Image
O “mutra” (asa snt numiti in Bulgaria gangsterii aparuti dupa caderea comunismului) isi cumpara un Mercedes. Cateva zile mai tarziu “mutra” se intoarce la acelasi salon auto si comanda inca o limuzina Mercedes. “Imi trebuie una noua. Scrumierele din aia de saptamana trecuta snt deja pline”, ii explica el vanzatorului mirat.
.
O anecdota care sintetizeaza schimbarile aparute in mentalitatea populara in ultimele doua decenii in Bulgaria, pe fundalul unui amestec de saracie din ce in ce mai mare pentru unii si de imbogatire rapida pentru altii.n Bulgaria, mai mult chiar decat la romni, ntre gangsterii bogați și intrați n politic dupa caderea comunismului, pe de o parte, si populatia srcit pe de alta se afl doar ptura așa-numiților “mutre“, iar bulgarii și definesc deseori țara ca fiind “trmul mutrelor”. Populația are insa o atitudine ambigu faț de “mutre“, un hibrid ntre mafie balcanic si cei ce in Romnia snt numiți “cocalari”.
.
Image
.
In masura in care in Bulgaria politicienii sunt corupti prin definitie, iar puterea nu propune niciun fel de ideologie, “mutrele” ofera o structura prin care societatea poate functiona la nivel local, cel putin in aparenț.
.
Mutra” are bani si Rolex, merge la biseric si e obsedat de sex, ascult manele (cealga), are un smartphone de ultimul tip ținut in permanenț n mn și o fat artoas si cat mai dezbracata agatata de braț. Pentru aceste dou din urma accesorii, folclorul urban a inventat termenii de “mutrafon” pentru un telefon scump si “mutresa” pentru metresa unei mutre.
.
image
.
Mai multe despre “mutre” pe Europa Liber:
.
Bulgaria – “trmul mutrelor”…
.
——

Mutr” vine, att in bulgar, ct si in romna, din neogreac. Vezi pentru alți termeni (moac, mecl, muie) :

Muie, moacã, meclã si “arheologia lingvisticã”… 

.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.
Cealga
.
“Mutrele” ascult in mod inevitabil manele (cealga n Bulgaria), acea muzica balcanica semi-orientala insotita de zvacnirile din pantec ale unor dansatoare din buric pentru care absenta vesmintelor acopera deseori absenta talentului. Genul se numeste in Bulgaria “cealga”, de la termenul care in turca desemneaza muzicantii tigani chemati sa cante la betii.
.
Mai multe despre manele, cealga si turbofolk (genul echivalent la srbi) aici :
.
Bulgarii și srbii au gsit definiția manelelor…
.
“Blues-ul e atunci cnd un gagiu mișto d de ru – maneaua e cnd un nasol d de bine. “
(“Когато на готин човек му е кофти – това е блус. Когато на кофти човек му е готино – това е чалга.”)
CategoryUncategorized
Tags
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares