Revelația Salman Rushdie

Tocmai am terminat de citit GRIMUS, de Salman Rushdie. Am citit-o încet, cu voluptate, așa cum savurezi ceva bun, pe care nu ai mai vrea să vezi că se termină. Cu sentimentul acut al Perfecțiunii, izvorând din fiecare rând, din fiecare pagină parcursă, așa cum simți când savurezi o capodoperă cinematografică, în care fiecare scenă este perfectă și se succede natural, fără efort, la locul ei.

Grimus este anagrama cuvantului Simurg, acea pasăre mitologică a persanilor. Nu știu ce este mai frumos: reânvierea unui mit al Ascensiunii, transpunerea lui într-o poveste cu iz modernist, sau sensibilitatea profundă a autorului ce transpare din spatele personajelor.

Pe mine m-au izbit în plin toate cele 3 nivele de decodare ale romanului. Dacă ești un simplu cititor fără cultură, fără cunoașterea rădăcinilor mitologice ale poveștii, vei rămâne fermecat de frumusețea basmului, iar ceva din frumusețea ancestrală a mitului te va tulbura cu siguranță, din profunzimea subconștientului rasei tale – căci mitul este arian în cel mai pur (și istoric !) sens al cuvântului.

Dacă ești tobă de mitologie, vei descoperi bogăția simbolică a interpretării extinse a celor 30 de păsări devenite una, pe muntele Q (Kaf) – ascensiunea și devenirea păsării Sufletului, etern renăscutul Phoenix. Este o bucurie pur intelectuală, de o savoare cu totul specială, ce te face să revii la puritatea originilor, a vârstei când CREDEAI…

Peste toate acestea, descoperi simetria perfectă a Mitului, oglindită în profunzimea minții autorului și ajung să te înfioare sensibilitatea lui artistică, vastitatea și frumusețea ființei lui. Ajungi să îl cunoști pe Salman Rushdie într-un mod intim, mai frumos și mai adevărat decât îl cunoaște, poate mama, sora sau soția lui. Grimus este o ofrandă, un dar prin care autorul se oferă celorlalți într-un mod extrem de intim. Goliciunea lui în fața celorlalți, sufletul lui de copil îți zâmbește prin ochii fiecărui personaj, cu o singură condiție: să înveți să îl recunoști. Grimus este un joc de-a fațea-ascunselea, al cărui premiu ești chiar tu, cititorule.

MR

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *