Motto:
Totul a fost prevăzut, cu excepția a ceea se va întâmpla.“ – RENE LRCDREIT DE LRCHRRRIERE (1833-1903)

Cel mai bun chip de a prezice viitorul e să-l inventezi.“ – DOMINIQUE NORA „LES PIONNIERS DE L’OR VERT”, 2009

In 1954, Leon Festinger, tânăr psiholog și viitor inventator al „disonanței cognitive“, se infiltrează, împreună cu doi din colegii săi, într-o sectă milenaristă din Minnesota, care vestea prin presă Potopul, la data de 21 decembrie a anului respectiv. Conducătorul grupului, o anumită doamnă Keech, pretindea că primește prin dicteu automat mesaje venind de la niște ființe superioare, de pe o planetă numită Carion. Discipolii se pregătesc febril pentru sfârșitul lumii, unii dintre ei suținând că vor fi salvați de o armadă de farfurii zburătoare. Primesc un pașaport pentru îmbarcare, de fapt un banal caiet, abandonează orice obiect metalic, iar unul dintre ei își decupează șlițul cu o lamă ca să fie admis la bord. Toți învață pe de rost parola: „Mi-am lăsat pălăria acasă“ și primesc un număr corespunzând locului pe care-1 vor ocupa în naveta spațială. Timp de patru zile și patru nopți așteaptă în frig sosirea salvatorilor, pândind o vâlvătaie cerească, o licărire pe boltă. Numeroase contraordine, provenind de la un „creator“, îi ajută să aibă răbdare și să-și păstreze convingerile. Toți au demisionat din slujbă, și-au ipotecat bunurile și și-au întrerupt relațiile cu familia. în dimineața zilei de 24 decembrie, însă, se văd siliți să privească adevărul în față: marea inundație nu va avea loc, iar America se pregătește să serbeze Crăciunul. „Aleșii“ înfruntă zeflemeaua apropiaților și glumele presei. Decepția își atinge punctul de vârf, încep primele dezertări.
Deodată se produce un miracol: contestarea la nivelul faptelor se transformă în confirmare la nivelul credinței. Un nou mesaj al „ființelor superioare“ amână data osândei: în ultima clipă, Dumnezeu, în nesfârșita lui îndurare, a dorit să-și cruțe odrasele. Așa că le-a acordat un răgaz suplimentar ca să se izbăvească. Credincioșii prind din nou să propovăduiască, iar prozelitismul ia un avânt și mai strașnic. Fac dezbateri peste dezbateri, au sentimentul că îi văd pretutindeni pe oamenii din spațiu veniți să-i încurajeze, caută semne pe ecranul televizoarelor, își înregistrează apelurile telefonice, în speranța că vreo șoaptă, vreun mesaj subliminal le va călăuzi pașii pe care îi au de făcut. Eroarea prevestirii se preschimbă într-o confirmare a veracității sale. Ceea ce ar fi trebuit să sugrume credința a revigorat-o. în cele din urmă secta se va risipi, pentru că nu a avut apostoli îndeajuns de convingători ca să recruteze noi adepți. Nu e oare tipic pentru un anumit mesianism să reziste oricărei forme de respingere, să rămână impermeabil în fața obiecțiilor, câtă vreme știe, dintotdeauna, ceea ce urmează să se întâmple?

Contrariul adevărului nu este minciuna, ci convingerile.“ (Nietzsche)

citat din cartea “Fanaticii Apocalispei” de Pascal Bruckner

comentariu rapcea.ro: Este amuzant să constați că din fermentul dezamăgirii ne-îndeplinirii profețiilor se nasc și mai puternice convingerile fanatice care îi fac pe unii să mai înfrunte o nouă zi… în MISA.

Un exemplu excelent în cosmetizarea unei profeții neâmplinite, îl găsiți aici:

http://misatv.ro/yogaesoteric-net/2012-anul-apocalipsei-sau-al-salvarii/

http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=7438

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares