De obicei, nainte de mpușctur, dnsul zcea ascuns ntr-un morman de zpad, iar camuflajul alb i asigura invizibilitatea n fața dușmanului, adic a soldatului sovietic. Este vorba despre Simo Hyh, un brbat slab, micuț, care n timp ce inamicul roșu nainta n inima Finlandei, deschidea, mortal, focul.

ntre 1939 și 1940, n timpul campaniei de invadare a Finlandei, cnd temperatura aerului nu se ridica de -40C, lunetistul finlandez, fr ajutorul nimnui, a omort n jur de 700 de soldați ruși n mai puțin de 100 de zile. Primii 500 i-a dobort din arma sa simpl, care nu avea nici-o lunet. Acest brav soldat finlandez și-a dobndit cinstit printre soldații sovietici, porecla ”Moartea Alb”.
Simo Hyh s-a nscut ntr-o mic sat finlandez, chiar lng hotarele actuale dintre Finlanda și Rusia. Era un simplu fermier și un vntor iscusit care zile ntregi cutreiera pdurile din preajm n cutarea przii. ns viața sa pașnic s-a ntrerupt brusc odat cu invadarea Finladei de ctre ruși, la 3 luni de la nceperea celui de-al doilea Rzboi Mondial. Simo n-a zbovit mult, avnd un singur gnd – s ia arma n mn și s plece s lupte mpotriva sovieticilor.
Снайпер, убивший 700 Советов за 100 днейCuvntul mic l caracteriza pe Simo din toate punctele de vedere: avea o statur de 1,60m, care și-a spus cuvntul și n alegerea armei M/28 sau M28/30, care corespundea perfect complexiunii sale. Din start Simo a refuzat orice tip de lunet din urmtoarele motive: luneta l putea da de gol n fața inamicului dac Simo ar fi amplasat n fața soarelui, la fel, luneta, ar fi putut fi precipitat sau stricat n condițiile dure n care acționa dnsul. Cu alte cuvinte, Simo Hyh era un profesionist.
Снайпер, убивший 700 Советов за 100 дней
Desigur, fr lunet, lui Simo i era destul de greu s ia la ochi ținta, dar 505 de sovietici uciși, confirmați, nu mai las loc de comentarii despre calitțile sale de lunetist. Pe alții 200 i-a ”luat” utiliznd o mitralier finlandez. Tactica sa obișnuit era urmtoarea: alegndu-și o poziție potrivit, Simo practic se ngropa, n totalitate, n zpad, fapt ce-l ascundea extrem de bine de ochii vrjmașilor; apoi tapota ușor zpada din fața sa, pentru ca mpușctura s nu arunce n sus zpada și s-i dea de gol poziția; n caz c trebuia s stea ascuns n zpad mai mult timp Simo ruguma permanent zpad pentru ca suflarea cald la fel s nu-i dea de gol poziția.
Снайпер, убивший 700 Советов за 100 дней
Reputația lunetistului finlandez a ajuns și la urechile oficialilor sovietici, care nu au stat mult pe gnduri și au aruncat cteva detașamente de lunetiști n zon, iar pdurile și cmpiile unde se știa c se ascunde Simo, erau zilnic bombardate de artileria rus. n pofida acestor msuri, pdurile și cmpiile finlandeze nzpezite l-au ascuns bine pe Simo Hyh.
Снайпер, убивший 700 Советов за 100 дней
Dup cum se știe, mai devreme sau mai trziu, norocul i prsește și oameni ca Simo. Pe 6 martie 1940, un soldat rus l-a rnit pe Simo. Glonțul exploziv l-a nimerit n mandibul pe Simo, afectndu-i toat partea stng a feței. Pe 13 martie, dup o sptmn aflat n com, Simo și revine, chiar n ziua semnrii tratatului de pace de la Moscova dintre URSS și Finlanda.
Снайпер, убивший 700 Советов за 100 дней
Rezistența eroic a lui Simo Hyh și a camarazilor si, mpotriva armatei sovietice de ocupație, n ziua de azi este considerat n Finlanda ”The Miracle of Kollaa”. n timpul rzboiului Simo era un simplu caporal, iar dup ncheierea acestuia a fost de denumit locotenent. Simo a trit o viaț fericit, decednd la vrsta de 96 de ani. Atunci cnd era ntrebat care era cheia ”succesului n vntoarea de sovietici”, el rspundea: ”Practica… și vremea bun de afar”.
Tradus:Dragoș Galbur
Selectat din materialul de perepublic.com.ua
,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *