cetenilor romni persoane fizice supuse executrii silite din cauza neachitrii ratelor la credite bancare sau la alte tipuri de mprumuturi ori a facturilor la utiliti s existe un moratoriu de amnare pentru doi ani n ceea ce privete aplicarea executrii pentru debitorii care nu mai au n posesie un alt imobil cu destinaie de locuin i care ndeplinesc cel puin una dintre o serie de condiii, i anume veniturile familiei care urmeaz s fie evacuate nu depesc cuantumul salariului mediu pe economie pe membru de familie ori debitorul este singurul ntreintor al unei familii cu doi sau mai muli copii, face dovada lipsei unui loc de munc sau a unor afeciuni ncadrabile n categoriile gradelor de handicap sau nu are n posesie alte bunuri sau conturi bancare a cror valoare ar putea acoperi datoria.

La ncheierea perioadei de moratoriu de doi ani, debitorul este obligat s reia achitarea datoriilor pentru care i s-a imputat soluia executrii silite a imobilului, n condiiile n care pentru datoriile restante nu se percepe alt dobnd dect cea prevazut n contract, dar se actualizeaz cu rata inflaiei, achitarea datoriilor se reia din situaia n care era la momentul aplicrii moratoriului, iar, dac n perioada moratoriului debitorul efectueaz pli n contul datoriei, acestea vor fi scazute n mod corespunztor din datoria acumulat.

“Cetenii care fac obiectul prezentei legi trebuie s obin de la Direcia General de Asisten Social i Protecia Copilului pe raza creia se afl un certificat care s ateste ndeplinirea condiiilor de aplicare a moratoriului de amnare a executrii silite a locuinei personale. Direcia are obligaia ca n termen de cinci zile lucrtoare s fac verificrile necesare, instituionale i la faa locului, pentru a emite certificatul pe baza datelor existente despre solicitantul certificatului. Cetenii care au solicitat un certificat l vor prezenta bncii, firmei de utiliti, firmei de recuperare a datoriilor sau oricrei persoane juridice care a solicitat evacuarea silit din locuina personal sau executorului judectoresc dac procedura de executare silit a ajuns n acest stadiu”, se mai arat n propunerea legislativ.

Moratoriul nu ar urma s fie aplicat persoanelor deja evacuate.

n expunerea de motive se afirm c , potrivit situaiei de la sfritul anului trecut, peste 100.000 de persoane se afl n situaia de risc de evacuare din locuine n urma contractrii de credite sau alte tipuri de mprumuturi i a imposibilitii de a achita ratele. O alt cauz este neplata taxelor ctre utiliti, peste 100.000 de locuine putnd fi executate silit de firmele de insolven sau de recuperare pentru datorii la ntretinere de peste 10.000 lei.

n aceeai expunere se arat c n Spania a fost adoptat un moratoriu pentru protejarea cetenilor vulnerabili, care scap astfel de evacuare din locuine pentru un termen de doi ani, timp n care s-i poat reveni financiar i s reia plata restanelor la credite.

Alte argumente prezentate sunt c, din punct de vedere al bugetului de stat, muli dintre cei evacuai vor ajunge asistai social, preul locuinelor va scadea constant din cauza suprasaturrii pieei, astfel c datoriile vor fi recuperate doar parial prin valorificarea caselor, i va apra o pia a “rechinilor imobiliari”.

continuarea pe mediafax

, ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *