Motto:
Totul a fost prevzut, cu excepia a ceea se va ntmpla.“ – RENE LRCDREIT DE LRCHRRRIERE (1833-1903)

Cel mai bun chip de a prezice viitorul e s-l inventezi.“ – DOMINIQUE NORA „LES PIONNIERS DE L’OR VERT”, 2009

In 1954, Leon Festinger, tnr psiholog i viitor inventator al „disonanei cognitive“, se infiltreaz, mpreun cu doi din colegii si, ntr-o sect milenarist din Minnesota, care vestea prin pres Potopul, la data de 21 decembrie a anului respectiv. Conductorul grupului, o anumit doamn Keech, pretindea c primete prin dicteu automat mesaje venind de la nite fiine superioare, de pe o planet numit Carion. Discipolii se pregtesc febril pentru sfritul lumii, unii dintre ei suinnd c vor fi salvai de o armad de farfurii zburtoare. Primesc un paaport pentru mbarcare, de fapt un banal caiet, abandoneaz orice obiect metalic, iar unul dintre ei i decupeaz liul cu o lam ca s fie admis la bord. Toi nva pe de rost parola: „Mi-am lsat plria acas“ i primesc un numr corespunznd locului pe care-1 vor ocupa n naveta spaial. Timp de patru zile i patru nopi ateapt n frig sosirea salvatorilor, pndind o vlvtaie cereasc, o licrire pe bolt. Numeroase contraordine, provenind de la un „creator“, i ajut s aib rbdare i s-i pstreze convingerile. Toi au demisionat din slujb, i-au ipotecat bunurile i i-au ntrerupt relaiile cu familia. n dimineaa zilei de 24 decembrie, ns, se vd silii s priveasc adevrul n fa: marea inundaie nu va avea loc, iar America se pregtete s serbeze Crciunul. „Aleii“ nfrunt zeflemeaua apropiailor i glumele presei. Decepia i atinge punctul de vrf, ncep primele dezertri.
Deodat se produce un miracol: contestarea la nivelul faptelor se transform n confirmare la nivelul credinei. Un nou mesaj al „fiinelor superioare“ amn data osndei: n ultima clip, Dumnezeu, n nesfrita lui ndurare, a dorit s-i crue odrasele. Aa c le-a acordat un rgaz suplimentar ca s se izbveasc. Credincioii prind din nou s propovduiasc, iar prozelitismul ia un avnt i mai stranic. Fac dezbateri peste dezbateri, au sentimentul c i vd pretutindeni pe oamenii din spaiu venii s-i ncurajeze, caut semne pe ecranul televizoarelor, i nregistreaz apelurile telefonice, n sperana c vreo oapt, vreun mesaj subliminal le va cluzi paii pe care i au de fcut. Eroarea prevestirii se preschimb ntr-o confirmare a veracitii sale. Ceea ce ar fi trebuit s sugrume credina a revigorat-o. n cele din urm secta se va risipi, pentru c nu a avut apostoli ndeajuns de convingtori ca s recruteze noi adepi. Nu e oare tipic pentru un anumit mesianism s reziste oricrei forme de respingere, s rmn impermeabil n faa obieciilor, ct vreme tie, dintotdeauna, ceea ce urmeaz s se ntmple?

Contrariul adevrului nu este minciuna, ci convingerile.“ (Nietzsche)

citat din cartea “Fanaticii Apocalispei” de Pascal Bruckner

comentariu rapcea.ro: Este amuzant s constați c din fermentul dezamgirii ne-ndeplinirii profețiilor se nasc și mai puternice convingerile fanatice care i fac pe unii s mai nfrunte o nou zi… n MISA.

Un exemplu excelent n cosmetizarea unei profeții nemplinite, l gsiți aici:

http://misatv.ro/yogaesoteric-net/2012-anul-apocalipsei-sau-al-salvarii/

http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=7438

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *