mamaliga

Trim ntr-o societate bazat pe consum n care „ofertele” i „promoiile” sunt afiate pretutindeni, agresndu-ne chiar uneori. n prezent, ne bucurm de o gam variat de alimente, proaspete sau procesate, foarte multe pline de E-uri.

Ne ntrebm tot mai frecvent de ce n ara noastr, dei suntem nconjurai de o gam variat de alimente, se nregistreaz o cretere continu a bolilor de inim, a obezitii, a cancerului. Nu trebuie s privim mai departe de rafturile supermagazinelor, localurilor fast-food , la programele de alimentaie din coli i chiar la atitudinea noastr, pentru a gsi motivele de baz.

Este un subiect mult discutat n societatea de astazi , dar din pcate cei mai muli dintre noi rmnem la stadiul de discuii, fr a ntreprinde ceva n acest sens.Faptul c medicii recomand medicamente antagonice la cel mai mic semn de boal sau de disconfort, indic o pierdere a credinei n Divinitate i n capacitatea nscut a corpului uman de a se vindeca singur, prin adoptarea unei alimentaii sntoase.

Ce spunea Socrate despre alimentaia sntoas, acum 2500 de ani

Dac ne ntoarcem n istorie, vom observa c n urm cu aproape 2500 de ani,Platon a redat un dialog ntre dou personaje, Socrate i Glaucon,n care surprinde o discuie despre alimentaia potrivit pentru viitorul oraelor lor.

Socratespune calimentaia ar trebui sa fie ct mai simpl,iar cetenii oraelor ar trebui s consume n principal orz, gru, la care s se adauge cnd i cnd sare, lactate, legume, msline, „mncare de la ar, varz fiart cu ceap”, iar ca desert „smochine i fructe”. Socrate spune:“n acest fel, petrecndu-i zilele n linite i o stare de sntate bun, ei vor tri dupa toate probabilitile pn la o vrsta naintat…”.

Glauconi rspunde c o asemenea alimentaie ar fi potrivit „ pentru porci” i c cetenii ar trebui s triasc „ ntr-un mod civilizat”. El continu:“Ei ar trebui s stea culcai pe divan… i s-i primeasc mncarea i desertul conform alimentaiei moderne”.Cu alte cuvinte, cetaenii ar trebui s-i permit luxul de a consuma carne.

Socrate i d replica:“Dac vrei s ai parte de un ora ai crui locuitori s sufere de inflamaii…. n plus, am avea nevoie de un numr mare de animale, pentru cei care vor dori s le mnnce, nu-i aa?”

Galucon i rspunde:“Desigur.”Socrate continu:“n aceste condiii, nu crezi c vom avea nevoie de mai muli oameni pricepui la medicin, dac vom adopta acest regim, i nu cellalt?”Glaucon nu poate tgdui:“Aa este”.Socrate continu i spune c„acest ora obinuit s triasc n lux va duce lips de terenuri din cauza nevoii de suprafee tot mai mari, necesare pentru creterea animalelor pentru hran. Aceasta lips i va determina s ia pmnt de la alii, ceea ce ar putea genera violena i rzboi, i implicit o mai mare nevoie de justiie”.

Mai mult spune Socrate:“Cnd haosul i bolile abund ntr-un ora, nu sunt slile de judecat i cele de vindecare deschise?, i nu ajung Legea i tiina Medical s capete o importan excesiv, n condiiile n care un numr din ce n ce mai mare de oameni se consacr cu zel acestor profesii?”.

Platon arat foarte clar n acest pasaj c n cazul n care consumm produse de origine animal, o facem pe riscul noastru. Este absolut remarcabil faptul c unul din cei mai mari intelectuali ai lumiia condamnat consumul de carne cu aproape 2500 de ani n urm,dar nc i mai interesant este faptul c puini oameni cunosc aceast poveste.

Cum se face c Platon a prezis viitorul cu atta acuratee?El tia c un consum de carne sau de produse de origine animal nu poate duce la o sntate bun i la prosperitate.Senzaia fals de lux i belug oferit de posibilitatea de a mnca produse de origine animal nu poate conduce dect la o cultur n care exist boal, durere, dispute referitoare la terenuri, avocai i medici.

Descrierea aceasta corespunde perfect multor probleme cu care se confrunt societatea modern de astzi din Romnia i nu numai, cnd la fiecare col de strad gsim deschis cte o farmacie. Cum se face c am uitat aceste lecii ale trecutului? Am parcurs orbete aceti 2500 de ani, cldind o societate aa numit „modern”?

Uitm adesea c DUMEZEU a creat doar ce este viu.Pcatul a „adugat” anormalitatea neviului – a morii. Se observ astfel cboala trupeasca i are originea n negativitatea strilor sufletetii, n ultim instant, n pcatul neles ca „desprire” de Dumnezeu, dar i prin consumarea de alimente lipsite de via, a caror via a fost distrus printr-o procesare necorespunzatoare.

Consumul de alimente ct mai apropiate de starea lor natural– iat cheia ctre o alimentaie corect i benefic pentru organismul uman i nu numai.

Alimentaia poporului romn, n trecut

Medicul antic Galenusremarc de asemenea faptul c„natura este cel mai bun doctor, pentru c ea vindeca trei sferturi din toate bolile….”El ne atrage atenia asupra necesitii regsirii drumului spre plantele medicinale, pe care Dumezeu ni le druiete dup buntatea Lui. ntr-o vreme n care ne ndeprtm tot mai mult de modul de via natural, suntem ameninai , n prezent, de boli grave din cauza unei atitudini greite n faa vieii. tiau oare strmoii notrii acest lucru?

Dar s vedem ce se ntmpla, n acel timp,n spaiu geto-dac.

O minuioas cercetare n domeniu ne-a fost oferit de ctremedicul Ion Claudian, n lucrarea „Alimentaia poporului romn” aprut la Editura Fundaiei pentru literatur i art „Regele Carol II” n 1939.

Dr. Caludian – nutriionist de renume modial , fost expert al Organizaiei Naiunilor Unite pentru Agricultur i Alimentaie , doctor n medicin al Facultii din Bucureti – o voce competent ce a adus la lumin cercetri istorice care au confirmat n mod clar c poporul geto-dac era un „popor mnctor de lapte”, fapt demonstrat i de ocupaia de baz: creterea animalelor, alturi de agricultur.

Simion Mehehinti-Soveja, n cartea sa „Cretinismul Romnesc” , adaos la „Caracterizarea etnografic a poporului roman”, precizeaz :

„O parte dintre locuitorii Carpailor triau n cea mai mare cumptare, nutrindu-se cu poam, lapte, miere, burei,ferindu-se de snge i de carne. ….Erau respectai ca o clas superioar i purtau pe cap cciul mpletit din fire de ln.”

Columna traian ne arat pe nsui Decebal cu cciul la fel, ceea ce dovedete de ct cinste se bucurau acetia n faa poporului roman i nu numai. Nu n zadar, chiar grecii i numeau „nemuritori”. Este un lucru de care nimeni nu se poate ndoi i care se evideniaz din toata istoria geto-dacilor c: „rvna religioas a fost de cnd lumea caracterul preacumpnitor al firii lor. Evlaia aceasta, cunoscutde cnd lumea,ne d dreptul s considerm pe stramoii notrii daci aproape ca un fel decretini nainte de cretinism” – completeaz n cartea sa Simion Mehehinti-Soveja.

Trecerea de la gru la mei

Odat cu nvlirea romanilor, populaia din zonele ocupate s-a retras n munii i dealurile submuntoase pentru a nu fi subjugat.

De la grul consumat pe timpul lui Burebista , trecem la alt sistem de alimentaie – declara prof. Dr. Iulian Mincu din cadrul Institutului Naional de Diabet , Nutriie i Boli Metabolice „Nicolae Pulescu”.„Strmoii notrii au fost nevoii s gseasco alternativ la gru,pentru c acesta nu se putea cultiva nici n muni, nici pe dealuri. Aadar, au trecut la mei. Dup anul 400-500 d.Hr a aprutcultura de mei,care s-a meninut pn la introducerea porumbului adus din America (secolul al XVII-lea)”– adaug prof dr. Iulian Mincu fost ministru al sntaii n perioada 1992-1996.

Se tiu astzi calitile extraordinare pe care le are meiul. El este cereala cea mai bogat n vitaminele A, B5, B2, PP, coninnd i numeroase minerale, n special magneziu i zinc, dar i potasiu, fier, siliciu, motiv pentru care ar trebui s intre astzi n meniul nostru din ce n ce mai des. Meiul are totodat i un efect pozitiv asupra rinichilor, previne formarea calculilor biliari, protejeaz sistemul gastro-intestinal, stimuleaz sistemul nervos, contribuie la sntatea oaselor, a dinilor i a prului. Combate halena, care este semnul unei digestii lente sau a proliferrii bacteriilor i microbilor, iat dovezi descoperite de tiinta modern pe care stramoii notrii le tiau deja.

Medicul Ion Claudian precizeaz n lucrarea sa c, dei romnii creteau multe animale ,ei erau vegetarieni.Pstorul „nu era dispus s-i mpuineze turma” care era „propriul su capital, ci se mulumea cu „dobnda” adic laptele, lna. Ciobanul romn sacrifica doar animalele bonlave.„ tefan cel Mare nu era mmligar. Pe vremea lui nu se mnca porumb i cartofi“. Mncarea era bazat n special pe mei cu toate beneficiile prezentate . Toate erau preparate n mod natural. Elevarea spiritual a poporului se meninea atunci la cote ridicate. O sut de ani mai trziu, un misionar catolic ce a vizitat Muntenia spunea, n 1670, c„ tot acel popor se hrnete cu pine de mei, iar Mihai Viteanul era poreclit de sai, Mlai – Vod”.

Porumbul i cartoful odat pstrunse n spaiul romnesc schimb ordinea alimentar.Apariia porumbului ( sec XVII-XVIII) i ulterior a cartofului (sec XIX) a reprezentat un punct de cotitur n alimentaia romnilor i a evitat o criz economic grav” afirm prof.dr. Iulian Mincu.

n alimentaia ranului,meiul a fost nlocuit de porumb,pentru c avea un gust mai bun , iar productivitatea era mai mare, dar totui inferior ca aport de vitamine i minerale.

Astfel, consumul excesiv de porumb , fr a fi combinat cu alte alimente,a generat pelarga– o boal aprut ca urmare a carenei de vitamine caracteristic populaiilor srace.„n secolul al XIX-lea, alimentul de baz al ranului romn era mmliga din fin de porumb, la care se mai aduga fasole, varz, ceapa,usturoi, lactate i miere.El mnca foarte rar carne i doar ocazional ou pentru c , n general , acestea erau produse destinate pieei, el le vindea, nu le consuma“.

Reducerea la minim a consumului de carne

Dup 1829, cultivarea cerealelor a luat avnt n detrimentul creterii animalelor. Boierii romni au fost obligai, pn n 1829, s vnd turcilor gru ieftin. Schimbrile n plan economic au loc dup ocupaia militar rus a rilor Romne, impus n anul 1829. Atunci s-a intensificat cultivarea cerealelor – gru, porumb, orz, mei – care erau ns destinate exportului.

Micorarea punilor a dus astfel la micorarea efectivului de animale crescute i implicit la diminuarea consumului de lapte i produse lactate. Prin pierderea mijloacelor strvechi de alimentaie, n care laptele juca rolul principal,s-a accentuat vegetarianismul, cu reducerea la minim a consumului de proteine de origine animal.

Fina de gru, principala cereal exportat, era folosit de oreni i de ranii mai nstrii .„Pinea alb figureaz ca un fel de prajitur pentru copii, cnd sunt bonlavi. Cozonacii, plcintele se fac numai n zile cu o mare semnificaie spiritual ca Patele i Crciunul”,afirma dr. Grigore Benetato, la nceputul secolului XX, evideniind astfel legtura strns pe care ranii o aveau cu Divinitatea.

Alexander Reinhardt amintete n lucrarea sa „Poveele maicii Sofronia” depre aceast legatur cu Divinitatea i despre„o tiin strveche a plantelor medicinale” n tradiia romneasc.

El ne vorbete despre terapia simultan a sufletului i a trupului; pentru aceasta ,“orice boal pornete dintr-o problem spiritual, iar procedeele de vindecare care se adreseaz numai trupului nu au, din acest motiv, dect puini sori de izbnd.”

Remediile terapeutice ce in de alimentaie i micare sunt, astfel, ntregite printerapie sufleteasc,o reconectare cu Dumnezeu n ambiana acelor vremuri. Deasemenea Ovidiu Bujor pune n atenie n cartea sa „ Farmacia Casei. Terapia Natural” – un aspect referitor la „terapia natural a populaiilor strvechi de pe teritoriul patriei noastre: conceptul terapiei integrale, nelegand prin aceasta terapeutica psiho-somatic aplicat ntregului organism i sufletului, nu numai organul afectat”.

Prepararea alimentelor prin fierbere

Medicul Gheorghe Criniceanu descrie n lucrarea sa „Igiena ranului Romn” (1895) cmmliga era „stlpul casei”, iar legumele erau „cel mai uzitat i mai plcut adaos”.

Pe lng mmlig , cu cartofi sau cu lapte, ranii mai mncau fasole psti sau boabe, n special n vremea posturilor – pe care le ineau cu sfinenie -varza, castravei, ambele proaspete sau murate, lptuci, tevie, urzici sau susai. Dovleacul se consuma, n special, n postul Craciunului. Ca i n prezent , n secolul XX ranii mbunteau gustul mncrurilor cuceap, praz, ardei , patrunjel, hrean, usturoi, mrar, leustean, oet, zeam de varz sau bor in funcie de zon.

n zilele de srbtoare, ranii consumau pete, provenit n special din Dunre, pentru care ddeau n schimb malai, dar i melci, raci i scoici pe care le procurau din iazuri i apele curgtoare de munte.

n privina tehnicii de preparare a alimentelor, medicul Ion Claudian precizeaz n lucrarea sa aprut n 1939 c „prjirea alimentelor este relativ recent, de baz fiind fierberea“. Se consuma frecventulei de in, de cnep i de rapi, cu toate beneficiile aduse prin coninutul lor de acizi grai eseniali.

Situaia se schimb dup 1940, cndgrul ia locul porumbului. Seceta i lipsurile datorate industrializrii rapide i mutrii forate a 55% din populaia rii la ora au lsat amprente destul de adnci n stilul de via al romnilor.

La finalul studiului su prof.dr. Ion Claudian remarca urmatoarele repere fundamentale ale liniei dominate culinare ale romnilor:

“Aa cum se prezint astzi (1940) alimentaia ranului romn este caracterizat astfel: – o hran monoton, de tip predominant vegetarian; – lipsa obiceiului panificaiei, avnd porumbul ca baz de alimentaie.”

Totui n acest fel au fost evitate o bun perioad de timp proliferarea aa ziselor boli ale abundenei – cu care ne confruntam astzi – boli cardio-vasculare, obezitate , neoplasm de diferite tipuri , etc.

Da, este adevrat c pe atunci existau i o gramad de boli ale srciei (pneumonia, boli gastro-intestinale, boli parazitare, pelarga, etc), dar nu de amploarea bolilor abundenei din ziua de azi. Constatm aadar, cstrmoii notrii consumau cu precdere hran de origine vegetal, ei se alimentau cu alimente puin procesate termic cu toate avantajele ce decurg din adoptarea acestui stil de via.

Cum vom scpa de bolile „abundenei”

Niciodat pn acum nu a existat un procent att de mare al deceselor cauzate de bolile „abundenei”, de un stil de via bazat pe consumism i de excluderea sacralizrii alimentaiei din viaa de zi cu zi. Oare la aceast abunden se referea Socrate acum 2500 de ani n urm, atunci cnd ne-a descriso societate plin de medici i de avocai care se lupt cu probleme cauzate de faptul c oamenii triesc n „lux” consumnd carne i n mod exagerat orice protein de origine animal?

Dispunem la ora actual de dovezi profunde i multiple care arat co diet pe baz de alimente integrale de origine vegetaleste cea mai bun n prevenirea i vindecarea neoplasmului, a bolilor autoimune, a bolilor de rinichi, a diabetului, a oaselor, ochilor i creierului. Avem acum dovezi tiinifice a ceea ce strmoii notrii tiau deja i aplicau n viaa loc cotidian, care va fi atitudinea noastr?

Observm astfel cistoria se repet…, am atins un punct n istoria noastr n care obiceiurile proaste – ale societii consumiste de astzi – nu mai pot fi tolerate . Totui, cred c de aceast dat suntem din ce n ce mai pregtii s ne schimbm stilul de via.

Imaginea public a vegetarianismului se mbuntete n mod constant, informaiile circul cu o mai mare rapiditate. Apropierea de Divinitate i contientizarea beneficiilor abordrii stilului de via vegetarian sunt din ce n ce mai necesare, chiar indispensabile a putea spune. Iat calea , deschis de strmoii notrii, pe care este cel mai indicat s mergem.

Dar vorba lui Seneca:Suferim de boli vindecabile (sanabilibus aegrotamus malis) , iar unul din leacurile cele mai sigure este ntoarcerea la „ cretinismul nostru romnesc”, izvort din evlavia poporului dac, dndu-i ct mai repede puterile de altdat.

Avem nevoie doar de credin i de dorina de a face schimbarea. Cum vor arata nepoii notrii peste 100 de ani? Numai timpul ne va spune acest lucru.tiu doar un singur lucru , cviitorul ncepe astzi….. i c acesta depinde de fiecare dintre noi.

Circulaia facil a informaiei n ziua de astzi i elevarea spiritual a noastr, a tuturor, vor lsa, fr ndoial, o amprent important asupra stilului de via n societatea viitorului.

S privim cu dragoste n urm la nelepciunea strmoilor notrii,s prelum informaiile corecte i benefice pe care s le completm cu dovezile tiinifice de astzi i astfel s ne construim un viitor mai linitit, n pace, lumin i iubire.

S privim cu bucurie n viitori s ne strduim s asigurm prin aceasta condiiile optime pentru elevarea spiritual maxim a urmailor notrii.

Adriana Munteanu

Sursa:glasuliubirii.rovia adsa.ro

, ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *