Cine ar fi crezut c inima de ghea a crudului voievod valah Vlad Țepe a fost cucerit? De fiica unui estor sas din Corona, numele cetii Braovului din acele timpuri.

Katharina este numele femeii care a fost copleit cu…mult tandree de ctre cel intrat n memoria colectiv sub numele de Dracula. Timp de peste 20 de ani a durat aceast relaie, din care au rezultat cinci copii. Se pare c aceast femeie a fost singura fiin pentru care Dracula a fcut crize de gelozie…

Se spune c din momentul n care a vzut-o pe Katharina, Vlad epe a uitat complet de celelalte aventuri galante, printre care Ursulla din Schassburg/Sighioara, Erika din Bistria i Lize din Hermannstadt/Sibiu. Conform unor relatri ale cronicilor, se pare c multe din actele pline de cruzime ale voievodului se datorau frustrrilor, geloziei i furiei pe care le resimea Dracula departe de Katharina. Atunci cnd s-au cunoscut, frumoasa ssoaic avea doar 17 ani, iar epe 34. n apropierea Crciunului anului 1465, cteva fete foarte tinere se chinuiau s trag la deal, prin zpad, o sanie mare, plin cu provizii pentru soldaii din Bastionul estorilor, aflat n apropierea casei lui Vlad. Fiind mpreun cu ofierii si la baza dealului, a srit s le ajute. Galanteria voivodului li s-a prut tuturor ciudat, pn au neles c acesta nu-i mai lua ochii de la codana blond cu ochi albatri.

Era vorba despre Katharina Siegel, care se remarca printr-o frumusee ieit din comun. Fata starostelui (zunftmeister) breslei estorilor, Thomas Siegel, copilrise la Mnstirea Franciscanelor din Mahlersdorf, dup ce un incendiu cumplit i lsase pe prinii ei sraci lipii. Srac, bolnav i rmas fr cas, fostul conductor al breslei estorilor locuia mpreun cu familia sa la rudele soiei, Susanna, nscut Fronius, n aa-numita Cas Tartler.

Cruzime i carnagiu

Imobilul se afl i astzi pe strada Poarta chei nr. 14 i aparine Bisericii Evanghelice. Pn n urm cu civa ani, aici a funcionat o grdini. epe i comanda Katharinei cele mai frumoase rochii, din mtsuri i dantele aduse din Veneia i Flandra. Cronica transilvan din secolul al XVIII-lea arat c idila Prinului Vlad, guvernator militar, i Duce de Fgra i Amla, cu frumoasa Katharina a creat revolt n rndurile pretendenilor la mna fetei, trei dintre ei provenind din familii nstrite ale comunitii sseti.Conform cronicilor, la 2 aprilie 1459, suprat pe taxele mari impuse de saii din Braov i intrigile capilor cetii, Vlad epe a distrus toate recoltele de grne din ara Brsei. A poruncit s fie prini sute de trgovei i negustori care veneau cu marf n cetate, pe care i-a dus lng mahalaua oraului, n zona Bartolomeului de astzi i i-a tras n eap. Dimineaa, sngerosul domnitor a luat micul dejun printre muribunzii care agonizau trai n eap. Dup moartea acestora, a poruncit jefuirea i incendierea Bisericii Bartolomeu, precum i arderea satului Codlea.

n timpul carnagiului, la urechile domnitorului a ajuns vestea c nevestele negustorilor din cetate au atacat casa unde locuia Katharina. Au btut-o i au pus-o la Stlpul Infamiei. Pentru c i-au tiat cozile, domnitorul a ameninat c va da foc ntregii ceti. Ca s-o scape pe iubita sa, i-a eliberat pe ceilali negustori sai ce urmau s fie ucii.

Pe o pernu de catifea

Legenda spune c epe ar fi reuit s recupereze una dintre cosiele Katharinei, pe care apoi a pstrat-o pe o pernu de catifea. Legenda spune c, ntr-o zi, a surprins-o pe soia sa c umbla n dulapul n care i inea, ca pe un obiect sacru, cosia. S-a suprat foc i a btut-o.Vlad Țepeș vroia s o ia n cstorie pe Katharina, dar rigorile religiei nu i permiteau, dei avea mai muli copii cu amanta din Braov. I-a scris, chiar, de dou ori Suveranului Pontif, Papa Pius II, cerndu-i o scrisoare de indulgenț pentru a i se anula cstoria cu prima soie, Anastasia Holszanska, nepoata reginei Poloniei. n 1462, cetatea de la sud de Carpai, unde s-a refugiat epe, este asediat de turci. Boierii l-au trdat, trecnd de partea fratelui su, Radu cel Frumos, care era sprijinit de otomani. Legende locale relateaz c, n 1462, Anastasia s-a sinucis, aruncndu-se dintr-un turn n rul ce nconjura cetatea.

Vlad epeș era liber s se cstoreasc, n sfrit, cu Katharina, cu care avea deja trei copii: Vladislav „Laszlo” (n. 1456), Catherina (n. 1459) i Christian (n. 1461). ns un complot al fotilor si rivali sfrete prin ntemniarea lui epe la Buda, unde Matei Corvin i-a spus atunci c l elibereaz cu condiia s o ia n cstorie pe mtua sa, Elisabeta Corvin de Hunyadi. Astfel, epe a ratat oficializarea relaiei cu Katharina. ns a mai avut cu aceasta nc doi copii – Hanna (n. 1463) i Sigismund (n. 1468).

Katharina i-a ramas aproape lui Dracula chiar i dup cderea acestuia de pe tron, n 1462, iar epe s-a ngrijit de toi descendenii si, aa cum atest crile funciare din 1850 ale familiilor Draguly, Laszlo sau Siegel. Asasinarea voievodului, n 1477, a pus capt celei de-a doua domnii i dragostei dintre el si Katharina. Iar frumoasa care l-a cucerit pn la moarte pe Dracula s-ar fi ntors la mnstire. De ce s nu recunoatem, o poveste de dragoste spectaculoas, pe msura fascinantei personaliti al lui Vlad epe.

sursa: evz.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.