Turcia merge înainte cu planurile sale de a construi un canal de transport maritim cu o lungime de 45 de kilometri, care va lega Marea Neagră de Marea Marmara, în încercarea de a decongestiona traficul în strâmtoarea Bosfor, informează Reuters.

„Kanal Istanbul” este un proiectat personal de premierul turc Recep Tayyip Erdogan, anunțat încă dinaintea alegerilor parlamentare din 2011 și considerat a fi capabil să pună în umbră canalele de navigație Suez și Panama. Proiectul a fost considerat de mulți turci un proiect care ar aduce prestigiu țării, însă cu o viziune nerealistă. Vineri însă Consiliul central de planificare de pe lângă guvernul turc a aprobat alocarea fondurilor pentru începerea lucrărilor. Oficialii de la Ankara nu au precizat însă cât va costa proiectul.

Canalul va transforma partea europeană a Istanbulului într-o insulă mare, fiind construit la nord-vest de Bosfor și va trece paralel cu acesta. Potrivit planurilor, pământul săpat va fi folosit pentru a umple o porțiune din mare, unde se va construi un al treilea aeroport. Potrivit lui Erdogan, proiectul de construcție al canalului urmărește obiective multiple. „Acesta este deopotrivă un proiect energetic, de transport, de dezvoltare urbană, cercetare, proiectare, precum și de ocupare a forței de muncă și de protecție a mediului. El va permite protejarea mediului în zona Istanbulului, a resurselor de apă, florei și faunei”, a precizat premierul.

Împreună cu strâmtoarea Dardanele, Bosfor formează una dintre cele mai importante rute de transport maritim, legând Marea Neagră de Marea Mediterană.

Sursa: adevarul

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares