Tocmai am terminat de citit GRIMUS, de Salman Rushdie. Am citit-o ncet, cu voluptate, așa cum savurezi ceva bun, pe care nu ai mai vrea s vezi c se termin. Cu sentimentul acut al Perfecțiunii, izvornd din fiecare rnd, din fiecare pagin parcurs, așa cum simți cnd savurezi o capodoper cinematografic, n care fiecare scen este perfect și se succede natural, fr efort, la locul ei.

Grimus este anagrama cuvantului Simurg, acea pasre mitologic a persanilor. Nu știu ce este mai frumos: renvierea unui mit al Ascensiunii, transpunerea lui ntr-o poveste cu iz modernist, sau sensibilitatea profund a autorului ce transpare din spatele personajelor.

Pe mine m-au izbit n plin toate cele 3 nivele de decodare ale romanului. Dac ești un simplu cititor fr cultur, fr cunoașterea rdcinilor mitologice ale poveștii, vei rmne fermecat de frumusețea basmului, iar ceva din frumusețea ancestral a mitului te va tulbura cu siguranț, din profunzimea subconștientului rasei tale – cci mitul este arian n cel mai pur (și istoric !) sens al cuvntului.

Dac ești tob de mitologie, vei descoperi bogția simbolic a interpretrii extinse a celor 30 de psri devenite una, pe muntele Q (Kaf) – ascensiunea și devenirea psrii Sufletului, etern renscutul Phoenix. Este o bucurie pur intelectual, de o savoare cu totul special, ce te face s revii la puritatea originilor, a vrstei cnd CREDEAI…

Peste toate acestea, descoperi simetria perfect a Mitului, oglindit n profunzimea minții autorului și ajung s te nfioare sensibilitatea lui artistic, vastitatea și frumusețea ființei lui. Ajungi s l cunoști pe Salman Rushdie ntr-un mod intim, mai frumos și mai adevrat dect l cunoaște, poate mama, sora sau soția lui. Grimus este o ofrand, un dar prin care autorul se ofer celorlalți ntr-un mod extrem de intim. Goliciunea lui n fața celorlalți, sufletul lui de copil ți zmbește prin ochii fiecrui personaj, cu o singur condiție: s nveți s l recunoști. Grimus este un joc de-a fațea-ascunselea, al crui premiu ești chiar tu, cititorule.

MR

CategoryUncategorized
Tags
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares