Mii de evrei ultraortodocși au manifestat în seara de joi, 16 mai, la Ierusalim împotriva proiectelor care urmăresc să îi constrângă să efectueze serviciului militar.

“Cel puțin 15.000 de haredim (ultraortodocși) s-au adunat în fața biroului de recrutare al armatei de la Ierusalim”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției, conform mediafax, adăugând că protestatarii au aruncat cu pietre și alte obiecte înspre forțele de ordine, însă nu au fost făcute arestări. În timpul protestelor, evreii-ultradocși au scandatTora este deasupra tuturor lucrurilor, sau “armata nu va lua elevii din Yeshivot”, seminariile talmudice.

Purtătorul de cuvânt al poliției, Micky Rosenfeld, a afirmat că la fața locului au fost mobilizate forțe de poliție importante, pentru a încerca să oprească asaltul asupra biroului de recrutare.

Serviciul militar obligatoriu este de trei ani pentru bărbați și doi ani pentru femei în Israel. Cu toate acestea, ultraortodocșii sunt aproape în totalitate scutiți de această obligație. Există mai multe proiecte care le impun efectuarea cel puțin a unui serviciu civil, în pofida opoziției venite din partea majorității rabinilor ultraortodocși, care apreciază că studiile religioase ar trebui să fie prioritare.

O treime dintre copiii născuți anul trecut în Israel fac parte din familii ultra-ortodoxe, relevă o statistică despre care analiștii spun că ridică probleme de ordin economic pentru țară.

Refuzul de a munci este una dintre cele mai grave probleme ale comunității ultra-ortodoxe, cunoscute sub numele evreiesc de „Haredim”. Aproximativ jumătate dintre membrii comunității nu muncesc. Mare parte dintre bărbați refuză să muncească, sub pretextul că sunt dedicați în totalitate studiului Torei, primind pentru aceasta indemnizații de la stat, măsură care a atras dezaprobarea majorității seculare.

Lipsa implicării în serviciul militar este un alt reproș adus comunității Haredim. Pe măsură ce populația ultra-ortodoxă crește, crește și numărul membrilor ei care cer statului scutiri de la efectuarea serviciului militar. Potrivit unei măsuri instituite de stat pentru sprijinirea seminariilor teologice, bărbații pot fi scutiți de serviciul militar, dacă nu lucrează, ci se dedică studiului full-time.

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares