de Adrian Panaite

S mai avem vreo ndejde c politicienii lucreaz pentru noi? Cu alte cuvinte, s mai credem c democraia este efectiv? Suntem mpini la un scepticism de succesiunea alegerilor n care romnii au trntit Puterea pentru ca ajuni pe funcii i demniti noii alei s perpetueze aceleai practici ale politicienilor izgonii n dizgraie. Peste toate, de attea ori i-am vzut nfrii dup scrutin pe cei care se spurcau n campania electoral. Ultimul episod de acest gen l-am vzut la depunerea jurmntului noului ministru de Justiie n care laolalt eful Camerei, reprezentani ai Guvernului i consilieri ai Preediniei realmente plesneau de bine, ntr-o voioie contrastantcu tensiunea politic din anul 2012.

Dup ce unii au spus c la Cotroceni este un drac ce distruge Romnia, iar ceilali demascau atentatori la adresa democraiei, conjurai ntru lovituri de stat, vedem c din 2013 lucrurile par a se mai fi schimbat. Nu ne-ar mira ca laolalt Somnoril, Mickey Mouse, pisici i alte personaje de basm, nfrite cu dracul chior, s treac n care alegorice peste o nou punte a sordidului politicii romneti.

Nu e numai c se nfresc periodic, dar vedem c de multe ori discursul seamn. Nu ne mir c partidul portocaliu a virat ntr-o singur zi de la stnga la dreapta, iar partidul rou s-a aliat cu cel galben pentru c ideologia oricum nu valoreaz prea mult n eclectismul confuz post-ceauist. Dar viziunea asupra unor coordonate importante este similar. Lsm deoparte discursul plictisitor euro-atlantic, la fel de liniar i n aceleai abloane rigide n pofida unei lumi n schimbare…

Energia verde, investiiile n infrastructur, regionalizarea, programele garaniilor de stat sunt teme n care o abordare unilateral, ngust i mediocr a acaparat ntreg spectrul politic, atunci cnd marotele transpartinice ar fi trebuit mcar cltinate de judeci mai consistente ale celor care nu au abdicat cu totul de la ideea unui efort intelectual.

Nu ade nimic mai mult sub aceast perspectiv unilateral transpartinic dect discursul despre fondurile europene.

Politicienii, care mai de care, se ntrec s sublinieze importana fondurilor structurale de coeziune, singura diferen ntre un partid i altul fiind acuzele reciproce pentru slaba absorbie a acestora.

Mirajul unei ploi de miliarde de euro peste Romnia este cultivat de clasa politic ce ne asigur c fondurile europene pot deopotriv nu numai s ne aeze pe un ciclu de cretere, ci i s dezvolte pe termen lung ara.

Consensul politic este pe undeva de neles. Spre deosebire de alte tipuri de investiii, fondurile europene sunt direcionate de structuri birocratice, ceea ce poteneaz influena politicului i faciliteaz accesul unei clientele restrnse la resurse pe care altminteri, n piaa liber, nu ar fi capabil s le acapareze.

Aa cum au fost gndite de liderii europeni, fondurile de la bugetul Uniunii sunt structurale i de coeziune i ar trebui s acopere decalaje ntre diversele zone de dezvoltare. Ca n orice proiect socialist, diferena ntre obiectivul declarat i ceea ce se ntmpl n realitate este uria.

62606_337375943054914_307047804_n

Fondurile europene, avnd randamente mici, ajut marginal la dezvoltarea societii, las loc unei birocraii inutile i hrnesc monstrul clientelei politice. Dac o firm n piaa liber nu poate prospera dect rspunznd preferinelor consumatorului, n paralel cu un efort permanent pentru eficientizare, abonaii la fonduri europene pot rmne la nesfrit beneficiari ai capitalului att timp ct au trecere n mediul politic. Eficiena nu e msurabil n condiiile n care randamentele sunt programate a fi mici, fondurile sunt nerambursabile, iar beneficiarii nu au cuvntul final.

Fenomenul investiiilor greite are toate stimulentele pentru a prolifera pe segmentul fondurilor europene, ceea ce distruge economia i nu conduce la dezvoltarea societii cum se ateapt. Este ceva care are sens pe deplin judecnd teoretic, ns o vedem n practic pe scar larg n rile mari aspiratoare de fonduri europene Portugalia, Spania, Grecia. i s nu credem c n Germania sau n Olanda fondurile europene ar fi un model de eficien…

Miliardele de euro de la Bruxelles nu cad ca o ploaie peste ri, ci vin pe albii determinate, desenate de politicieni i birocrai. La vrsare stau cu desagele pregtite prieteni politici, clientele privilegiate, sinecuriti notorii, servitori ai establishmentului de toate tipurile… Din acest punct de vedere, nu ar fi greit s spunem c fondurile europene sunt fonduri de coeziune ale clientelei politice.

Sursa:Curierul National

Foto:Gandeste

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares