Noaptea Muzeelor Deschise – ce poți vedea moca in noaptea asta

Peste 30 de muzee, instituții și organizații culturale din București vor putea fi vizitate sâmbătă, 18 mai, în “Noaptea Muzeelor” 2013.

Noaptea Muzeelor. Surprizele ediției din 2013 (foto:modernism.ro)

Asemenea anilor precedenți, și la ediția din 2013, intrarea va fi gratuită la colecții muzeale, singura excepție constituind-o expoziția temporară privată “The Human Body” de la MuzeuAntipa. În Capitală, la “Noaptea Muzeelor” participă: Muzeul de Artă “Vasile Grigore – pictor și colecționar”, Muzeul de Artă Veche Apuseană “Dumitru Furnică Minovici”,Muzeul Bellu; Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I”, Muzeul Municipiului București: sediul central, Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, Palatul Voievodal Curtea Veche, Muzeul Național de Artă Contemporană,Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Aviației Române,Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național de Geologie.

De asemenea, vor fi deschise porțile la: Muzeul Național “George Enescu” (București, Sinaia, Tescani); Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi; Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa“; Muzeul Național de Istorie a României; Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR); Muzeul Național al Pompierilor – Foișorul de Foc; Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” (pe timpul zilei); Muzeul Național Tehnic “Prof. Ing. Dimitrie Leonida”; Muzeul Național al Țăranului Român. Și la această ediție a “Nopții Muzeelor” vor lua parte o serie de instituții și organizații culturale: Arhivele Naționale ale României; Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”; Centrul Cultural ArtSociety; Fundația Löwendal; Universitatea “Spiru Haret” și World Press Photo România – Piața Universității.  Pentru prima dată vor participa la eveniment: Muzeul Căilor Ferate Române, Muzeul “Theodor Aman”, Galeria Galateca; Romanian Design Week Preview – Palatul Știrbei și Ferma animalelor din Pantelimon.

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) inaugurează, cu ocazia ”Nopții Muzeelor”, somptuoasele spații recent restaurate din corpul central, Sufrageria regală, Sala Tronului și Scara Voievozilor, care au fost doar parțial accesibile publicului înainte de renovare. Aceste spații vor găzdui expoziția “Fragmente de memorie”, care prezintă, prin intermediul obiectelor de artă plastică și decorativă din patrimoniul muzeului, repere din istoria Palatului Regal și a familiei regale a României. Galeriile permanente ale muzeului sunt închise atât sâmbătă, 18 mai, cât și duminică, 19 mai.

Sub genericul 1.900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian la Roma,Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) marchează sâmbătă “Noaptea Muzeelor” printr-un program ce va cuprinde momente de reconstituiri istorico-militare, concert de muzică clasică, reprezentație teatrală, ateliere de creație pentru copii, animatori în costume de epocă ce vor întreține atmosfera și alte surprize ce vor fi descoperite pe parcurs de către vizitatori. În intervalul orar 16,00 – 24,00, când se va desfășura evenimentul “Noaptea Muzeelor“, vor fi deschise expozițiile permanente “Tezaur Istoric” și “Lapidarium – Copia Columnei lui Traian” și expoziția temporară “Columna lui Traian. O perspectivă artistică (Pietro Santi Bartoli, 1673)”; în acest interval orar, accesul se va face prin curtea interioară a muzeului din Str. Poștei (vis-a-vis de Așezământul Stavropoleos) și nu din Calea Victoriei. Persoanele care vor veni la MNIR sâmbătă vor primi un bilet, pe baza căruia vor putea vizita, ulterior, expoziția “Comorile Chinei”, cu un tarif redus de 10 lei. Din motive de securitate și din considerente de menținere a unui microclimat favorabil pieselor de patrimoniu expuse, expoziția “Comorile Chinei” va fi închisă la ”Noaptea muzeelor”.

Tot cu ocazia “Nopții Muzeelor 2013“, MuzeuAntipa își așteaptă oaspeții cu o serie de evenimente speciale printre care vizitarea gratuită a expunerii permanente (demisol și parter); “Povești despre pești” – prezentare, în limba engleză, având ca subiect fauna ihtiologică și simbolistica peștelui la români, estonieni și italieni; colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale; interceptarea liliecilor din grădina Muzeului “Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete; premiera filmului “Africa” (episodul I), coproducție BBC Natural History și Discovery Channel. Publicul nu va avea acces liber în expoziția temporară “The Human Body” de la Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa“, în “Noaptea Muzeelor“. Expoziția va putea fi vizitată între orele 18,00 – 3,00, biletele urmând a fi achiziționate exclusiv de la casa de bilete aMuzeului Antipa, la prețul de 20 de lei pentru toate categoriile de cumpărători (adulți, pensionari, studenți, copii), prețul unic fiind valabil numai pentru această noapte specială.

De asemenea pe 18 mai sunt valabile doar biletele de 20 de lei, nu și cele cu acces prioritar. Programul Muzeului Antipa este, în ”Noaptea Muzeelor”, de la ora 18,00 și până la ora 3,00, sâmbătă, în intervalul orar 10,00 – 18,00, fiind închis.

Muzeul Bellu celebrează anul acesta “Centenarul Aeronauticii militare”, ocazie cu care vizitatorii vor avea ocazia, între orele 10,00 – 22,00, să participe la diferite ceremonialuri, reprezentații susținute de Regimentul 30 Gardă “Mihai Viteazu”, recitaluri ale Cvartetului Chromatic și proiecția unui film documentar cu tematica aviație, iar la final publicul va putea să asiste la o lansare de lampioane.

Muzeul de Artă Veche Apuseană “Dumitru Furnică Minovici” propune redescoperirea vitraliilor din colecția proprie (secolele XV – XIX). Descrierea tehnicii, prezentarea uneltelor și a spațiului de lucru, precum și alte exponate vor fi martorele discuției despre tradiția, dar și despre continuitatea artei vitraliilor.

În intervalul orar 18,00 – 22,00 – Muzeul Militar Național deschide pentru public sala dedicată Revoluției din 1989 și două expoziții temporare: “Centenarul războiului balcanic 1913 – 2013” și “Cercetașii României la 100 de ani”. Prima expoziție este organizată cu obiecte, fotografii și documente din patrimoniulmuzeului, iar cea de a doua este realizată de Organizația Națională Cercetașii României, Centrul Local Dimăncescu și Muzeul Militar.

Arhivele Naționale își invită publicul să vizioneze expoziția “Copilărie regală” la sediul central al instituției din B-dul Regina Elisabeta 49, sector 5, București, în intervalul orar 20,00 – 3,00, iar la Muzeul Național Cotroceni va putea fi vizitată expoziția permanentă, oaspeții putând asista și la un spectacol lectură “Micul prinț”, susținut de Teatrul “Ion Creangă”, și la un concert de muzică clasică.

Și Muzeul Național “George Enescu” din București își deschide porțile în această noapte, publicul fiind invitat să viziteze muzeul și să participe la o serie de concerte programate în intervalul orar 18,00 – 23,00.

Muzeul Național al Literaturii Române propune Maratonul de Poezie și Jazz, iar la Muzeul Național al Țăranului Român pot fi vizitate expoziția permanentă și cele temporare. În curte și la Clubul Țăranului în această noapte se vorbește, se gătește, se cântă și se aude aromânește și se organizează expoziție de fotografie veche, muzică, dansuri și bucate bine gătite.

Noaptea Muzeelor” a fost inițiată în Franța în 1999, iar din 2005 s-a extins în toată Europa, în anul 2011 evenimentul fiind sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din 40 de țări. Acesta este un eveniment de succes inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, acțiunea este pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor, care este sărbătorită pe 18 mai.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *