Edward_BernaysGeniile pot fi împărțite în două mari categorii : malefice și benefice (nu știu dacă acesta este cuvântul potrivit…), în funcție de aportul adus umanității și progresului ei. Personajul articolelor următoare se înscrie cu toată ființa și marele său IQ în prima categorie ! Pe numele său: Edward Louis Bernays, individul este foarte puțin cunoscut în țara noastră. Și pe nedrept sau din cauza intereselor de sub Steaua lui David, pentru că el a fost una dintre cele mai diabolice persoane trăitoare pe acest pământ, iar efectele activității sale se văd și acum la tot pasul. Normal ar trebui admirat pentru inteligența sa, dar când îi descoperi rezultatele “muncii” nu poți să nu-l așezi lângă un Stalin sau Hitler. Sunt exagerat de dur în această afirmație ? Rămâne ca după lectura următoarelor rânduri, voi, dragi cititori, să vă pronunțați…

Edward L. Bernays (1891-1995) a fost un pionier în domeniul relațiilor publice și de propagandă, fiind descris în necrolog ca “părintele relațiilor publice“. Născut în 1891 în Viena din părinți evrei, Bernays a fost nepot dublu (?) al celebrului Sigmund Freud. Mama lui a fost Anna, sora lui Sigmund iar tatăl său a fost Ely Bernays, fratele soției lui Freud, Martha Bernays (un fel de căsnicie între rude, nu ? dar la evrei totul este posibil și permis…). În 1892 familia s-a mutat la New York, unde a studiat la DeWitt Clinton High School. În anul 1912 a absolvit de la Universitatea Cornell, cu o diplomă în agricultură, dar a ales jurnalismul ca prima sa carieră.. S-a căsătorit cu Doris E. Fleischman (mai trebuie menționată etnia ?) în 1922, o evreică mare activistă în curentul feminist și membră în “Lucy Stone League”, o grupare care activa pentru încurajarea femeilor spre a-și păstra numele după căsătorie… :) .

Bernays, a lucrat pentru administrația președintelui Woodrow Wilson, în timpul Primului Război Mondial la Comitetul pentru Informare Publică, a fost foarte activ în promovarea ideii că eforturile de război americane au vizat în primul rând la “aducerea democrației în toată Europa”. După război, el a fost invitat de Woodrow Wilson să participe la Conferința de pace de la Paris în 1919. Surprins plăcut de gradul în care sloganul democrației a influențat publicului atât în state, cât și în străinătate, el s-a intrebat daca acest model de propagandă n-ar putea fi folosit și pe timp de pace. Datorită implicațiilor negative legate de cuvântul “propagandă” folosit de germani în primul război mondial, el a promovat termenul de “relatii publice”. [6] Potrivit unui interviu la BBC cu fiica lui Anne, Bernays se temea că “ei [americanii] ar putea vota foarte ușor pentru omul nepotrivit sau își doresc ceva greșit, astfel că trebuie să fie ghidați de sus”. Aceasta “orientare” a fost interpretată de Anne în sensul că tatăl ei a crezut, ideologic, într-un fel de “despotism luminat” .

Eforturile depuse în relațiile publice (PR) de Bernays au contribuit la popularizarea teoriilor lui Freud în Statele Unite. Bernays de asemenea, s-a folosit în industria de PR de psihologie și alte științe sociale pentru a-și proiecta campaniile de persuasiune publică. De altfel, el declara că: “Dacă înțelegem mecanismul și motivele acțiunilor unui grup uman, nu este posibil să controlăm și să înregimentăm masele în funcție de voința noastră fără ca acestea să-și dea seama ? Practica recentă de propagandă a dovedit că este posibil, cel puțin până la un anumit punct și în anumite limite.”  El a numit această tehnică științifică de manipulare a opiniei publice: “inginerie de consimțământ”.

Bernays și-a inceput cariera ca agent de presă in 1913, fiind consilier de teatre, concerte și spectacole de balet. În 1917, președintele american Woodrow Wilson a fondat “Comitetul pentru Informare Publică”. Bernays, a fost cooptat în echipă cu obiectivul de a influența opinia publică spre susținerea participării americane în al doilea război mondial. În 1919 și-a deschis un birou de “Consilier de Relații Publice” în New York. Ține primul curs de Relații Publice la Universitatea din New York în 1923 și publică prima carte despre relațiile publice, “Cristalizarea Opiniei Publice” în același an.
Evreul Bernays a lucrat, cu un număr foarte mare de clienți celebri, printre care: președintele Calvin Coolidge, Procter & Gamble, CBS, United Fruit Company, compania American Tobacco, General Electric, Dodge Motors, Health Service, etc. Dincolo de contribuția sa la campaniile publicitare pentru clienții săi, Bernays a revoluționat domeniul relațiilor publice, prin combinarea presa tradiționale cu tehnici de psihologie și sociologie pentru a crea ceea ce se numește “știința reclamei agresive”.

În celebra sa lucrare “Propaganda” (1928), evreul Bernays a susține că manipularea opiniei publice este o parte necesară a democrației: “Manipularea conștientă și inteligentă a obiceiurilor și opiniilor maselor este un element important într-o societate democratică. Cei care manipulează acest mecanism nevăzut al societății, constituie un guvern invizibil care este puterea reală a țării… Suntem guvernați, mințile noastre sunt modelate, gusturile noastre se formează, ideile noastre sunt sugerate, de oameni invizibili. Acesta este un rezultat logic al modului în care este organizată societatea noastră democratică. Un număr mare de ființe umane trebuie controlate în acest fel, pentru ca o societate să funcționeze… Aproape fiecare act al vieții noastre de zi cu zi, comportamentul nostru social sau de gândire, trebuie să fie dominate de un număr relativ mic de persoane … care intelege procesele mentale și sociale ale maselor. Ei sunt cei care trag firele, cei care controlează mintea publicului.”. Adânc și diabolic, nu ? Nu vi se pare că seamănă leit cu societatea în care trăim ?

va urma

Sursa: Istoria Incomoda

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares