Noi romnii (ca și moldovenii de pe Planeta Moldova, de altfel) suntem o specie aparte. Nu suntem nici mcar oameni, suntem ALTCEVA – și o s v explic de ce cred asta.

Pe undeva, probabil c suntem mai nrudiți cu albinele dect cu mamiferele, cci ne place zumzetul, ne place viața de stup. Comunicm n moduri absconse, ritualice și de nențeles pentru alții. Avem normele noastre proprii de relaționare, cutumele noastre, propriul nostru calendar social, care ne oblig la gesturi de maxim importanț pentru apartenența la grup.

Reperele noastre sociale sunt de ordin religios, deoarece avem un calendar burdușit de sfinți cu nume larg rspndite, de momente proto-arhaice (unele dintre ele pre-creștine !), peste care se suprapun altele noi, importate recent n patrimoniul nostru social.

Avem Ioni și Ioane care și serbeaz ziua numelui de Sfntul Ioan, deși n-au trecut nici mcar o dat n viaț pe la biseric, de srbtoarea numelui lor (Ion Iliescu este un exemplu de clasic… din pcate n viaț – n acest sens). Pomelnicul onomasticilor continu: Gherghe, Vasile, Mihai și Gabriel, Cristian, Constantin, Elena, Maria/Marian, Petre, Ștefan, și s m ierte Dumnezeu dac l-am srit pe vreunul !

Dar coșmarul nu se ncheie aici: avem ziua de Florii, unde e musai s nu uitm pe nimeni ce poart nume de floare (iar aici imaginația romnilor – cci suntem un popor agrar ! a luat proporții nspimnttoare !). Din statisticile noastre oficiale, aflm c peste 1.400.000 de romni i aniverseaz onomastica cu ocazia Srbtorii Floriilor. Din cei 1.487.510 romni aniversai de Florii, 634.467 sunt brbai, iar 853.043 femei.

Statisticile existente la nivelul Direciei pentru Evidena Persoanelor i Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne arat c majoritatea romnilor care i srbtoresc onomastica de Florii, respectiv 334.634 de persoane, poart numele deFlorin, ali 146.328 Viorel, iar 54.749Florian. Alte 29.779 de persoane poart numeleFlorea, 25.183 rspund la numeleFlorentini ali 13.925,Florinel.

Printre brbaii care i serbeaz onomastica se numr i cei cu numeleTrandafir, 2.418,Bujor, 1.550,Floricel, 928,Mrgrit, 699 iCrin, 204.

Din totalul romncelor cu nume de flori, 146.268 se numescViorica, 128.844,Florentina, 92.668,Florica, 87.202,Floarea, iar 79.753,Florina.

n duminica Floriilor vor fi aniversate i persoane cu nume mai rar ntlnite, precumGarofia, 2.972,Iris, 2.196,Anemona, 858,Micunica, 626,Romania, 533,Panselua, 444 sauCrizantema,303.

Iar statistica prezentat mai sus – este doar vrful icebergului onomastic floral: nu trebuie uitate nici Liliana, Violeta, Margareta, Brndușa, Dalia, Lcrmioara, Camelia, Hortensia, Iasmina, Narcisa – și mai cutați și voi printre cunoscuți, c sigur mai gsiți !

Acești oameni – purttorii unor nume de mari sfinți/sfinte sau diverse buruieni, se supr dac nu i feliciți de ziua lor (de parc ei ar avea vre-un merit n toat chestia asta !) și nu te iart tot anul dac ai uitat s i firtirisești cu felicitrile și temenelele de rigoare.

Dac ne-am limita doar la aceste convenționalisme, n-ar fi nc mare lucru; dar avem Crciun, Paște, Revelion, Valentine Day, Dragobete, Mrțișor, Ziua Femeii, și alte zeci și zeci de ocazii de felicitare, care te oblig s dai mcar un sms de politețe, s nu zic lumea c ești slbatic.

Ei bine, pe mine socotiți-m strin de acest circuit al amabilitților de complezenț, care i fac pe unii s simt ca au și ei viaț social. Nu așteptați de la mine sms-uri sau urri de bine n zile de nume, sfinți, flori, srbtori, etc., c n-o s vedeți ! N-are sens s v suprați. Așa sunt eu, sincer cu mine nsumi și cu ceilalți – pe ct posibil.

Sincer, nu-mi pas dac porți nume de floare, sfnt sau marc de chiloți. Mare șmecherie ! E problema ta. Nu mi-o pune mie n crc, am o existenț și așa destul de aglomerat. Iar n schimb, nu pretind de la nimeni s și aminteasc c exist, nici de srbtoarea Arhanghelului al crui nume l port, nici de ziua de naștere, nici cu alte ocazii. De obicei, n acele zile mi nchid telefonul sau, n cel mai bun caz nu rspund cretinilor care “bifeaz” n agend nc un gest social, nc o sorcoveal de complezenț.

Dac vrei s m cauți, caut-m din pur amiciție, cnd ai ceva de mprtșit – iar eu voi aprecia mcar sinceritatea gestului tu.

M-am sturat de ipocrizia neaoș romneasc a celor care ți umplu csuța de sms-uri cu mesaje furate de la alții: “fie ca Lumina nvierii s…” S ce, M !? S m uiți ! Pentru c eu nu ! n primul rnd, nu ți voi citi mesajul stereotip prin care mi amintești – tu și nc 200 de idioți, c a venit Paștele. Paște care pentru tine e doar un bun prilej de umflat mațul cu miel (care sracul – n-are nici o vin, ca și mine), de mbtat ca porcul, și de dat sms-uri pioase la toat agenda din telefon.

n al doilea rnd, nu voi da nici un mesaj de rspuns, cu riscul de a fi considerat bdran. Bdrani sunt mta și tactu care te-au crescut fțarnic, de ai ajuns s dai cu sms-uri d-astea n populație, ns nu te-au nvțat s oprești s dai o mn de ajutor benevol și gratuit la un om czut pe strad, sau s sari n ajutorul unei femei jefuite de țigani n tramvai – sub ochii ti. Cnd o s faci aceste minime gesturi de civism adevrat, atunci s m anunți. Sau, s mi dai sms, pentru c doar atunci ți voi rspunde.

Mihai Rapcea

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares