Societatea Inginerilor Agronomi: adoptați urgent legi pentru stoparea vânzării pământului către străini Scrisoare deschisă adresată de Societatea Inginerilor Agronomi din România(SIAR), Comisiilor pentru Agricultură din Parlamentul României, Guvernului României, Ministerului Agriculturii. Societatea Inginerilor Agronomi din România, filiala Mureș, în cadrul adunării din 22.02.2013, luând în discuție cele mai neplăcute, mai grave aspecte: economice, sociale, organi­zatorice și chiar politice ale agriculturii din zonă, a hotărât să vă relateze unele dintre ele, cu câteva sugestii de rezolvare. Considerăm că una dintre cele mai grave situații este modul de mișcare, gospodărire, organizare, întreținere și exploatare a fondului funciar, îndeosebi a terenurilor arabile. Acestea și multe altele ne arată necesitatea stringentă ca pământul să rămână în proprietatea românilor indiferent de etnie, fiind cel mai de preț bun național.

Mulți tineri, unii orășeni, nesimțindu-se legați de pământ, îl vând la prețuri mult sub valoarea lui. Puterea de cumpărare a românilor, care ar dori să cumpere pământ, fiind scă­zută, dă posibilitatea speculanților străini, care direct sau indirect, prin intermediari locali – „cozi de topor“ – cumpără pământ la prețuri de 40-50 ori mai mici decât în țara lor și de 5-6 ori sub valoarea reală (de exemplu, un hectar din lunca Târnavelor s-a cumpărat, de aceiași samsari, cu 2.000 lei, față de 20.000 lei cât este valoarea reală).

Acum, în ceasul al 12-lea, vă cerem, cu multă insistență, să puneți stavilă acestui jaf național de înstrăinare a patrimoniului funciar românesc. Dacă nu știți cum, consultați vecinii, pe polonezi, slovaci, unguri, care nu-și vând pământul străinilor. Cei care înstrăinează pământul, ilegal, sunt pedepsiți penal în unele țări, membre ale Uniunii Europene.

Reluarea în cultură a întregului fond funciar (arabil, fânețe, pășuni, mlaștini etc.) se poate realiza prin măsuri concrete, acceptate, atractive pentru cultivatori și nu represive, cuprinse în programe patriotice de scurtă durată (2-3 ani), medie (5-10 ani) și lungă durată (15-30 ani), întocmite conform specificului și cerințelor naționale, fără influențe externe, fără conotații politice, să fie dorite și acceptate de toate formațiunile politice, sociale, de toți românii. Măsuri care să nu se modifice odată cu schimbarea guvernelor sau a miniștrilor.

Dintre multiplele măsuri de punere în totalitate, în plină producție, a întregului fond funciar amintim doar câteva:

 Să nu se poată înstrăina, vinde străinilor, fapt ce trebuie reglementat prin legi clare, precise, concrete și ferme, urgent adoptate.

 Să se pună restricții certe în posibilitatea de a fi scos din circuitul agricol sau silvic, cu reglementări și atribuții concrete în acest sens.

Exemple de scoatere din circuit, nejustificat, ineficient sunt destule. Amintim numai suprafețele aprobate pentru amenajarea supermarketurilor, cărora li s-au acordat suprafețe de 4-5 ori mai mari decât necesar, s-au amenajat în jurul lor, pe cele mai fertile terenuri, parcuri, spații verzi, parcări auto, care nu se vor popula în întregime niciodată, în loc să construiască parcări subterane sau etajate.

 Crearea de posibilități cultivatorilor de a lucra pământul cu mijloace moderne, având consum redus de energie și eficiență economică ridicată.

Aceasta se poate realiza prin:

– crearea de exploatații agrozootehnice mari, prin asocierea proprietarilor, sub îndrumarea și stimularea de către stat;

– cumpărarea de teren agricol de către tineri români, indiferent de etnie, la prețuri reale. Prețul pământului se poate stabili în funcție de indicii de fertilitate și pretabilitate, pe zone, în urma bonitării solelor de specialiști. Tinerii să primească credite cu dobândă subvenționată, de 3-5%, pe termen mediu de 10-15 ani. Cu ce să garanteze creditele? Cu pământul și utilajele cumpărate;

– pământul rămas nelucrat, neinclus în asociații, necumpărat de români, să fie cumpărat de stat, la prețuri stabilite prin bonitare. Să se comaseze în ferme de stat. După ce sunt puse la punct să se vândă tinerilor sau să rămână la stat.

Pământul ce rămâne nelucrat și după această acțiune se poate concesiona străinilor pe o perioadă de 10-30 ani.

Ne oprim aici în înșirarea măsurilor majore de păstrare, protejare și îmbunătățire a pământului (în conceptul nostru sunt peste 30 de măsuri ușor de aplicat), spunând că proprietarii de pământ au obligația sfântă de a-l lucra, cultiva rațional, agronomic.

Nu uitați că încă mai avem specialiști care să conceapă, să aplice programele de redresare agriculturii. Trebuie doar să fie ascultați și folosiți.

Sursa: Agrostandard

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares