164602_584377641586046_1959754979_n

“Mcelul de la Beliș, in noaptea de 8 spre 9 noiembrie 1918, la solicitarea contelui Ioan Urmanczy, de origine armean, proprietarul a 28.000 de iugre de pdure din zon (la exploatarea forestier lucrau copiii și btrnii din sat, precum și prizonieri de rzboi italieni, toți aceștia fiind ținuți n nfometare și mizerie. Dup ncheierea armistițiului, proprietarul a fugit la Budapesta la 3 noiembrie 1918, iar prizonierii de rzboi au cerut s fie lsați s plece acas, dar au fost refuzați. Prizonierii au iscat o revolt, iar trei grzi ungurești au fost ucise. Prizonierii italieni au distrus depozitul de cherestea și au plecat. Fratele proprietarului, Nandor Urmanczy, deputat n Parlamentul Ungariei, a publicat un apel n ziarul budapestan „Pesti Hirlap”, constituind un detașament pus sub comanda cpitanului Antal Dietrich. Acest detașament „a fost organizat, narmat și aprovizionat cu alimente și echipament n cazarma din strada Falk Miksa, cu știrea și consimțmntul Ministerului de Rzboi” din Ungaria. Detașamentul a sosit cu un tren special la Clțele, la 8 noiembrie 1918, apoi s-a deplasat cu cruțele și pe jos spre Beliș), un detaament format din 60 de soldai i ofieri maghiari condus de cpitanul Antal Dietrich s-a deplasat la Beli. narmai cu 6 mitraliere, puti, i folosind cartue dum-dum ei au asasinat peste 45 de romani.
Dup incendierea satului, au jefuit i batjocorit cadavrele, 25 dintre acestea fiind aruncate n foc. Aceste fapte abominabile au fost constatate de o comisie mixt trimis la Beli de Consiliul Naional Romn i de Consiliul Naional Maghiar.
In acea perioad se purtau negocieri romno-maghiare la Arad ntre ministrul Oskar Jaszi și o delegație a Consiliului Național Romn, condus de Ștefan Cicio Pop pentru rmnerea Transilvaniei ntr-o federație cu Ungaria. Delegația romn a hotrt ntreruperea tratativelor de la Arad
n anii 80 Sergiu Nicolaescu a realizat un reuit film, Capcana Mercenarilor, n care a readus n opinia public memoria mcelului de la Beli. ”

Mcelul de la Beliș din 1918 – dr. Aurel Gociman

sursa foto: Mircea Honor Et Patria

,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *